Friday 4 January 2013

က်န္းမာတဲ့ အသားအေရပိုင္ရွင္ျဖစ္ေအာင္ ဘာ ေတြ စားၾကမလဲ

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Friday, January 4, 2013 at 12:02pm 

မိန္းကေလးတုိင္း အသားအေရ၏ ေကာင္းျခင္းႏွင့္ ျပည့္စံုခ်င္ပါတယ္။ ၾကည္လင္လတ္ဆတ္ ႏုပ်ဳိၿပီး ရွိရင္းစြဲအသက္ကို ခန္႔မွန္းလို႔မရေအာင္ တကယ့္ အံ့ဖြယ္အသားအေရမ်ဳိးကို ပိုင္ဆုိင္ခ်င္ၾကပါသလား? အဲဒီလိုလွဖို႔ သင့္မ်က္ႏွာေပၚမွာ ဘာမိတ္ကပ္လိမ္းလိုက္တယ္ဆုိတာထက္ သင့္ ထမင္းပန္းကန္ထဲမွာ သင္ဘာေတြထည့္ၿပီး စား လိုက္တယ္ဆုိတာက ပိုအေရးပါလာပါတယ္။ သင္စားလိုက္သမွ် အစားအစာတုိင္းဟာ သင့္ကို တစ္ေန႔တာလႈပ္ရွားဖို႔၊ စြမ္းအင္ေပးဖို႔၊ ခႏၶာကိုယ္ တြင္း အစိတ္အပိုင္းေတြကို အားျဖည့္ေပးဖို႔တင္ မဟုတ္ဘဲ ျပင္ပ႐ုပ္သြင္ကိုပါ လႊမ္းမုိးေျပာင္းလဲပစ္ပါတယ္။ “က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို သင္စားေလေလ၊ သင့္ အသားအေရက ပိုမိုၾကည့္ေကာင္း ေတာက္ပေလေလ” ျဖစ္ပါလိမ့္မယ္။


ေန႔စဥ္ေန႔တုိင္း မစားမျဖစ္ စားေနရတဲ့ အစား အစာေတြကို အာ႐ုံစုိက္ မေရြးခ်ယ္ဘဲ အဆင္ေျပသလိုပဲ စားေနမယ္ဆုိရင္ေတာ့ အသားအေရရဲ႕ အလွအပကို ပ်က္စီးပစ္မယ့္ ျပႆနာေပါင္းစံုက မဖိတ္ေခၚဘဲ ေရာက္လာမွာပါ။ အသားအေရ ေျခာက္မယ္။ အသားေရာင္မၾကည္ဘဲ ညိဳညစ္ညစ္ ျဖစ္ေနမယ္။ အသက္နဲ႔မလိုက္ အိုမင္းသေယာင္ ျဖစ္ေနမယ္။ အဲဒါေတြအျပင္ ၀က္ၿခံ၊ ႏွင္းခူႏွင့္ အျခားကာလ ရွည္ၾကာ ခံစားရမယ့္ အေရျပားေ၀ဒနာအကုန္လံုးဟာ အစားအစာနဲ႔ တုိက္႐ုိက္ပတ္သက္ဆက္ ႏြယ္ႏုိင္ပါတယ္။

အသားအေရ ထိန္းသိမ္းတဲ့ ပစၥည္းေတြ ေစ်းကြက္ထဲမွာ အေျမာက္အျမား ရွိပါတယ္။ အဲဒီပစၥည္းေတြကို သံုးစြဲေနတယ္ဆိုရင္လဲ သင့္ အသားအေရရဲ႕ ေကာင္းျခင္းဂုဏ္ကို ျမႇင့္တင္ဖို႔ ဆုိရင္ အစားအစာကို ညီၫြတ္မွ်တေအာင္ စားတတ္ဖို႔ကိုလဲ လစ္လွ်ဴမ႐ႈထားသင့္ပါဘူး။

က်န္းမာတဲ့ အသားအေရပိုင္ရွင္ျဖစ္ေအာင္ ဘာ ေတြ စားၾကမလဲ?

