Saturday 1 December 2012

အစြမ္းထက္ျမက္ ဒန္႔သလြန္ရြက္

by popozaw on 02.12.2012


ႏွာေစးေနသလား၊ ႏွာမႊန္ေနသလား၊ ေသြးတက္, ေသြးတိုးေနသလား ဒန္႔သလြန္ရြက္ကိုစား။

ဒန္႔သလြန္ရြက္ကို ဘယ္ေစ်းတြင္ရွာရွာ ေတြ႔ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒန္႔သလြန္ပင္ဟာ ၁၂-ရာသီလံုး စားသံုးႏိုင္ေသာ ယင္းရြက္ပင္တမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။
အထူးသျဖင့္ ဒန္႔သလြန္ရြက္ဟာ လူႀကီး လူလတ္ လူငယ္မ်ားႏွင့္တည့္သလို ေသြးတိုးေဝဒနာမ်ား၊ ဆီးခ်ိဳ, ေသြးခ်ိဳေဝဒနာရွင္မ်ား၊ ေလငန္းေရာ၈ါေဝဒနာရွင္မ်ား၊ ဒူလာ၊ မီးယပ္ေဝဒနာရွင္မ်ားႏွင့္ အဆင္သင့္တဲ့ ေဆးဖက္ဝင္ ဟင္းရြက္တမ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။

ေသြးတိုးအတြက္အစြမ္းထက္တိုင္းရင္းေဆး

by popozaw on 02.12.2012


ကမၻာ့က်န္းမာေရးအဖြဲ႔ႏွင့္ က်န္းမာေရးဝန္ႀကီးဌာန၊ တိုင္းရင္းေဆးပညာဦးစီးဌာနတို႔ ပူးေပါင္း၍ တိုင္းရင္းေဆး ပညာႏွင့္ပတ္သက္၍ ပညာေပးထားေသာ လူလည္းက်န္းမာ၊ ေငြလည္းသက္သာ ဆိုေသာ အားထားဖြယ္ရာ တိုင္းရင္းေဆးပညာအေၾကာင္းကို အမ်ားအက်ိဳးအတြက္ ေဆးပညာဒါနျပဳလိုက္ပါသည္။ လူႀကီးလူရြယ္မေရြး ယခုအခါ အျဖစ္မ်ားသည့္ေရာဂါမွာ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္သည္။ ေသြးတိုးေရာဂါ ၾကာရွည္ျဖစ္ေနပါက
ေလျဖတ္ျခင္း ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါကို ျဖစ္တတ္သည္။

ဆီးခ်ိဳအတြက္ေဆးစြမ္းတခြက္

by nang kha yea on 2.12.2012













ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ျဖစ္ပြားၾကရာတြင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါသည္ အျခားေရာဂါမ်ားထက္ အစားအေသာက္ အေနအထိုင္ ဆင္ျခင္ၾကရပါသည္။ အစားအေသာက္မ်ား မဆင္ျခင္ပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါမွတစ္ဆင့္ ဆံုးရႈံးရမႈမ်ား ရွိၾကပါသည္။

ကၽြန္မသည္ ျမန္မာေဆးနည္းမ်ားအား အေလးထား အားထားသူ ျဖစ္ပါသည္။ ျမန္မာေဆးနည္းတိုမ်ားမွာ အဓိက ေငြကုန္သက္သာျပီး ထိေရာက္စြာ ေပ်ာက္ကင္းၾကပါသည္။

Friday 30 November 2012

အဆစ္နာ ေ၀ဒနာအတြက္ အိမ္တြင္းကုသနည္း

by popozaw on 30.11.2012


(အဆစ္နာ ေ၀ဒနာအတြက္ ေဆးျမီးတို)
ေန႔စဥ္အိမ္တြင္း မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ သံုးစြဲေသာ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္၏ အဓိကပါ၀င္ေသာ Capsicum ဓာတ္အေၾကာင္းကို ေဆးပညာစာေစာင္ေပါင္း မ်ားစြာ၌ သိပၸံပညာ စူးစမ္းေလ့လာမႈ (၁၃၀၀)ထက္မနည္း ေဖာ္ျပပါရွိခဲ့ပါသည္။ သာမန္အရပ္သူမ်ားအေနျဖင့္ ငရုတ္သီးအနီေတာင့္သည္ အရိုးအဆစ္ေ၀ဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစသည္ဟူေသာ အဆိုကို သိပၸံသုေတသီမ်ားက စာေစာင္မ်ားတြင္ ေဆြးေႏြးေထာက္ခံ ထားပါသည္။

ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ေသာ အသီးအႏွံမ်ား

by popozaw on 30.11.2012


ယခုအခါ အစာအာဟာရမ်ားကို ကင္ဆာေရာဂါ တိုက္ဖ်က္ရာတြင္ အဓိကလက္နက္အျဖစ္ ယူဆလာၾကသည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ အမ်ိဳးသား ကင္ဆာတကၠသိုလ္၏ ခန္႔မွန္းခ်က္အရ ကင္ဆာေရာဂါမ်ား၏ သံုးပံုတပံုခန္႔သည္ အစာအာဟာရမ်ားႏွင့္ ဆက္ႏြယ္ေနသည္။ လတ္တေလာ သုေတသနျပဳခ်က္မ်ားအရ ကၽြႏ္ုပ္တို႔စားသံုးသည့္ အစာအဟာရေပၚမူတည္၍ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ပြားရန္ အလားအလာမ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္သည္။

ေထာပတ္အမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ က်န္းမာေရး သုတ

by nang kha yea on 30.11.2012

ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ေရွးပေဝသဏီ အတိတ္ေခတ္မွစ၍ အနာဂတ္ကာလ အထိ ဆက္လက္၍ အသံုးျပဳဆဲ အစားအစာႏွင့္ ေဆးဖက္ဝင္ ပစၥည္းလည္းျဖစ္၏။ စားေသာက္ဖြယ္ရာ မုန္႔ပဲသေရစာမ်ား၌ေသာ္၄င္း၊ အျခား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ထြက္ဆီမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ၾကသူမ်ားသည္၄င္း ေထာပတ္ကို ဆီအစား ကမၻာေပၚတြင္
ေန႔စဥ္အသံုးျပဳလ်က္ ရွိၾက၏။

Thursday 29 November 2012

သံလြင္ဆီ၏ ေဆးဘက္၀င္အာနိသင္မ်ား

by nang kha yea on 30.11.2012


ကမၻာတ၀န္းမွာ သံလြင္ဆီကို မိခင္သဘာ၀ၾကီးကေပးတဲ႔ အစြမ္းထက္တဲ႔ ေဆးလက္နက္အျဖစ္ လူသိမ်ားခဲ႔တာ ၾကာပါျပီ။ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ တိုက္ခိုက္ရာမွာ ျဖစ္ေစ၊ အသက္အရြယ္အိုမင္းျခင္းကို ကာကြယ္ရာမွာ ျဖစ္ေစ သံလြင္ဆီရဲ႕ အာနိသင္ဟာ
သူမတူေအာင္ ထူးျခားလွပါတယ္။ သံလြင္ဆီရဲ႕ ေဆးဖက္၀င္အာနိသင္မ်ားကေတာ့ ေအာက္ပါအတိုင္းျဖစ္ပါတယ္။

အစြမ္းထက္ သံလြင္ဆီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ( Garlic and Olive Oil)

