Friday, 4 January 2013

တုပ္ေကြးေကြးတဲ့အခါဘယ္လိုစားေသာက္ၾကမလဲ

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Friday, January 4, 2013 at 1:25pm 


တုပ္ေကြးျဖစ္ေစတဲ့ Influenza ဆုိတဲ့ ဗုိင္းရပ္စ္ပိုးေတြဟာ ေဆာင္းရာသီနဲ႔ မုိးရာသီေတြမွာ ပိုၿပီး ထႂကြေသာင္းက်န္း တတ္လို႔ အဲဒီရာသီေတြမွာ လူေတြက ႏွာရည္တရႊဲရႊဲ၊ ကုိယ္လက္ကိုက္ခဲၿပီး ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္ တုပ္ေကြးမိတတ္ၾကပါတယ္။ ေခ်ာင္း ကဆုိး၊ လည္ေခ်ာင္းကနာ၊ တစ္ကိုယ္လံုးႏုံးခ်ိၿပီး ဘာမွမလုပ္ခ်င္၊ မကိုင္ခ်င္ဘဲ အိပ္ရာထဲမွာပဲ ေခြေနခ်င္စိတ္ေပါက္လာတတ္ ၾကပါတယ္။ 

႐ုိး႐ုိးအေအးမိတာနဲ႔ ေရာဂါလကၡဏာ အရမ္းဆင္တူတဲ့ တုပ္ေကြးက တစ္ခါတေလ ေဆး႐ုံတက္ရတဲ့အထိ ျပင္း ထန္ၿပီး အဆုတ္ေရာင္တဲ့ဘက္ကိုလည္း ကူးသြားႏုိင္ပါတယ္။ ကေလးငယ္ေလးေတြမွာ၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းေတြမွာ၊ ဘုိးဘုိးဘြားဘြားတုိ႔မွာ၊ ေရာဂါအခံတစ္ခုခုရွိတဲ့သူေတြမွာ တုပ္ေကြးျဖစ္ရင္လည္း ပိုၿပီးစုိးရိမ္ရတတ္ပါတယ္။ တုပ္ေကြးေရာဂါ က ျဖစ္ေစႏုိင္တဲ့ Influenza ဗုိင္းရပ္စ္ကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ ကာကြယ္ေဆးကေပၚေနၿပီဆိုေပမယ့္ တုပ္ေကြးပိုးက သူ႔ရဲ႕ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇကို တစ္ခ်ိန္လံုး ေျပာင္းလဲေနတတ္လို႔ ကာကြယ္ေဆးကို တစ္ႏွစ္တစ္ႀကိမ္ မွန္မွန္ထုိးေပးဖို႔ေတာ့လုိပါတယ္။

တုပ္ေကြးကိုကုရင္ မျဖစ္မေန လိုအပ္တာက အရည္မ်ားမ်ားေသာက္ ေပးဖို႔ပါပဲ။ ၿပီးေတာ့ အနားယူရပါမယ္။ အလုပ္ကို မသြားလို႔မျဖစ္တဲ့ အေျခအေနဆုိရင္လည္း ႏွာေခ်၊ ေခ်ာင္းဆုိးရင္ တစ္႐ွဴးေလးနဲဲ႔ေတာ့ အုပ္ထားမွျဖစ္ပါမယ္။ ႏုိ႔မဟုတ္ရင္ တုပ္ေကြးပုိးက ေလထုထဲကေန (ႏွာေခ်တဲ့အခါ ထြက္တဲဲ့အခၽြဲရည္အစက္ေတြကေန) ကူးႏုိင္လို႔ပါ။ ၿပီေတာ့ တုပ္ေကြးရာသီ ေတြမွာ လက္ကို မၾကာခဏ ဆပ္ျပာနဲ႔ ေသေသခ်ာခ်ာေဆးေပးပါ။ မ်က္လံုး၊ ႏွာေခါင္း၊ ပါးစပ္ေတြကို လက္မေဆးဘဲ ကိုင္မိရင္ လက္မွာကပ္ေနတဲ့ တုပ္ေကြးပိုးက ေပ်ာ္ေပ်ာ္ပါးပါးႀကီး ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ၀င္သြားပါလိမ့္မယ္။
ကဲ ... တုပ္ေကြးအေၾကာင္း အၾကမ္းဖ်င္းသိသြားၿပီေပါ့။ တကယ္လို႔မ်ား တုပ္ေကြးျဖစ္ခဲ့ရင္ ၿငီးေငြ႕စရာ ဆန္ျပဳတ္၊ ျမဴစြမ္ျပဳတ္၊ ၾကက္သားျပဳတ္ေၾကာ္၊ ၾကက္ဥျပဳတ္ေတြအစား တုပ္ေကြးအတြက္ ေကာင္းမြန္အဆင္ေျပတဲ့၊ စားေကာင္းၿပီး အရသာရွိတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို တန္းစီေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