၁။ အဆီေလ်ာ့ထားတဲ့ ႏုိ႔ထြက္ပစ္ၥည္းေတြ

အံ့ဖြယ္က်န္းမာတဲ့ အသားအေရအတြက္ အေရးအႀကီးဆံုး လိုအပ္ခ်က္ေတြထဲက တစ္ခုက ဗီတာမင္ “ေအ”ပါ။ ဗီတာမင္ေအကို အမ်ားႀကီး ရႏုိင္တဲ့ေနရာက အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းေတြပါ။ အာဟာရကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြ ရဲ႕ အဆုိအရ အေရျပားဆဲလ္ေလးေတြ က်န္းမာေနဖို႔ အစားအစာထဲမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအကို မွီခိုအားကိုးေနရပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေ၀ဒနာရွင္ေတြ၊ သုိင္း႐ိြဳက္ျပႆနာ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး ခံစားေနရသူေတြဆုိရင္ ဗီတာမင္ေအႂကြယ္၀တဲ့ အစားအစာေတြ စားေပးဖို႔ ႏွစ္ထပ္ကြမ္း လိုအပ္ပါတယ္။ အဲဒီ ေ၀ဒနာရွင္ေတြက B-carotene ဘီတာကယ္႐ုိတင္းဓာတ္ကို ဗီတာမင္ေအအျဖစ္ မေျပာင္းႏုိင္တာေၾကာင့္ပါ။ ပံုမွန္လူ ေတြမွာေတာ့ မုန္လာဥနီ နဲ႔ အရြက္စိမ္းစိမ္းဖားဖား ေတြမွာပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ုိတင္းဓာတ္ကို ဗီတာမင္ေအအျဖစ္ ေျပာင္းလဲအသံုးျပဳႏုိင္ပါတယ္။ ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းေတြထဲမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ကေတာ့ လူတုိင္းရဲ႕ အေရျပားအတြက္ သင့္ေတာ္စစ္မွန္ပါတယ္။ အဆီေလ်ာ့ထားတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ဟာ ဗီတာမင္ေအ ေပါေပါမ်ားမ်ားပါ႐ုံသာမက အူလမ္းေၾကာင္း အတြက္ ေကာင္းမြန္လွတဲ့ အက္စစ္ဒုိဖီးလက္ (acidophillus)ဆုိတဲ့ လူ႔အက်ဳိးျပဳ ဘက္တီးရီး ယားေတြလည္း ပါ,ပါတယ္။ တစ္ဖန္ အူလမ္းေၾကာင္းကို အားေပးကူညီတဲ့ ဘက္တီးရီးယား (သို႔မဟုတ္) အင္ဇုိင္းမွန္သမွ်ဟာ အသားအေရကိုလည္း ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

၂။ ဘယ္ရီသီးေပါင္းစံုနဲ႔ ဇီးသီးမ်ား

ဒီအသီးေတြရဲ႕ အားသာခ်က္က ေတာ့ antioxidant ဆုိတဲ့ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အေျမာက္အျမား ပါေနတာပါ။ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္း ဆုိတာဘာလဲ ... ထပ္ရွင္းျပပါ့မယ္။
free radical ဆုိတဲ့ အေရျပားဆဲလ္ေတြကို ဒုကၡေပး၊ ပ်က္စီးေစတဲ့ဓာတ္ေတြ ထြက္လာပါတယ္။ အဲဒီဓာတ္ေတြက အေရျပား ဆဲလ္ေတြ ေသသြားတဲ့အထိကို ဖ်က္ဆီးပစ္ႏုိင္ ပါတယ္။ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြက အေရျပားဆဲလ္ေတြကို အကာအကြယ္ေပးထားရင္ေတာ့ free radical ဓာတ္ေတြ အစြမ္းမျပႏုိင္ ေတာ့ပါဘူး။ အဲဒီ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြနဲ႔ တျခားအက်ဳိးျပဳဓာတ္ေတြ အမ်ားဆံုးရွိေနတဲ့ အစားအစာေတြက စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ဘလက္ ဘယ္ရီ၊ ဘလူးဘယ္ရီနဲ႔ ဇီးသီးေတြပါ။ ျမန္မာ ႏုိင္ငံမွာေတာ့ ဘလူး/ဘလက္ဘယ္ရီေတြ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ မရေပမယ့္ စေတာ္ဘယ္ရီနဲ႔ ဇီးသီးေတာ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရႏုိင္ပါတယ္။ ဒီအသီးေတြက အေရျပားဆဲလ္ေတြ ပ်က္စီးမႈ နည္းေအာင္ ကာကြယ္ေစာင့္ေရွာက္ေပးႏုိင္တဲ့ အတြက္ သင့္ကိုႏုပ်ဳိလတ္ဆတ္တဲ့အသြင္ေပါက္ ေစပါတယ္။ antioxidant ႂကြယ္၀တဲ့ တျခား သစ္သီး၀လံေတြကေတာ့ ပိန္းဥ၊ ပဲလိပ္ျပာ၊ ပဲကတ္ၱီပါနဲ႔ ဇီးသီးေျခာက္ေတြပါ။