by popozaw on 30.11.2012

သံလြင္ဆီႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴကိုတြဲဖက္ျပီး ရရွိလာတဲ႔ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြကို ေဖာ္ျပေပးပါမယ္။ ကြ်မ္းက်င္တဲ႔ပါရဂူၾကီးေတြကသံလြင္ဆီကို ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔တြဲဖက္ျပီး အသံုးျပဳတဲ႔အခါ ကင္ဆာေရာဂါ၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ အသက္အႏၱရာယ္ ဟူသမွ်ကို တြန္းလွန္ကာကြယ္ရာမွာအဆ(၃)ရွိျပီးေကာင္းမြန္တာကို ေတြ႕ရပါတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ သူတို႔ ႏွစ္မ်ိဳးေပါင္းစပ္မွဳ အစြမ္းဟာ အိုဟိုင္းျခင္းဆိုတဲ႔ဇရာရဲ႕သြင္ျပင္ေတြကို ေျပေပ်ာက္ေစရံုသာမက ကိုယ္ခႏၵာမွာ ပိုေနေသာမလိုအပ္တဲ႔ အဆီေတြကို ေလ်ာ့ခ်ေပးရာမွာလည္းအစြမ္းထက္လွပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔ သံလြင္ဆီေပါင္းစပ္သံုးစြဲတဲ့အခါ ေပ်ာက္ကင္းနိုင္တဲ႔ ေရာဂါေတြကို
ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

သံလြင္ဆီ၏ အသံုးဝင္ပံု ခုႏွစ္မ်ိဳး

by popozaw on 30.11.2012


သံလြင္ဆီဟာတျခားဆီေတြထက္က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္တာေၾကာင့္သံလြင္ဆီစားတဲ့သူေတြက ေယဘုယ်အားျဖင့္ အသက္ရွည္ က်န္းမာၾကတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။ သံလြင္ဆီမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ ဘီဝမ္း၊ ဘီတူး၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဒီ၊ အီးနဲ႔ ေကစတဲ့ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ၿပီး သံဓာတ္နဲ႔ အိုမီဂါ ၉ လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သံလြင္ဆီဟာ ကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္ၿပီး အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေဝဒနာ သက္သာေစတဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သံလြင္ဆီဟာ ေအာက္ပါ အေျခအေနေတြမွာလည္း အသံုးဝင္မႈ ရွိပါတယ္။

Wednesday 28 November 2012

ပင္စိမ္းရြက္နဲ႔ေပ်ာက္ေစမဲ့ေရာဂါအမ်ဳိးေလးဆယ္

by popozaw on 29.11.2012

ပင္စိမ္းပင္သည္ ျမန္မာႏိုင္ငံနွံ႔အျပားတြင္ ေပါက္ေရာက္ျပီး အပူပိုင္းေဒသတြင္ ပိုမို၍ ေပါက္တတ္ၾကသည္။ ပင္စိမ္းပင္သည္ သဘာဝအေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္ေသာ အပင္ျဖစ္သည္။ စိုက္ပ်ိဳး၍လည္းရသည္။ မ်ိဳးေစ့မွတဆင့္  အပင္စိုက္ရန္ လြယ္ကူေသာအပင္ ျဖစ္သည္။ ေျမၾသဇာ အထူးမလိုအပ္လွေပ။ တႏွစ္လွ်င္ ႏွစ္ႀကိမ္၊ သံုးႀကိမ္ အရြက္ကို ရယူႏိုင္၏။ ေနာက္က်လွ်င္ အလိုလို ေၾကြက်သြားသျဖင့္ ဂရုျပဳဖို႔ လိုအပ္လွေပသည္။ အရြက္ႏွင့္ အေစ့ကို ေဆးအျဖစ္ အမ်ားဆံုး အသံုးျပဳၾကသည္။

ေန႔စဥ္ လူတိုင္းစားေပးသင့္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံမ်ား

by nang kha yea on 29.11.2012


လူခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေန႔စဥ္ စားသံုးေနတဲ့ အစားအစာမ်ားမွာ အာဟာရဓာတ္ ၆-မ်ိဳး ပါဝင္ပါတယ္။

