Sunday 6 January 2013

အသားအေရပ်က္စီးရေသာ အေၾကာင္း ရင္းႏွင့္ ျပန္လည္ ျပဳျပင္နည္းမ်ား

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Sunday, January 6, 2013 at 10:44am 

ေကာင္းမြန္လွပတဲ့ အေရျပား ဆိုတာ အျပစ္အနာအဆာ ကင္းၿပီး ေခ်ာေမြ႕တင္းရင္း ေနတာ မ်ိဳးပါ။ အသားအေရ ပ်က္စီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ အေရျပားေျခာက္ ေသြ႕ေနတတ္တာ၊ ၾကမ္းတမ္းတာ၊ ကြဲအက္လြယ္ တာ၊ ဝက္ျခံေပါက္တာ၊ အေရးေၾကာင္းေပၚတာ၊ ၾကည္လင္မႈမရွိတာ စတဲ့ ျပႆနာေတြ ေပၚလာပါေတာ့တယ္။

အသည္းကင္ဆာေရာဂါဆိုတာ ဘာလဲ

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Sunday, January 6, 2013 at 10:01am


ေရာဂါလကၡဏာကေတာ့ ဘယ္လုိ ့ၿဖစ္တာလည္း ဆုိရင္ ၀မ္းဗိုက္ညာဘက္တစ္ျခမ္းေအာင့္တယ္။ ဒါမွမဟုတ္ အဲဒီေနရာမွာ အလံုးေပၚလာတတ္ပါတယ္။ က်န္းမားေရးအတြက္ ေသြးစစ္ ၾကည္႔လုိက္ပါက ေသြးမ်ားထဲ့တြင္ အယ္လဖာဖီတိုပ႐ိုတင္း (Alphafeto Protein-AFP) 500ng/ml ထက္မ်ားေနၿပီးဆုိရင္ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ် ေတာ္ေတာ္မ်ားေနပါတယ္ ။ (Utrasound) ဗိုက္ကို႐ိုက္ၾကည့္ရင္ အသည္းကင္ဆာအလံုးကို ေတြ႕မွာေပါ့။ ထပ္မံၿပီး ပုိမုိေသခ်ာေအာင္ စစ္ခ်င္တယ္ ေသခ်ာတိက်မွဳ ့ၿဖစ္ခ်င္တယ္ဆုိရင္ေတာ့ (CT Scan) ႐ိုက္ႀကည့္လုိက္ပါက အားလုံးရွင္းရွင္းလင္းလင္း အသည္းၿဖစ္ေနတာကုိ အၿမင္ရွင္းစြာ ေတြ ့ၿမင္နုိင္ပါလိမ့္မည္ ။

ကင္ဆာေဘးဆိုးကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္ အသီးအႏွံ ( ၁၀ ) မ်ိဳး

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Sunday, January 6, 2013 at 9:46am 


( ၁ ) ပန္းေဂၚဖီစိမ္းႏွင့္ ေဂၚဖီထုပ္

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ Brussel (ကြမ္းသီးေဂၚဖီထုပ္)၊ ပဲပင္ေပါက္၊ပန္းေဂၚဖီ၊ ကိုက္လန္၊ မုန္ညင္းမက္ေစ့စားျမန္ ရည္ႏွင့္ မုန္လာဥ စသည္တို႕ျဖစ္ပါသည္၊ အဲဒီဟင္းသီဟင္းရြက္ေတြထဲက ကင္ဆာကို တိုက္ခိုက္ေပးႏိုင္မဲ့ ဓာတ္ သဘာ၀ပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါ၀င္ေနခဲ့ပါတယ္၊ အဆိုပါ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြထဲက ရရွိမယ့္ အင္ဇိုင္းေတြကပဲ ကင္ဆာျဖစ္ေစမယ့္ ကာစီႏိုဂ်င္ေတြကို ပယ္ဖ်က္ေပးခဲ့ပါတယ္။