ေရခဲေခ်ာင္း

ေရခဲေခ်ာင္းစားၿပီးရင္ လည္ေခ်ာင္းနာတာ၊ အာေခါင္ေျခာက္တာ သက္သာပါတယ္။ တုပ္ေကြးေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းဖို႔ အတြက္ အဓိကေသာ့ခ်က္ျဖစ္တဲ့ ေရဓာတ္ျပည့္၀ေစေရးဆုိတာနဲ႔လည္း ကိုက္ညီပါတယ္။ ေရဓာတ္ လံုလံုေလာက္ေလာက္ ရွိေနမွ ခႏၶာကိုယ္ကထြက္တဲ့ အခၽြဲရည္ေတြ (ဥပမာ ႏွာရည္၊ သလိပ္ေတြ)က ေစးကပ္ပ်စ္မေနေတာ့ဘဲ က်ဲလာတာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ေရဓာတ္လံုေလာက္ေနရင္ ႏွာပိတ္တာ သက္သာပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့ သစ္သီးရည္ ၁၀၀%ပါတဲ့ ေရခဲေခ်ာင္းေတြကိုပဲ ေရြးစားပါ။ ႏုိ႔မဟုတ္ရင္ အာဟာရဓာတ္ေတြအစား သၾကားရည္ေတြ စားမိေနသလို ျဖစ္ေနပါလိမ့္မယ္။ ပန္းသီး၊ စပ်စ္သီးနဲ႔ စေတာ္ဘယ္ရီ ေရခဲေခ်ာင္းေတြက အရသာလဲရွိ၊ တုပ္ေကြးအတြက္လည္း ထိေရာက္ပါတယ္။

ၾကက္ဆင္သားဆင္းဒ၀စ္(ခ်္)

စိတ္မေကာင္းစရာ ေကာင္းတာကေတာ့ ျမန္မာျပည္မွာ ၾကက္ဆင္သားက အၿမဲတမ္း အလြယ္တကူ မရႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ ႏုိင္ငံရပ္ျခားေရာက္ေနတုန္း မေတာ္တဆ တုပ္ေကြးျဖစ္ခဲ့မယ္ဆုိရင္ ၀ယ္စားလို႔ရေအာင္ ထည့္ၿပီး ေဖာ္ျပေပးလိုက္ ပါတယ္။ ၾကက္ဆင္သားက အဆီနည္းၿပီး ပ႐ုိတင္းဓာတ္အျပည့္ပါတဲ့အစာပါ။ တုပ္ေကြးမိေနခ်ိန္ ၾကက္ဆင္သားစားၿပီးရင္ အားအင္ျပည့္၀လာၿပီး တုပ္ေကြး ျမန္ျမန္သက္သာေစပါတယ္။

အသီးအရြက္

တုပ္ေကြးမိေနတဲ့အခ်ိန္မွာ အသီးအရြက္ေတြက ေကာင္းမြန္သင့္ေတာ္တယ္ဆိုေပမယ့္ သုပ္စား၊ ေၾကာ္စား၊ ခ်က္စား ရတာ ၿငီးေငြ႕တယ္ဆုိရင္ ေဖ်ာ္ရည္ ေဖ်ာ္ေသာက္ၾကည့္ပါ။ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ရရွိသလို ေရဓာတ္လည္း ျပည့္၀ပါတယ္။ အခ်ဳိ၊ အငန္ေတြထည့္ဖို႔ မစဥ္းစားဘဲ ၁၀၀% အသီးအရသာ အျပည့္နဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္ကိုပဲ ေသာက္ေပးပါ။

ၾကက္စြပ္ျပဳတ္

မ႐ုိးႏုိင္တဲ့ တုပ္ေကြးစာပါ။ အားျပည့္ေစတယ္။ ေရဓာတ္ျပည့္၀ေစတယ္။ သိပၸံပညာရွင္ေတြရဲ႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြ အရ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္မွာ ျမန္ျမန္နာလန္ထူေစတဲ့ အစြမ္းနဲ႔ နာက်င္ေရာင္ယမ္းမႈေတြကို အေတာ္အတန္ ေလ်ာ့ပါးေစတဲ့ သတိ္ၱရွိ ပါတယ္။ လူေတြရဲ႕ႏွာေခါင္းထဲမွာ Cilia လို႔ေခၚတဲ့ ဆံပင္မွ်င္မွ်င္ကေလးေတြနဲ႔တူတဲ့ အစိတ္အပိုင္းေတြရွိေနပါတယ္။ အသက္ ႐ွဴတဲ့အခါ ႏွာေခါင္းေပါက္ကတဆင့္ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ေတြ မ၀င္ႏုိင္ေအာင္ Cilia ေတြက ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ၾကက္စြပ္ျပဳတ္က အဲဒီ Cilia ေတြရဲ႕ အရည္အေသြးကို ပုိမုိျမင့္မားေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