(၁)။ အင္အားျဖစ္ေစေသာ အစားအစာမ်ား။
အဲဒါေတြကေတာ့ ဆန္၊ ဂ်ံဳ၊ ေပါင္မုန္႔၊ ထန္းလ်က္၊ သၾကား အစရွိတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ျဒိတ္ဓာတ္။ ကစီဓာတ္-ပါဝင္ေသာ အစားအစာမ်ား ျဖစ္ပါသည္။
(၂)။ အသားအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား စသည္တို႔မွာ ပါဝင္တဲ့ ကိုယ္ခႏၶာႀကီးထြား ဖြ႔ံျဖိဳးတိုးတက္ေစေသာ အသားဓာတ္ ျဖစ္ပါတယ္။
(၃)။ အဆီဓာတ္၊ အဲဒါကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ကို မွ်တေအာင္ ထိန္းေပးျပီး ခႏၶာကိုယ္ အေရျပားေအာက္နဲ႔ ဝမ္းဗိုက္အတြင္း အဂၤါမ်ား၊ တင္ပါးတို႔မွာ ရွိတဲ့ဓာတ္ျဖစ္ပါတယ္။
(၄)။ သက္ေစာင့္ဓာတ္ေခၚ ဗီတာမင္မ်ား။
(၅)။ သတၳဳဓာတ္နဲ႔
(၆)။ ေရဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ 

၀က္ျခံႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ အယူအဆမွားမ်ား

by popozaw 28.11.2012


လူတိုင္းလုိလုိ ၀က္ျခံေပါက္ဖူးၾကျပီး ၀က္ျခံနဲ႔ပတ္သက္တဲ့ ထင္ျမင္ယူဆခ်က္ေတြလည္း အမ်ားအျပားရိွပါတယ္။ သင္ၾကားဖူးေနတဲ့ အဲဒီအယူအဆေတြထဲက ဘယ္အခ်က္ေတြကမွန္ျပီး ဘယ္အခ်က္ေတြက မွားေနလဲဆိုတာ သိရေအာင္ ၀က္ျခံနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ အယူအဆမွားေတြကို ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။

Tuesday 27 November 2012

ေဆးေပါင္းခမဲ့ညမွာသူငယ္ခ်င္းေတြနဲ႔စားၾကတဲ႔မယ္ဇလီဖူးအေၾကာင္း

by popozaw on 28.11.2012


မဲဇလီဖူး၏ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

မဲဇလီ ဖူးသုပ္ကို ေဆးဖက္ ဝင္တဲ့ အစာအျဖစ္ ေဆးေပါင္းခတဲ့ တန္ေဆာင္ မုန္းလျပည့္ေန႔မွာ စားေလ႕ရွိၾကပါတယ္။ မဲဇလီဖူးမွာ ေရဓာတ္၊ ဂလူက
ိုဆိုက္၊ ကတ္သတစ္အက္စစ္၊ အန္သ႐ိုကြီႏုန္း၊ ကမ္ဖီေရာစတဲ့ ပစၥည္းေတြ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေဆးဖက္ဝင္တဲ႕ အပင္ထြက္ပစၥည္းအေနနဲ့ စားသံုးၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ မဲဇလီဖူး မွာ ေအာက္ပါ အက်ိဳးေက်းဇူးေတြရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။

သြယ္လ်ၿပီးသား သင့္ခႏၶာကိုယ္ကို ဘယ္လုိ ထိန္းမလဲ

by popozaw on 27.11.2012

အသက္ငယ္ရြယ္စဥ္ကာလမွာ အခ်ဳိးအစား က်နေနတဲ့ သင့္ခႏၶာကိုယ္ဟာ အနည္းငယ္ အသက္ရလာတာနဲ႔ တျဖည္းျဖည္း ျပည့္ၿဖိဳးလာပါေတာ့မယ္။ ကိုယ္နဲ႔ သက္တူရြယ္တူေတြ ဝမလာပဲ ပံုမွန္ေလးပဲ လွပေနတာကို သင္ေငးၾကည့္ေနရမယ့္ အျဖစ္မ်ဳိး မေရာက္ခ်င္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ လွၿပီးသား ခႏၶာကိုယ္ အလွအပေတြကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး ထိန္းသိမ္းရပါလိမ့္မယ္။

ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေရာဂါ ကုသနည္းမ်ား

by popozaw on 27.11.2012


ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္တာေၾကာင့္ ဘဝမွာ ေနရတာ မေပ်ာ္သလို ျဖစ္ေနသလား။  ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္တာနဲ႔အတူ ေန႔တိုင္း ပင္ပန္းေနတာ၊ ေခါင္းထိုးကိုက္တာနဲ႔ ပ်ဳိ႕ခ်င္အန္ခ်င္စိတ္ ရွိတာ စတဲ့ ေဝဒနာေတြက မသက္သာဘူး ျဖစ္ေနသလား။ ေအာက္ပါ ကုသနည္းေတြက ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေရာဂါေဝဒနာကို သက္သာေစႏိုင္ေၾကာင္း သိပၸံနည္းက် သက္ေသျပထားတာေၾကာင့္ လိုက္နာ လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။

အသား ငါး တို႔ကို ဘယ္လို စားသင့္သလဲ

by popozaw on 27.11.2012


အစားအေသာက္မွ ကူးစက္ေရာဂါမ်ား မျဖစ္ပြားလိုလွ်င္ လတ္ဆတ္သည့္ အသားငါးမ်ားကို ႏူးနပ္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ျပီး ပူပူေႏြးေႏြး စားသံုးၾကရပါမည္။
ေစ်းမွ၀ယ္လာေသာ သားစိမ္း ငါးစိမ္းမ်ားတြင္ ေရာဂါျဖစ္ေစႏိုင္သည့္ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ား ပါရွိေနႏိုင္သည္။ သားငါးမ်ားကို ႏူးႏူးနပ္နပ္ခ်က္ျပဳတ္လိုက္သည့္အခါ ယင္းဘက္တီးရီးယားတို႔သည္ ေသဆံုးသြားသည္က မ်ား၏။ ႏူးနႏူးနပ္နပ္မခ်က္ျပဳတ္ဘဲ စားသံုးမိလွ်င္မူ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားေၾကာင့္ ေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး ရရွိႏိုင္ပါသည္။

ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ အခ်က္မ်ားကို ေျဖရွင္းနည္း

by popozaw 27.11.2012


ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ေရာဂါ ျဖစ္ရတဲ့အေၾကာင္းကို တိတိက်က် မသိရေသးေပမယ့္ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ ေရာဂါ ျဖစ္ေအာင္ တြန္းအားေပးေနတဲ့ အခ်က္ေတြေတာ့ ရိွေနပါတယ္။

ခါးေသးေစမည္႔နည္းလမ္းမ်ား


by nang kha yea on 27.11.2012
 
စားသမွ် ေစာင့္ၾကည့္ပါ

အစာစားတဲ့ အခါမွာ စည္းကမ္းေတာ့  ထားဖို႔ လုိပါတယ္။ အစားအေသာက္ ေရြးခ်ယ္ရာမွာ မွန္ကန္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ေရြးစားသင့္ပါတယ္။ ဆီေၾကာ္စာ၊ အခန္း အပူခ်ိန္မွာ ခဲသြားတဲ့ အဆီပါတဲ့ အသားေတြကို မစားပါနဲ႔။ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြကို စားတာက ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းေစၿပီး ဝမ္းဗိုက္ ပတ္လည္က အဆီေတြကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ တစ္ေန႔တာလံုး အစာကို နည္းနည္းနဲ႔ မၾကာခဏ စားတာက ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈကို ေကာင္းေစတာေၾကာင့္ အခ်ိန္ ႏွစ္နာရီ-သံုးနာရီ ၾကာတိုင္း အစာစားေပးပါ။ 

Monday 26 November 2012

ေကာ္ဖီခ်စ္သူေတြသိခ်င္ၾကတဲ႔ကဖင္းဓာတ္အေၾကာင္း

by popozaw on 26.11.2012
သင္ဟာ ညဘက္မွာ အိပ္ မေပ်ာ္တာမ်ိဳး ျဖစ္ေလ့ရွိတယ္ ဆိုရင္ ေန႔လယ္ ၁ နာရီ ေက်ာ္ၿပီးခ်ိန္မွာ ကဖင္းပါတဲ့ အရည္ေတြကို မေသာက္ သင့္ပါ။ ကဖင္းဓာတ္ဟာ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္၊ ကိုလာအေျခခံတဲ့ ေဖ်ာ္ ရည္နဲ႔ ေခ်ာကလက္ေတြထဲမွာ ပါဝင္ပါ တယ္။ ကဖင္းဓာတ္ဟာ အသင့္အတင့္စြဲ လမ္းေစတတ္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ကဖင္းကို အလြန္အမင္းေသာက္မယ္ဆို ရင္ က်န္းမာေရး ျပႆနာေတြကို ျဖစ္ေစ နိုင္ပါတယ္။