၃။ ဆဲလ္မြန္၊ သစ္ၾကားသီး၊ ေလွ်ာ္ေစ့၊ canola oil

ေလွ်ာ္ေစ့ကို ျမန္မာႏိုင္ငံမွာ မစား သေလာက္ေပမယ့္ အေနာက္ႏိုင္ငံေတြ မွာေတာ့ ဟင္းရြက္ သုပ္ထဲမွာ ႏွမ္းျဖဴးသလို ျဖဴးစားၾကပါ တယ္။ ၿပီးေတာ့ canola oil ကလည္း ျမန္မာႏုိင္ငံေစ်းကြက္ထဲမွာ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ မေတြ႕ရေသးပါဘူး။ တျခားႏုိင္ငံေတြမွာေတာ့ အဓိက ဟင္းခ်က္ဆီအျဖစ္ သံုးစြဲေနၾကပါၿပီ။ တစ္ခုနဲ႔တစ္ခု ဘာမွ မဆုိင္ဘူးလို႔ ထင္ရတဲ့ ဒီအစားအစာ ေလးမ်ဳိးမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြ ပါ၀င္ တာေၾကာင့္ က်န္းမာတဲ့ အသားအေရအတြက္ ေသာ့ခ်က္ အစားအစာျဖစ္ေနတာပါ။ ဖက္တီး အက္ဆစ္ဆိုလို႔ ၀၀တုတ္တုတ္ျဖစ္ေစတဲ့ အက္ဆစ္ေတြလို႔ မထင္လိုက္ပါနဲ႔။ ဖက္တီး အက္ဆစ္ေတြက အေရျပားဆဲလ္ေတြရဲ႕ အျပင္လႊာ မပ်က္စီးေအာင္ ခံတပ္စစ္သားအျဖစ္ ေစာင့္ ၾကပ္ေန႐ုံသာမက အေရျပားဆဲလ္ေတြထဲကို အာဟာရဓာတ္ေတြ ၀င္လာမွာ၊ ဆဲလ္ေတြထဲကေန အညစ္ အေၾကးေတြ ျပန္ထြက္သြား မွာကိုလဲ ခြင့္ျပဳေပးပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အေရျပားဆဲလ္ရဲ႕ အျပင္လႊာက ေရဓာတ္ကို စုေဆာင္းထိန္းသိမ္းထားလို႔ အျပင္လႊာ ထူေလေလ၊ ဆဲလ္က ေရဓာတ္ျပည့္၀ေလေလပါ။ အဲဒီေတာ့ ပိုၿပီးႏုပ်ဳိတဲ့အသြင္ကို ေပါက္ေစတာေပါ့။ ေနာက္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ထဲက ေသြးေၾကာေတြကို ေရာင္ရမ္းေစၿပီး ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ပြားႏုိင္တဲ့ ဇီ၀ျဖစ္စဥ္တခ်ဳိ႕ဟာ အေရျပားဆဲလ္ကိုလည္း ထုိနည္းတူပဲ တုိက္ခုိက္ ႏုိင္ပါတယ္။ မရွိမျဖစ္ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြက ေသြးေၾကာေတြကိုေရာ၊ အေရျပားဆဲလ္ေတြကိုေရာ အကာအကြယ္ေပးပါတယ္။ လူသိအမ်ား ဆံုးနဲ႔ အေကာင္းဆံုးဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြက ေတာ့ အိုမီဂါ (၃)နဲ႔ အုိမီဂါ (၆)ပါ။ အသားအေရ ေကာင္းခ်င္ရင္၊ က်န္းမာေရးေကာင္းခ်င္ရင္ အဲဒီႏွစ္မ်ဳိးကို လံုေလာက္စြာ စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ လူေတြမွာ အိုမီဂါ (၆)ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကို ေတြ႕ရေလ့ မရွိ ေပမယ့္ အိုမီဂါ (၃)ခ်ဳိ႕တဲ့မႈကေတာ့ မၾကာမၾကာ ေတြ႕ရတတ္ပါတယ္။ ငါး၊ သစ္ၾကားသီးေတြဟာ အုိမီဂါ (၃) အႂကြယ္၀ဆံုး အစားအစာေတြပါ။

