Sunday, 2 December 2012

ႏြားႏုိ႔၏ ေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္ေသာ အစြမ္းမ်ား

by nang kha yea on 02.12.2012

ႏြားႏုိ႔မွာ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး အမ်ဳိးမ်ဳိး ရွိတဲ့အနက္ ေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္စြမ္း ရွိတာကုိလည္း ေအာက္ပါအတုိင္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။


ေသြးဖိအားကုိ ထိန္းေပးႏုိင္ျခင္း

ေသြးတုိးေနတဲ့ လူေတြကုိ ဆားပါဝင္မႈ နည္းတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ စားသုံးဖုိ႔ ဆရာဝန္ေတြက ၫႊန္ၾကားေလ့ ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးအရ ေသြးတုိးေရာဂါ ရွိသူေတြမွာ ေန႔စဥ္ သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားၿပီး အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏုိ႔ ႏွစ္ဖန္ခြက္ ေသာက္ေပးတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအား ေလ်ာ့က်မႈ ရွိတာကုိ ေတြ႕ရပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔ထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ မဂၢနီစီယမ္၊ ပုိတက္စီယမ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ သတၱဳဓာတ္ေတြေၾကာင့္ ေသြးဖိအားကုိ ပုံမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိ္န္းေပးႏုိင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

အ႐ုိးမ်ားကုိ သန္စြမ္းေစျခင္း

ႏြားႏုိ႔ထဲမွာပါတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပုိတက္စီယမ္၊ ဗီတာမင္နဲ႔ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ေတြဟာ အ႐ုိးေတြကုိ သန္စြမ္းက်န္းမာ ဖြံ႕ၿဖိဳးေစပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔ကုိ ပုံမွန္ ေသာက္တာေၾကာင့္ အ႐ုိးအက္ႏုိင္ေျခနဲ႔ အ႐ုိးပါး ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ႏွလုံးေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါမ်ား ကင္းေဝးေစျခင္း

အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြကုိ မွန္မွန္ ေသာက္သုံးတာေၾကာင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔ ေသာက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္က ကယ္လ္စီယမ္ ပမဏ မ်ားမ်ား ရရွိကာ ႏွလုံးေရာဂါထတာ (Heart Attack) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ၿပီး ေသြးထဲမွာ မလုိလားအပ္တဲ့ ကုိလက္စထေရာ အဆီဓာတ္ကုိ ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ ႏွလုံးေသြးေၾကာဆုိင္ရာ ေရာဂါေတြရဲ႕ အႏၲရာယ္ကုိ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္ပါတယ္။

ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးျခင္း

ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါဟာ အရြယ္ေရာက္သူေတြမွာ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေရာဂါပါ။ အဆီနည္းႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းကုိ ေသာက္တာက အမ်ဳိးအစား (၂) ဆီးခ်ဳိ ေသြးခ်ဳိ ေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

အဝလြန္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ျခင္း

အဆီနည္း ႏုိ႔ကုိ ပုံမွန္ေသာက္တာေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ဝေစၿပီး ဗုိက္ျပည့္ကာ အဆာခံေစပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔ထဲမွာ ပါတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ကလည္း ခႏၶာကုိယ္ အဆီေတြကုိ ေလ်ာ့က်ေစတာေၾကာင့္ အဝလြန္ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါ အႏၲရာယ္ ေလ်ာ့က်ျခင္း

အူမႀကီးကင္ဆာ ဒါမွမဟုတ္ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္တဲ့ အႏၲရာယ္ဟာ ပုံမွန္ အဆီနည္းႏုိ႔ ေသာက္တာေၾကာင့္ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္တယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆုိပါတယ္။ ႏုိ႔နဲ႔ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းထဲမွာ ပါတဲ့ ကယ္လ္စီယမ္နဲ႔ CLA (Conjugated Linolenic Acid) ဟာ ခႏၶာကုိယ္ကုိ အူမႀကီးနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။

သြားက်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ႏြားႏုိ႔ထဲမွာ ေကစင္ (Casein) ဓာတ္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီပ႐ုိတင္းဓာတ္ဟာ သြားေႂကြလႊာ မ်က္ႏွာျပင္ကုိ အကာအကြယ္ ေပးထားပါတယ္။ ႏြားႏုိ႔ထဲမွာ ပါတဲ့ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ဟာလည္း သြားေတြကုိ သြားပုိးစားမႈ မျဖစ္ေအာင္ အကာအကြယ္ ေပးႏုိင္ပါတယ္။

ၾကယ္စင္Ref: Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/news-50215

No comments:

Post a Comment