က်န္မာလွပဆံေကသာပိုင္ရွင္ျဖစ္လိုပါလွ်င္

by popozaw on 26.11.2012


ဆံပင္သည္လူတို့၏အလွအပႏွင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ျဖစ္တည္ေနျခင္း ျဖစ္သည္။ ေရွးအဆက္ဆက္မွျမန္မာမ်ား တန္ဖိုးထားခဲ့ေသာ
ဆံေကသာ၏ေကာင္း ျခင္းငါးျဖာႏွင့္ ညီသည္ျဖစ္ေစ၊ မညီသည္ ျဖစ္ေစ။ အဓိကအေရးႀကီးသည္မွာ ကာ ယကံရွင္စိတ္ခ်မ္းသာေရးပင္ျဖစ္သည္။ ဤသို့ဆိုလွ်င္ မည္သို့ေသာဆံပင္မ်ားသည္ ကြ်ႏု္ပ္တို့၏စိတ္ကို ခ်မ္းသာမႈေပးႏိုင္ မည္နည္း။ လွပေသာဆံပင္မ်ားပင္ျဖစ္ ေပမည္။သို့ရာတြင္က်န္းမာမႈရွိမွသာ လွပ ႏိုင္မည္ျဖစ္၍ ဆံေကသာက်န္းမာလွပ ေရးအတြက္ ေနာက္ဆံုးေပၚနည္းလမ္း မ်ားကို ေဖာ္ျပလိုက္ရပါသည္။

Sunday 25 November 2012

အိပ္ေရးပ်က္ျခင္းႏွင့္ ေနာက္ဆက္တဲြျပႆနာမ်ား

by nang kha yea on 26.11.2012

လူတစ္ေယာက္နဲ႔ တစ္ေယာက္ အိပ္စက္ခ်ိန္လုိအပ္မႈခ်င္း မတူညီပါဘူး။ တခ်ိဳ႕လူေတြက တစ္ညမွာ ေျခာက္နာရီအိပ္႐ံုနဲ႔ အိပ္ေရးဝတတ္ေပမယ့္ တခ်ိဳ႕က်ေတာ့ ရွစ္နာရီနဲ႔အထက္အိပ္မွ အိပ္ေရးဝတတ္ပါတယ္။ ကၽြမ္းက်င္သူေတြကေတာ့ တစ္ညမွာ အိပ္စက္ခ်ိန္ ခုနစ္နာရီမွ ကိုးနာရီရိွဖို႔ အႀကံေပးထားပါတယ္။ အိပ္ရာကေန လန္းလန္းဆန္းဆန္းႏိုးလာၿပီး တစ္ေန႔လံုးလည္း တက္ႂကြလန္းဆန္းေနတယ္ဆိုရင္ သင့္မွာေကာင္းမြန္ျပည့္ဝတဲ့ အိပ္စက္မႈဆိုင္ရာ အေလ့အထ ရိွတယ္လို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။

အျပံဳးလွလွေလးေတြပုိင္ဆုိင္ၾကေစခ်င္တယ္

by nang kha yea on 26.11.2012


သြားဆိုတာဟာ လူတစ္ေယာက္အတြက္ အေရးပါတဲ႔ အရာတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္.. အစာစားတဲ႔အခါမွာ သြားေတြ ေကာင္းမြန္ေနဖို႕ လိုအပ္သလို လူေတြေရွ႕မွာ ရဲရဲရင္႔ရင္႔ ျပံဳးႏိုင္ဖို႔၊ စကားဆိုႏိုင္ဖို႔ရင္ သြားကေလးေတြ ျဖဴစင္လွပ သန္႔ရွင္းေနဖို႔လည္း လိုပါေသးတယ္။ 

