Saturday, 13 October 2012

Green Tea ၏ အာနိသင္မ်ား

Green Tea ၏ အာနိသင္မ်ား


Green Tea, Black Tea, White Tea အစရွိသျဖင့္ Tea အမ်ိဳးအစားမ်ားစြာ ရွိပါတယ္။ သူတို႔ေတြကို Camellia sinensis လို႔ေခၚတဲ့အပင္တမ်ိဳးက ရရွိၿပီး Process လုပ္ပုံကြဲျပားမႈအလိုက္ အမ်ိဳးအစား ခြဲျခားထားပါတယ္။ ဥပမာ အပင္က ခူးၿပီးၿပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္း Preserve လုပ္ထားတာကို Green Tea လို႔ေခၚၿပီး နည္းနည္းၾကာၾကာထားၿပီးမွ ရတဲ့အရြက္ေတြကို Black Tea လို႔ေခၚပါတယ္။

 ေနာက္တနည္းေျပာရမယ္ဆို Green Tea ကို Streamed Tea Leave နဲ႔ဲျပဳလုပ္ထားၿပီး Black Tea ကိုေတာ့ Fermentated Tea Leave နဲ႔ ျပဳလုပ္ပါတယ္။ ရႈပ္သြားၿပီထင္တယ္။ Streamed ဆိုတာ ေရေႏြးေငြ႔ရိုက္တဲ့သေဘာပဲေလ။ သူ႔မွာပါ၀င္တဲ့အာနိသင္ေတြ မပ်က္စီးေစဘူးေပါ့။ Fermentated ဆိုတာက်ေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ေတြအခ်ဥ္ေဖာက္သလို ၾကာၾကာထားတဲ့သေဘာကို ေျပာတာ။ ဒီေန႔ Green Tea အေၾကာင္းပဲ အဓိက ေျပာမယ္ေနာ္….
တျခား Tea အမ်ိဳးအစားေတြနဲ႔ ယွဥ္မယ္ဆို Green Tea က Antioxidant (Polyphenol) ပါ၀င္မႈအမ်ားဆုံးေလ။ အေၾကာင္းကေတာ့ အေပၚမွာ ေျပာခဲ့သလို သူက ခူးခူးၿပီးခ်င္း အာနိသင္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား မဆုံးရႈံးခင္ Preserve လုပ္ထားတဲ့အရြက္ေတြနဲ႔ ျပဳလုပ္လို႔ပါ။

အက်ိဳးအာနိသင္မ်ား

► Green Tea မွာ Antioxidant Polyphenol ပါ၀င္လို႔ အိုမင္းရင့္ေရာ္ျခင္းကို ေႏွးေကြးေစတယ္။ တနည္းအားျဖင့္ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစတယ္ေပါ့။ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႔ ခုခံႏိုင္မႈစြမ္းအားကိုလည္း ျမင့္မားေစပါတယ္။

► တေန႔ကို Green Tea ခြက္တ၀က္ပဲ ေသာက္တဲ့လူေတြမွာေတာင္ ေသြးတိုးတဲ့လကၡဏာေတြ ေလ်ာ့နည္းေစတာ ေတြ႔ရပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ေသြးေၾကာေတြကို က်ဥ္းေစၿပီး ေသြးတိုးျခင္းကို အားေပးတဲ့ Angiotensin Converting Enzyme (ACE) ကို တားဆီးေပးလို႔ပါ။ အခုေစ်းကြက္မွာ အသုံးမ်ားေနတဲ့ ေသြးတိုးခ်ေဆးေတြကလည္း ACEကို တားေပးတဲ့ေဆးေတြပါပဲ။ ACE Inhibitors လို႔ ေခၚပါတယ္။

► ပါ၀င္ပစၥည္းတမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ EGCG ဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္း ကယ္လိုရီအသုံးျပဳမႈကို အားေပးတဲ့အတြက္ အ၀လြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။

