Sunday, 9 December 2012

အ႐ိုးပြျခင္းကို ကာကြယ္ေပးမဲ့ အသီးအႏွံ ၁၀ မ်ိဳး

by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Sunday, December 9, 2012 at 8:30am 


၁။ ပန္းေဂၚဖီအစိမ္း (Broccoli)
ပန္းေဂၚဖီအစိမ္းသည္ မဂၢနီဆီယမ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ဗီတာမင္-ေကႏွင္႕ ဗီတာ မင္-ဘီတို့ျြကယ္ဝေသာ ဟင္းရြက္ျဖစ္ သည္။  ထို့အျပင္ ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈလည္း ျမင္႕မားတာေၾကာင္႕ အ႐ိုးအတြင္း ကယ္လ္စီယမ္စုတ္ယူႏိုင္မႈကိုတိုးျမႇင္႕ေပး သည္။


၂။ ဆလပ္ရြက္
ဆလပ္ရြက္သည္ အရည္ပါဝင္မႈ ျမင္႕မားေသာေၾကာင္႕ အျခားအဟာရပါဝင္ မႈနည္းပါးသည္ဟု အသိမ်ားေသာ္လည္း ၄င္းတြင္ အ႐ိုးသန္မာေစေသာ ကယ္လ္ စီယမ္ႏွင္႕ မီတာမင္-ေကတို့အျပင္ အျခား ျဒပ္ေပါင္းမ်ားလည္း ပါဝင္သည္။

၃။ ပဲေတာင္႕ရွည္
၄င္းသည္ ဗီတာမင္-ေက အလြန္ ျြကယ္ဝေသာ အစာျဖစ္သည္။ အ႐ိုးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္သိပ္သည္းမႈကို ျမင္႕မားေစ ၍ အ႐ိုးကို သန္မာေစသည္။ ဗီတာမင္- ဘီအုပ္စုပါဝင္ေသာေၾကာင္႕ အ႐ိုးပြျခင္း ကို ဟန့္တားႏိုင္သည္။

၄။ ေဂၚဖီထုတ္
ေဂၚဖီထုတ္သည္လည္း အ႐ိုးက်န္း မာေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ ေက၊ ဖိုးလစ္အက္ဆစ္ (Folic Acid)ႏွင္႕ ဗီတာမင္ -ဘီတို့ ျြကယ္ဝသည္။ ထို့ အျပင္ ကယ္လ္စီယမ္ႏွင္႕ ဗီတာမင္စီ ပမာဏလည္း မ်ားစြာပါဝင္သည္။

၅။ ဟင္းႏုႏြယ္
ဗီတာမင္ ေကႏွင္Folic Acid မ်ားစြာပါဝင္ေသာ ဟင္းႏုႏြယ္သည္ အ႐ိုး က်န္းမာေရးအတြက္ စိတ္ပူသူမ်ား၏ ထမင္းဝိုင္းတြင္ မပါမျဖစ္ပါဝင္သင္႕ေသာ ဟင္းတစ္ခြက္ျဖစ္သည္။

၆။ လက္ဖက္ေျခာက္
လက္ဖက္ေျခာက္တြင္ အ႐ိုးကိုသန္ မာေစမည္သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္သည္။ သို့ေသာ္ သၾကားခတ္၍ သံုးေဆာင္ပါက ေကာင္းက်ီဳးထက္ ဆိုးက်ိဳးပိုမ်ားႏိုင္ ေၾကာင္းသတိခ်ပ္သင္႕သည္။

၇။ ကၫြတ္
ကၫြတ္သည္ အဟာရလြန္စြာ မွ် တေသာ ဟင္းရြက္တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ၄င္း တြင္ ဗီတာမင္ႏွင္႕သတၱဳဓာတ္မ်ားစြာပါဝင္ ေသာေၾကာင္႕ အ႐ိုးမ်ားကို ႀကံ႕ခိုင္သန္မာ ေစသည္။

၈။ တ႐ုတ္နံနံ
၄င္းတြင္ ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္ ေက (ဝမ္း) သည္ အ႐ိုးကို ေဖ်ာ႕မည္ Osteoclasts ေခၚ ကိုယ္တြင္းဆဲလ္တစ္မ်ိဳးကို ဟန့္တားႏိုင္သည္။ ထို့အျပင္ အ႐ိုးတြင္း ကယ္လ္စီယမ္ပမာဏစုပ္ယူမႈအားေကာင္း ေအာင္လည္း ကူညီေပးသည္။

၉။ သံပယိုသီး
သံပယိုသီးသည္ ခ်ဥ္ေသာ္ျငားလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မ်ားစြာအေထာက္ အကူျပဳႏိုင္ေသာ အစားအစာျဖစ္သည္။ အ႐ိုးႏွင္႕သြားမ်ားကို သန္မာေစ႐ံုသာမက ကိုယ္ခံအားကိုလည္း တိုးျမႇင္႕ေပးသည္။

၁၀။ ႏွံစားသီးႏွံမ်ား
၄င္းတို့သည္လည္း အ႐ိုးက်န္းမာ ေရးအတြက္ လိုအပ္ေသာ သတၱဳျဒပ္မ်ား စြာပါဝင္ေသာေၾကာင္႕ ေန့စဥ္သံုးေဆာင္ သင္႕သည္။

Ref: Health Care Journal

No comments:

Post a Comment