တမာရြက္ ရဲ႕ထူးကဲတဲ႔အာနိသင္မ်ား

by nang kha yea on 26.11.2012

တမာရြက္ မွာ ေဆးဖက္ ဝင္ အာနိသင္ ေတြရွိ တယ္ဆိုတာ လူအ မ်ားစုက သတိျပဳ မိၾက ပါတယ္။ တ မာရြက္တင္မက တမာေခါက္ေတြ ကို အိႏၵိယမွာ အလြန္ထင္ရွားတဲ႕ ေဆးဖက္ဝင္ပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးျပဳ ခဲ႕ပါတယ္။ အခုအခါ တစ္ကမၻာ လံုးမွာပါ တမာပင္ရဲ ့ ေဆးဖက္ဝင္ အစြမ္းေတြကို သိနားလည္ၿပီး အသံုးျပဳေနၾကၿပီျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပ မဲ့ တမာရြက္ကို မ်ားမ်ားစားရင္ အေၾကာတက္တယ္လို့ ေရွးလူႀကီးေတြက ဆိုၾက တာေၾကာင္႕ အသင္႕အတင္႕သာ စားေပးသင္႕ပါတယ္။

ခုခံအား စနစ္ တိုးျမင့္ေစဗသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by popozaw on 26.11.2012


ပိုးသတ္ေဆး၊ ပတ္၀န္းက်င္ညစ္ညမ္းျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးမႈတို႔သည္ ကိုယ့္ခုခံအားစနစ္ကို ယိုင္နဲ႔ေစႏိုင္ေသာ အရာမ်ားျဖစ္သည္။ Bermingham University Medical School မွ သုေတသနတစ္ခုအရ ခုခံအားစနစ္ဟူသည္ အသက္ၾကီးလာတာႏွင့္အမွ် က်ဆင္းလာမည္မွာ သဘာ၀အေလွ်ာက္ျဖစ္ကိုျဖစ္မည္ဟု ခိုင္္မာစြာ ေတြ႔ရိွခဲ့သည္။ ကိုယ့္မွာ ေအာက္ပါအစားအစာမ်ားႏွင့္ ေဆာင္ထားေပေတာ့။

ၾကြက္သားကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစေသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by popozaw on 26.11.2012


ကၽြႏူ္ပ္တို႔ အသက္ ၅၀ ၀န္းက်င္ေရာက္သည္ ဆိုသည့္တိုင္ ကိုယ္ကာယခြန္အားသည္ အေရးၾကီးဆဲပင္ျဖစ္သည္။ ဆစ္ဒနီ တကၠသိုလ္သည္ ပိုသန္မာေသာ ေယာက္်ားမ်ားတြင္ စိတ္ဓာတ္က်ဆင္းျခင္းသည္ မသန္မာေသာ ပုဂၢိဳလ္မ်ားထက္ ၅၀%ေလ်ာ့နည္းသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ အသက္ၾကီးလာေလေလ ၾကီးမားေသာ ၾကြက္သားထုထည္သည္ အဆီမ်ားကို ပိုလြယ္ကူစြာ ေခ်ဖ်က္ႏိုင္ေလျဖစ္ျပီး ကိုယ့္ကို ႏွစ္ေပါင္းမ်ားစြာထိ သန္မာအားျပည့္ေနေစသည္။

အရိုးကိုက်န္းမာသန္စြမ္းေစေသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by popozaw on 26.11.2012



အိုေဟာင္းလာျပီျဖစ္ေသာ အရိုးမ်ားသည္ အေတာ္ကို သံုးခဲ့ရျပီဟု ကၽြႏူ္ပ္တို႔ယူဆမိလွ်င္ ထိုအေတြးသည္ မွန္ေနသည္။ ဘယ္လ္ဂ်ီယမ္မွ Ghent University တြင္ လုပ္ခဲ့ေသာ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ေယာက္်ားျဖစ္ေစ၊ မိန္းမျဖစ္ေစ အသက္ၾကီးလာတာႏွင့္ အမွ် အရိုးမ်ား က်ဆံုးလာျပီး ဆတိုးႏႈန္းျဖင့္ အရိုးမ်ားသည္ ပ်င္းရိေလးတြဲ႔လာကာ က်ဳိးလြယ္ ပဲ့လြယ္လာေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ ေအာက္ပါ အစားအစာမ်ားကို ကိုယ္ႏွင့္ မကြာ ထားပါ၊ စားပါ။

