လိုက္ခ်ီးသီး၏ က်န္းမာေရးစြမ္းပကား(၂)
by NANG KHA YEA on 10.10.2012
အခုအခ်ိန္မွာ လိုက္ခ်ီးသီးေတြကို ေပါေပါမ်ားမ်ား ေတြ႕ေနရပါတယ္။ လိုက္ခ်ီးသီးေတြမွာ ဘယ္လို အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္မႈမ်ားတာေၾကာင့္ ဘယ္လို အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရရွိတယ္ဆိုတာ သိႏိုင္ေစဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။
(၁) အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္
လိုက္ခ်ီးသီးမွာ သဘာဝ ကင္ဆာ ကုသႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ လိုက္ခ်ီးသီးဟာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဂုဏ္သတၱိရွိတာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲလ္ႀကီးထြားမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေလ့လာမႈအရ လိုက္ခ်ီးသီးဟာ ရင္သားကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္း သိသိသာသာ ရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။
(၂) အိုလီဂိုေနာဓာတ္
လိုက္ခ်ီးသီးမွာ ပိုလီဖီေနာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Oligonol မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီ Oligonol ဓာတ္ဟာ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ အာနိသင္နဲ႔ တုပ္ေကြးဗိုင္းရပ္စ္ပိုးကို တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ အာနိသင္တို႔ ပါရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကိုယ္တြင္းအဂၤါေတြဆီကို ေသြးစီးဆင္းေရာက္ရွိမႈ ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အေရျပားကို အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ဒဏ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
(၃) ပိုတက္စီယမ္ႏွင့္ ေၾကးနီ
လိုက္ခ်ီးမွာ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ ေၾကးနီတို႔လို သတၱဳဓာတ္ အေျမာက္အျမား ပါဝင္ပါတယ္။ ပိုတက္စီယမ္ဟာ ဆဲလ္ေတြနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အရည္ေတြရဲ႕ အေရးႀကီးတဲ့ ပါဝင္ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းနဲ႔ ေသြးဖိအားကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေလျဖတ္တာနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါတို႔မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေၾကးနီဟာ ေသြးနီဥ ထုတ္လုပ္ေရးမွာလည္း လိုအပ္ပါတယ္။
(၄) ဗီတာမင္စီ
လိုက္ခ်ီးသီးဟာ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး လိေမၼာ္သီးမွာထက္ ဗီတာမင္စီ ပါဝင္မႈက ၄၀ ရာခိုင္ႏႈန္းနီးပါး ပိုမ်ားပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြအရ ဗီတာမင္စီမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ သစ္သီးေတြကို စားတာေၾကာင့္ ကူးစက္တတ္တဲ့ ပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္း ရွိေစၿပီး အႏၲရာယ္ရွိကာ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
(၅) ဗီတာမင္ဘီအုပ္စု (သိုင္ယာမင္း၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ေဖာလိတ္)
လိုက္ခ်ီးသီးမွာ သိုင္ယာမင္း၊ ႏိုင္ယာစင္နဲ႔ ေဖာလိတ္တို႔လို ဗီတာမင္ဘီ အုပ္စုမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီဗီတာမင္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အဆီဓာတ္တို႔ကို ေခ်ဖ်က္ေရး လုပ္ငန္းစဥ္မွာ တြဲဖက္ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အေရးပါပါတယ္။
(၆) ဆီးလမ္းေၾကာင္းႏွင့္ အစာေျခစနစ္ က်န္းမာေရး
လိုက္ခ်ီးသီးဟာ အရည္ရႊမ္းတာေၾကာင့္ ဆီးရႊင္ေစၿပီး အစာေျခစနစ္ကိုလည္း က်န္းမာေစပါတယ္။
(၇) ဘီတာကယ္႐ိုတင္း
လိုက္ခ်ီးသီးမွာ ပါတဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းဓာတ္ဟာ မုန္လာဥနီမွာပါတဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းထက္ မ်ားေကာင္း မ်ားႏိုင္တယ္ဆိုၿပီး ေလ့လာမႈေတြ လုပ္ေနၾကပါတယ္။ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းဓာတ္ဟာ အသည္းနဲ႔ တျခားအဂၤါ အစိတ္အပိုင္းေတြထဲမွာ သိုေလွာင္ၿပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။
(၈) အမွ်င္ဓာတ္
လိုက္ခ်ီးသီးမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈနည္းၿပီး ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာပါဝင္မႈ မရွိပါဘူး။ ဒါေပမဲ့ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၉) ကာဗုိဟိုက္ဒရိတ္
လိုက္ခ်ီးသီးမွာ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဝမ္းမွန္မွန္ သြားေစပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health
Source:http://www.yatanarpon.com.mm/news/review-68080
ww.facebook.com/notes/health-articles/
No comments:
Post a Comment