Sunday 25 November 2012

ေရာင္ရမ္းျခင္းကာကြယ္ႏူိင္ေသာသဘာဝအစားအစာမ်ား

by nang kha yea on 26.11.2012


ေရာင္ရမ္းျခင္းဆို၍ တံေတာင္ဆစ္ေရာင္တာေလာက္ကိုသာ ဆိုလိုျခင္းမဟုတ္။ Harvard School of Public Health မွ ေလ့လာမႈတစ္ခုတြင္ ဘယ္လိုေရာင္ရမ္းမႈမဆို ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခႏွင့္ ဆက္စပ္လွ်က္ရိွေၾကာင္းေတြ႔ရသည္။ ေအာက္ပါအစားအစာမ်ားကို အသင့္ျပင္ထားပါ။ ဒါမွသာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ က်န္းမာေရးၾကီး ေရာင္ရမ္း မေနမွာျဖစ္၏။


၁။ ဂ်ဳံ၊ စပါး
ဂ်ဳံယာဂု၊ ထမင္း၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ ဘာလီ၊ ဂ်ဳံမႈန္႔ စသည့္ ကာဗိုဟိုက္ဒရိက္မ်ားသည္ ႏွလံုးကို သန္မာေစျပီး အူမၾကီးမ်ားကို က်န္းမာေစလွ်က္က အေရာင္ရမ္းေနေသာ တစ္ရႈးမ်ားကို ျငိမ္သက္ေစသည့္ အားသာခ်က္လည္း ရိွေပသည္။

၂။ ေခ်ာကလတ္ (Dark chocolate)
သူ႔တြင္ပါ၀င္ေသာ flavonoids သည္ ေလျဖတ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္သည္။ သို႔ေသာ္ ၎တြင္ ျပႆနာက ကယ္လိုရီေတြ မ်ားေနျခင္းျဖစ္သည္။ အမ်ားၾကီးစားလို႔ေတာ့မျဖစ္။ “တစ္ေန႔ကို ေခ်ာကလတ္ ဘားတိုေလး တစ္ေခ်ာင္းေလာက္ဆို လံုေလာက္ပါျပီး” ကယ္လီဖိုးနီးယား တကၠသိုလ္ အာဟာရေဗဒဌာနမွ Susan Bowerman က ဆိုသည္။

၃။ နႏြင္း(စႏြမ္း)
နႏြင္းတြင္ ပါ၀င္ေသာ Curcumin သည္ စူးရွေသာ အရသာႏွင့္ အေရာင္ကို ေပးျပီး အလံုးအၾကိတ္မ်ားကို တားဆီးေသာ အရည္အခ်င္းရိွသည္။ ကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္တြင္ ၎သည္ အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါဖြံျဖိဳးမႈကို ေနွာင္းေႏွးေစသည္ဟုလည္း ေတြ႔ခဲ့သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ပါပရာေၾကာ္ကို မေမ႔သင့္ပါ။

၄။ အဆီမ်ားေသာ ငါး
ငါးတြင္ ဦးေႏွာက္ကို ေရာင္ရမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္သည့္ omega 3 fatty acids မ်ားႏွင့္ ျပည့္လွ်က္ရိွသည္။ “သို႔ေသာ္ ေမြးျမဴေရးငါးမ်ားကိုေတာ့ ေရွာင္ပါ။” Bowerman က ဆိုခဲ့သည္။ ”သူတို႔တြင္ မေကာင္းေသာ omega 6 fatty acids မ်ား ပါ၀င္တတ္သည္။”

၅။ ခ်ယ္ရီသီးမ်ား
ခ်ယ္ရီသီးမ်ားႏွင့္ လုပ္ထားေသာ မုန္႔မ်ားကို တစ္ခုစီ စားေနျခင္းသည္ ခ်ယ္ရီသီးမ်ားကို အေကာင္းဆံုးနည္းျဖင့္ စားသံုးေနျခင္းမဟုတ္။ US departement of Agriculture မွ ျပသည္မွာ တစ္ေန႔ကို ခ်ယ္ရီသီး ၄၅ လံုး စားသံုးျခင္းသည္ အရြတ္ေရာင္ျခင္း၊ အရိုးေရာင္ျခင္းႏွင့္ ေဂါက္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈမ်ားကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟူ၍။