ေရာင္ရမ္းျခင္းကာကြယ္ႏူိင္ေသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by nang kha yea on 26.11.2012


ေရာင္ရမ္းျခင္းဆို၍ တံေတာင္ဆစ္ေရာင္တာေလာက္ကိုသာ ဆိုလိုျခင္းမဟုတ္။ Harvard School of Public Health မွ ေလ့လာမႈတစ္ခုတြင္ ဘယ္လိုေရာင္ရမ္းမႈမဆို ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခႏွင့္ ဆက္စပ္လွ်က္ရိွေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ ေအာက္ပါအစားအစာမ်ားကို အသင့္ျပင္ထားပါ။ ဒါမွသာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ က်န္းမာေရးၾကီး ေရာင္ရမ္း မေနမွာျဖစ္၏။

ေျခဖေနာင့္ကြဲျခင္းအတြက္ အိမ္တြင္းေျဖရွင္းနည္း

by nang kha yea on 26.11.2012


ေျခဖေနာင့္ေနရာက ကြဲအက္ရတာဟာ ရာသီဥတု အေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ခ်ည္းပဲ မဟုတ္ပါဘူး။  မိမိေျခေထာက္ကို မိမိ ဂ႐ုမျပဳဘဲ ထားတာေတြေၾကာင့္လည္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ေျခဖေနာင့္ေနရာမွာ ကြဲအက္မႈေတြဟာ ေျခေထာက္အခ်င္းခ်င္း ပြတ္တိုက္မိရာကေနေတာင္ နာက်င္မႈကို ခံစားရတဲ့အတြက္ စိတ္အေႏွာင့္အယွက္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ေျခေထာက္နဲ႔ ေျခဖဝါးကို သင့္မ်က္ႏွာအလွကို ထိန္းသိမ္းသလိုပဲ ထိန္းသိမ္းေပးသင့္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ဆီးခ်ဳိ၊ ေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြဆိုရင္ ပိုၿပီး ဂ႐ုစိုက္သင့္ပါတယ္။

အလွအပ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္မ်ား

by nang kha yea on 26.11.2012


အမ်ဳိးသမီးတိုင္း လိုက္နာဖို႔လိုၿပီး လုပ္ေဆာင္ရလြယ္တဲ့ နည္းလမ္းေတြပါ။  ဒီအခ်က္ေတြက အလွအပအတြက္ အေရးပါတဲ့ လွ်ဳိ႕ဝွက္ခ်က္ေတြ ျဖစ္ေနတာေၾကာင့္ ေရးသားလိုက္ပါတယ္။

ပ်ားရည္စစ္စစ္၏ က်န္းမာေရး အာနိသင္မ်ား

by nang kha yea on 25.11.2012

ပ်ားရည္ရဲ႕ ခ်ိဳျမမႈက သဘာဝအခ်ဳိ ျဖစ္တာေၾကာင့္ သၾကားအစားထိုး သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ပ်ားရည္ဟာ အရသာရိွ႐ံုသာမက အနာေကာင္းေကာင္း က်က္ေစတဲ့ အစြမ္းလည္းရိွပါတယ္။ ပ်ားရည္မွာ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္၊ အမိုင္ႏိုအက္စစ္၊ အင္ဇိုင္းေတြနဲ႔ ဖိုင္တိုႏ်ဴးထရီးရန္႔ေတြ ပါဝင္ေနတဲ့အျပင္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္လည္း ပါဝင္တာေၾကာင့္ စြမ္းအင္ေကာင္းေကာင္း ရရိွေစပါတယ္။ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။