► Green Tea ဟာ Cholesterol ကို က်ေစၿပီး သူ႔မွာပါ၀င္တဲ့ Polyphenolဟာ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ျခင္းကို သက္သာေစပါတယ္။ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့အတြက္ ေသြးခ်ိဳ ဆီးခ်ိဳေ၀ဒနာရွင္ေတြအတြက္ သင့္ေတာ္ပါတယ္။
 
► Green Tea မွာ Anitoxidant Catechin မ်ားစြာပါ၀င္ပါတယ္။ Catechin တမ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Epigall ocatechin gallate (EGCG) ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ပြားမ်ားႏိုင္ဖို႔လိုအပ္တဲ့ Enzyme တမ်ိဳးကို တားဆီးေပးေၾကာင္း ေလ့လာခ်က္ေတြအရ သိရပါတယ္။ အဲ့ေတာ့ ကင္ဆာေ၀ဒနာရွင္ေတြအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္တာေပါ့။ လက္ရွိကင္ဆာအတြက္အသုံးျပဳေနတဲ့ ေဆးအမ်ားစုဟာ မလိုခ်င္တဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြအျပင္ ပုံမွန္ဆဲလ္ေတြကိုပါ တိုက္ခိုက္တတ္လို႔ကင္ဆာလူမမာအမ်ားစဟာ ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးမ်ားစြာကို ခံစားေနရတာပါ။ Green Tea မွာပါ၀င္တဲ့ EGCG ဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ကိုပဲထိခိုက္ေစၿပီး ပုံမွန္ဆဲလ္ေတြအေပၚ အာနိသင္မရွိပါဘူးတဲ့။ ဘယ္ေလာက္ေကာင္းလဲေနာ္။ ေဆးအျဖစ္သုံးဖို႔ဆိုရင္ေတာ့ စမ္းသပ္မႈေတြအမ်ားႀကီး ထပ္လုပ္ဖို႔ လိုေသးတာေပါ့။

► Green Tea မွာ အေရာင္က်ေစတဲ့အစြမ္းရွိတဲ့အျပင္ ေဟာ္မုန္းဓာတ္ကိုလည္း ထိန္းညိွေပးလို႔ ၀က္ျခံေတြကို သက္သာေစပါတယ္။

► ခႏၶာကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးတယ္လို႔လည္း ဆိုပါတယ္။ ဒါကေတာ့ လူတိုင္းေတြးၾကည့္ရင္ သိပါတယ္။ အိမ္သာခဏခဏသြားရတာပဲ ၾကည့္ေလ
 
အားလုံးကေတာ့ “သူ႔အာနိသင္ေတြက မ်ားလွခ်ည္လား.. ဟုတ္ေရာ ဟုတ္ရဲ႔လား..” ဆိုၿပီး ေတြးေနမွာပဲ။ ကန္ဒီကိုယ္တိုင္လည္း စာေတြဖတ္ၿပီး အဲ့လိုေတြးမိပါတယ္။ ကန္ဒီ့အျမင္ကေတာ့ေလ အေပၚမွာ ေျပာထားတဲ့အခ်က္ေတြက ေလ့လာခ်က္ Research တခုစီကေနရတဲ့အခ်က္ေတြလို႔ ထင္တယ္။ အဲ့ေတာ့ ေယဘူယ်အားျဖင့္ ေကာင္းတယ္လို႔ပဲ မွတ္လိုက္ေပါ့ေနာ္။ 
Green Tea ေသာက္တာနဲ႔ ဆီးခိ်ဳ ေသြးတိုး ကင္ဆာေရာဂါေတြ ***ဟတ္ခ်ေလာင္း!!*** ဆိုၿပီး ေပ်ာက္တယ္ ဆိုတာမ်ိဳးေတာ့ မဟုတ္ဘူးေပါ့။ အဲ့လိုေျပာႏိုင္ဖို႔ဆို Research အမ်ားႀကီးလုပ္ဖို႔ လိုအပ္ေနပါေသးတယ္။
OK ကန္ဒီလည္း ေရေႏြးတခြက္ေလာက္သြားယူလိုက္ဦးမယ္^^
စာဖတ္သူအားလုံး က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ပါေစရွင္..
 Candy
source>>http://shwebeauty.com/?p=3655

No comments:

Post a Comment