၆။ ပန္းသီး
အမ်ားသိၾကသည့္အတိုင္း ပန္းသီးသည္ အစြမ္းထက္၏။ တစ္ေန႔ကို ပန္းသီးတစ္လံုးစားျခင္းသည္ ကၽြႏူ္ပ္တို႔ကို quercetin ဆိုသည့္ ဓာတ္မ်ားျဖင့္ ျဖည့္ဆည္းေပးထားသည္။ ၎သည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို နည္းပါးေစသည္။ ဓာတ္မတည့္မႈမ်ား၊ အယ္လ္ဇိုင္းမား၊ ပါကင္ဆန္ႏွင့္္ အဆုတ္ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏႈန္းကို ေလ်ာ့နည္းေစသည္။

၇။ သံလြင္ဆီ
ေစ်းသက္သာေသာ္လည္း အက်ဳိးအျမတ္က မနည္းပါ (စားသံုးဆီ အေနႏွင့္ သံလြင္ဆီကို ဆိုလိုျခင္းျဖစ္သည္)။ “fatty acidsႏွင့္ polyphenols တို႔သည္ ဆဲလ္မ်ားႏွင့္ အဆစ္မ်ားမွ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစသည္။” ဟု health and fitness coach Lynn Grieger (lynngrieger.com) က ဆိုခဲ့သည္။ သုေတသနမ်ားတြင္ သံလြင္ဆီသည္ ေရာင္ရမ္းမႈကို က်ေစရာတြင္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆး၊ အေရာင္က်ေဆး ibuprofen နီးနီး အက်ဳိးသက္ေရာက္သည္ကို ေတြ႔ခဲ့ၾကသည္။

၈။ မက္မြန္သီး
ေဆးကုမၸဏီမ်ားကေန ၎ကုိ ထုတ္ပိုးျပီး ေဆးအျဖစ္ေတာင္ ေရာင္းသင့္ေသာ အသီး ျဖစ္သည္။ သူတို႔သည္ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာကို က်ေစျပီး ေသြးအခ်ဳိဓာတ္ကို ထိန္းညိွေပးသည္။ သူတို႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္သည္ တက္စထရိုစတီရုန္းဓာတ္ကိုလည္း တိုးျမင့္ေစသည္။ ”အခြံမခြာဘဲ စားပါ။ antioxidant (ကင္ဆာတိုက္ဖ်က္ေသာ ဓာတ္) ပိုမိုရရိွမည္ျဖစ္သည္။” ဟု Bowerman က ဆိုခဲ့သည္။


၉။ ႏွမ္းေစ့
ငါးတစ္ေကာင္တည္းစားရမွာထက္ ပိုျပီး ေကာင္းေသာ အဆီဓာတ္မ်ားရလိုလွ်င္ ႏွမ္းမ်ားကေန ယူပါ။ “သူတို႔သည္ ကိုယ့္ ဦးေႏွာက္အတြက္ ေကာင္းေစျပီး ဆန္ဂ်ဳံမ်ားႏွင့္ ေရာလွ်င္ အရသာလည္း ေကာင္းေစသည္။” Andrew ကဆိုသည္။ တစ္ေန႔ကို ၁၀ ဂရမ္ေလာက္ေတာ့ ရေအာင္စားပါ။

၁၀။ နာနတ္သီး
ဗီတာမင္မ်ား၊ antioxidants မ်ားႏွင့္ အင္ဇိုင္းမ်ား ေပါင္းစပ္ပါ၀င္ထားေသာ ဤအသီးသည္ အစြမ္းထက္လွေသာ အေရာင္က်ေဆးၾကီးျဖစ္သည္။ “သူတို႔သည္ အျမင္အာရံုခ်ဳိ႔ယြင္းျခင္း၊ အရိုးအဆစ္ေရာင္ရမ္းျခင္းႏွင့္ အူမၾကီး ကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ေပးသည္။” ဟု Greiger ကဆိုသည္။

ပိုပိုေဇာ္
(သဘာဝရဲ႕အားအင္)
Ref>*ေမာင္ခ်မ္းငယ္ဆယ့္ခြန္*၏ထိပ္ဆံုးကအစားအေသာက္၄၀ေဆာင္းပါးမွေကာက္ႏူတ္ေဖၚျပပါသည္။

No comments:

Post a Comment