၄။ က်န္းမာေစေသာဆီ

ကိုယ္တို႔ ျမန္မာေတြဟာ ဆီသိပ္ႀကိဳက္ပါတယ္။ ဆီျပန္ဟင္း၊ ဆီ ၀,ေအာင္စိမ္ထားတဲ့ လက္ဖက္၊ ဆီဆူဆူမွာ ႂကြပ္ရြေအာင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ အေၾကာ္အေလွာ္ေပါင္းစံု စတာေတြကို ေန႔စဥ္ တစ္မ်ဳိးမဟုတ္တစ္မ်ဳိး စားျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္တဲ့ ဆီကသာ အေရျပား ကို ေခ်ာမြတ္ေစၿပီး ျမင္ရသူအဖို႔ေကာ၊ ကုိယ္ ကိုယ္တုိင္ေကာ က်န္းမာတဲ့ ခံစားခ်က္ကို ရေစ ပါတယ္။ ဘယ္လိုဆီမ်ဳိးကို အရည္အေသြး ေကာင္းမြန္တယ္လို႔ ေခၚသလဲ? ပုလင္းေပၚမွာ “cold expressed, cold expeller, cold processed” (အေအးခံေပါင္းနည္း)၊ သို႔ Extra virgin (အသန္႔စင္ဆံုး)စသည့္ စာတန္းပါတာေတြ ကို ေရြးခ်ယ္၀ယ္ယူပါ။ ဒီဘက္ေခတ္မွာ သံလြင္ ဆီေတြ၊ ပဲပိစပ္ဆီေတြ ေကာင္းပါတယ္လို႔ က်ယ္ က်ယ္ေလာင္ေလာင္ ေျပာလာၾကတာက သံလြင္ဆီကို ရဖို႔အတြက္ သံလြင္သီးကို ႀကိတ္ေျခတာ၊ အပူေပးတာႏွင့္ ပုလင္းထဲထည့္ၿပီး တံဆိပ္ကပ္တာဆိုတဲ့ ႐ုိးရွင္းတဲ့ အဆင့္(၃) ဆင့္ကိုပဲ ျဖတ္သန္း ရပါတယ္။ တျခားဆီေတြကေတာ့ ေစ်းကြက္၀င္ဆီ ျဖစ္လာဖုိ႔အတြက္ အဆင့္ (၆)ဆင့္ေလာက္ ျဖတ္ရတဲ့အတြက္ တကယ္စားလို႔ရတဲ့အဆင့္ေရာက္တဲ့ အခ်ိန္မွာ အဖိုးတန္အာဟာရဓာတ္ေတြ မျဖစ္စေလာက္ပဲ က်န္ေတာ့လို႔ပါ။ သတိျပဳရမွာကေတာ့ ဘယ္လိုပဲ အရည္အေသြးေကာင္းမြန္ၿပီး က်န္းမာ ေရးအတြက္ ညီၫြတ္သင့္ေလ်ာ္တဲ့ဆီ ျဖစ္ပါေစ၊ ဆီရဲ႕ သေဘာသဘာ၀ကိုက ကယ္လိုရီေတြ အမ်ားႀကီးပါတဲ့အတြက္ တစ္ေန႔ကို စားပြဲတင္ဇြန္း (၂) ဇြန္းထက္ ပိုမစားသင့္ပါဘူး။