ၾကက္သြန္ျဖဴ

တုပ္ေကြးမိတဲ့အခါ တျခားဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ေတြအစား ၾကက္သြန္ျဖဴကို ေရြးပါ။ စြပ္ျပဳတ္နဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ သိပ္လိုက္ဖက္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴမွာ ဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ေတြကို တုိက္ခိုက္ႏုိင္တဲ့ သတ္ၱိနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံအားစနစ္ကို လႈံ႕ေဆာ္အားေပးတဲ့ သတိ္ၱေတြ ရွိပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴစားရင္ ႏွာပိတ္တာလည္း ယာယီ သက္သာေစပါတယ္။

ခ်င္း

အစာအိမ္ေအာင့္ေနၿပီလား။ ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္စိတ္ ေပါက္ေနတာလား။ အိမ္တုိင္းမွာရွိတဲ့ ခ်င္းက အဲဒီေ၀ဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ တုပ္ေကြးမိေနတုန္း ခ်င္းကိုပါးပါးလွီးၿပီး (ဒါမွမဟုတ္) ေထာင္းကာ အရည္ညႇစ္ၿပီး ဟင္းထဲ ထည့္ခ်က္ စားႏုိင္ပါတယ္။ ေရေႏြးပူပူကို ပါးပါးလွီးထားတဲ့ ခ်င္းဖတ္ေလးေတြ ခတ္ေသာက္ေပးတာကလည္း အရသာေကာင္းပါတယ္။

ေရေႏြးၾကမ္း

ျမန္မာေရေႏြးၾကမ္း၊ တ႐ုတ္ေရေႏြးၾကမ္းနဲ႔ Green Tea စတဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းအကုန္လံုးမွာ ေရာဂါကို တုိက္ဖ်က္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ ပါပါတယ္။ ေရေႏြးေငြ႕ပူပူကို ႐ွဴေပးရင္လည္း ႏွာပိတ္တာ သက္သာပါတယ္။ ေရေႏြးပူပူထဲမွာ ပ်ားရည္တစ္ဇြန္းနဲ႔ သံပရာရည္တစ္စိတ္ ညႇစ္ထည့္ေသာက္ေပးရင္ လည္ေခ်ာင္းနာေနတာ သက္သာသြားပါလိမ့္မယ္။

ငွက္ေပ်ာသီး

ငွက္ေပ်ာသီးက အစာေျခရလြယ္ပါတယ္။ ကေလးေတြ တုပ္ေကြးမိရင္ျဖစ္တတ္တဲ့ ပ်ဳိ႕တာ၊ အန္တာ၊ ၀မ္းအရည္သြား တာေတြျဖစ္ရင္ ငွက္ေပ်ာသီးက တကယ္သင့္ေတာ္တဲ့ အစာပါ။ အရည္ပဲ ေသာက္ေနရတဲ့ လူနာေတြ၊ အစာေပ်ာ့ေပ်ာ့ပဲ စားေနရတဲ့ လူနာေတြ အဖတ္စ,စားရေတာ့ မယ္ဆုိရင္ ဆရာ၀န္က ငွက္ေပ်ာသီးနဲ႔ပဲ စ,ေလ့ရွိပါတယ္။

ေပါင္မုန္႔မီးကင္

ေပါင္မုန္႔မီးကင္နဲ႔ ခရက္ကာမုန္႔ႂကြပ္ကလည္း တုပ္ေကြးကို တုိက္ဖ်က္ရာမွာ သင့္ေတာ္တဲ့ အစားအစာပါပဲ။ ၾကက္သား ေခါက္ဆြဲျပဳတ္နဲ႔ တြဲစားမယ္ဆုိရင္ အာဟာရလည္းျပည့္၀သလို အစာအမ်ားႀကီး တနင့္တပုိး စားလုိ႔မရတဲ့ အခ်ိန္မွာ ေက်လြယ္ညက္လြယ္ အစာျဖစ္ေစပါတယ္။
“က်န္းမာေရး”ရဲ႕ ခ်စ္ပရိသတ္ႀကီးလည္း မေျပာေကာင္း၊ မဆုိေကာင္း တုပ္ေကြးေလးမ်ားေကြးတဲ့အခါ မစားခ်င္၊ မေသာက္ခ်င္ ခံတြင္းပ်က္ေနရင္ ဒီအစားအစာေလးေတြ စားေပးၿပီး အျမန္ဆံုးေနျပန္ေကာင္းၾကပါေစေနာ္။
ေရႊဘုတ္
Ref credit>>>စက္တင္ဘာလထုတ္က်န္းမာေရးမဂၢဇင္းမွ

No comments:

Post a Comment