၅။ ၾကက္သား၊ ငါး၊ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း၊ ေကြကာအုတ္၊ ပုဇြန္၊ ၾကက္သြန္နီ

ဒီအစားအစာေတြရဲ႕ တူညီတဲ့အခ်က္က ေတာ့ လွပတဲ့အသားအေရျဖစ္ေပၚဖို႔ လိုအပ္တဲ့ ဆီလီနီယမ္ဆိုတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနတာ ပါ။ ဆီလီနီယမ္သတၱဳဓာတ္က အေရျပားဆဲလ္ေတြ အားေကာင္းက်န္းမာေစဖို႔ အဓိကက်တဲ့ အခန္းက႑က ပါ၀င္ေနတယ္ဆိုတာကို အာဟာရ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြက အျပည့္အ၀ ေထာက္ခံပါတယ္။ ေလ့လာစမ္းသပ္မႈေတြအရ ခႏၶာကိုယ္ ထဲမွာ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္ လံုလံုေလာက္ေလာက္ ရွိေနရင္ ေနေရာင္ေၾကာင့္ အသားအေရ ပ်က္စီး ရျခင္းကိုေတာင္ ေလ်ာ့နည္းသြားေစႏုိင္တယ္လို႔ အေျဖထြက္ထားပါတယ္။ ဥပမာ-ဆီလီနီယမ္ ပမာဏျမင့္မားေနရင္ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အေရ ျပားဆဲလ္ပ်က္စီးမႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏုိင္သလို ဆီလီနီယမ္ေသာက္ေဆးကို ေကာ့ပါး၊ ဗီတာမင္အီးနဲ႔ ဗီတာမင္ေအေတြနဲ႔ တြဲဖက္ေသာက္သံုးထားတဲ့ အခါ ေနေလာင္ဒဏ္ကို ကာကြယ္ေပးထားႏုိင္ပါ တယ္။ အမဲသား၊ မႈိ၊ ၾကက္ဥနဲ႔ ဂဏန္းေတြမွာလဲ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္ ပါ၀င္ပါတယ္။ ေခါင္းစဥ္မွာ ပါတဲဲ့ ေပါင္မုန္႔ညိဳဆုိတာကိုေတာ့ သတိထားရပါ မယ္။ ေပါင္မုန္႔ျဖဴမွာေတာ့ ဆီလီနီယမ္မပါဘူးလား လို႔ေစာဒကတက္စရာ ရွိပါတယ္။ ေပါင္မုန္႔ျဖဴမွာ ဆီလီနီယမ္ပါေပမယ့္ ျဖဴေအာင္ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာမွန္သမွ် ဟာအေရျပားက်န္းမာေရးအတြက္ မေရြးခ်ယ္သင့္တဲ့ အစားအစာ ေတြပါ။ ေပါင္မုန္႔ျဖဴသာမက ႏူးႏူးည့ံညံ့ ကိတ္မုန္႔ေတြ၊ ျဖဴေဖြးေအာင္ အထပ္ထပ္ဖြပ္ထားတဲ့ ဆန္ေတြ၊ ျဖဴေဖြးေနတဲ့ သၾကားေတြ အကုန္ ပါ,ပါတယ္။ အဲဒီအစားအစာ ေတြဟာ အင္ဆူလင္ပမာဏကို ထိခိုက္ေစသလုိ အေရျပားဆဲလ္ေတြ အသစ္ ျဖစ္ေပၚတာကိုလဲ ဟန္႔တား ပစ္ပါတယ္။

၆။ ေရေႏြးၾကမ္း

ျမန္မာ့ထမင္း၀ုိင္းမွာ၊ ေန႔စဥ္လူေနမႈ ဘ၀မွာ မပါမျဖစ္လုိ႔ဆိုရမဲ့ ေရေႏြးၾကမ္းရဲ႕ အေရျပားေပၚမွာ အက်ဳိးထူးေပးပံုကလည္း အ့ံမခန္းပါ။ အေရျပားဆဲလ္ေတြ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ခ်ေပးတယ္။ အေရျပားဆဲလ္ရဲ႕ အျပင္လႊာကို ကာကြယ္ေစာင့္ ေရွာက္ေပးတယ္။ အေရျပားကင္ဆာကိုေတာင္မွ ျဖစ္ႏုိင္ေခ် ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး မျဖစ္ေအာင္ေတာင္ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ဘာလို႔လဲဆိုေတာ့ ေရေႏြးၾကမ္း ပံုမွန္ေသာက္ေပးရင္ ေနပူထဲသြား တဲ့အခါ ေနေရာင္ထဲက အေရျပားကို ေလာင္ေစ တဲ့ UV rays ေတြေၾကာင့္ အသားအေရ ပ်က္စီး တာကို ကာကြယ္ေပးထားတဲ့အတြက္ ကင္ဆာျဖစ္ ႏုိင္ေခ် ေလ်ာ့က်သြားတာပါ။ ၿပီးေတာ့ ေရေႏြးၾကမ္းထဲမွာပါတဲ့ polyphenol ဆိုတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းက အေရျပားအတြက္ အေတာ္ေလး အစြမ္း ထက္ပါတယ္။

၇။ ေရ

ေရဓာတ္ျပည့္၀တဲ့ အသားအေရဟာ ပုိၿပီး စုိျပည္ၾကည့္ေကာင္းတယ္ဆုိတာ ဘယ္သူမွမျငင္း ႏုိင္တဲ့အခ်က္ပါ။ ေရဆုိတဲ့ေနရာမွာ ေကာ္ဖီ၊ အခ်ဳိ ရည္ ယုတ္စြအဆံုး ဟင္းခ်ဳိရည္မဟုတ္တဲ့ေသာက္ ေရအစစ္က အေရျပားဆဲလ္ေတြကို အားျဖည့္လန္း ဆန္းေစပါတယ္။ ေကာင္းမြန္တဲ့အေရျပားအတြက္ တစ္ေန႔ကို ေရဂါလန္၀က္ပမာဏေသာက္ေပးဖို႔ လုိအပ္ပါတယ္။ ဖန္ခြက္နဲ႔ဆုိရင္ေတာ့ ရွစ္ခြက္ေပါ့။ ေရဟာ ဆဲလ္ေတြကိုအားျဖည့္ ေပး႐ုံတင္မကဘဲ အာဟာရဓာတ္ေတြ အေရျပားဆဲလ္ထဲ ၀င္သြားဖို႔နဲ႔ အညစ္အေၾကးေတြ အေရျပားဆဲလ္ထဲက ထြက္သြားဖို႔ကိုပါ အေထာက္အကူေပးတဲ့အတြက္ အသားအေရကို ၾကည့္ေကာင္းေနေစတာပါ။ ၿပီး ေတာ့ ေရဓာတ္ျပည့္၀ေနတဲ့အခါ ေခၽြးထြက္ႏႈန္း ပိုေကာင္းတဲ့အတြက္ အေရျပားကို သန္႔ရွင္းၾကည္လင္တဲ့အသြင္ေပါက္ ေစတာပါ။

အသားအေရဟာ လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ျပင္ပ႐ုပ္သြင္ကို အကဲခတ္ တဲ့ေနရာမွာအရမ္းအေရးပါတဲ့အစိတ္ အပိုင္းပါ။ ထူးေထြဆန္းၾကယ္တဲ့ အစားအစာေတြမဟုတ္ဘဲ ေန႔စဥ္ စားေသာက္မႈပံုစံကုိ ေျပာင္းလဲသြား ၿပီး က်န္းမာၾကည့္ေကာင္းတဲ့ အသားအေရပိုင္ရွင္ေလးျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳးစားၾကည့္ၾကရေအာင္။
Jenny
Ref credit>>>ႏို၀င္ဘာလထုတ္က်န္းမာေရးမဂၢဇင္းမွ

No comments:

Post a Comment