ႏြားႏို႔၊ ႏို႔မႈန္႔ကို ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ အ႐ိုးပြျခင္းႏွင့္ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း အာဟာရဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ေျပာပါသည္။
ပိုးသတ္ေဆးအသံုးျပဳထားေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ားစားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားသည့္ အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာႏွင့္ ေမာ္ေတာ္ကားမ်ားမွ ထြက္ရွိေသာ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ဓာတ္ေငြ႕မ်ား ႐ွဴ႐ိွဳက္မိျခင္း ေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ အဆုတ္ကင္ဆာမ်ားကိုသာမက ေဆးလိပ္၊ ေဆးရြက္ႀကီးေၾကာင့္ ျဖစ္လာသည့္ လည္ေခ်ာင္းကင္ဆာႏွင့္ အဆုတ္ကင္္ဆာမ်ားအား ႏြားႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔ကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ ယင္းေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ေန႔စဥ္ ႏို႔တစ္ခြက္ ပံုမွန္ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လုိအပ္တဲ့ ကယ္လ္ဆီယမ္ပမာဏရဲ႕ သံုးပံုတစ္ပံုကို ျဖည့္ဆည္းေပးႏိုင္ပါတယ္” ဟု အာဟာရဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီးေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က အႀကံျပဳ ေျပာၾကားသည္။ သို႔ရာတြင္ ႏြားႏို႔ႏွင့္ ႏို႔မႈန္႔တြင္ ပါဝင္ေသာ Lactose ဓာတ္ေၾကာင့္ လူအခ်ဳိ႕တြင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ၿပီး ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေၾကာင့္လည္း လူအခ်ဳိ႕တြင္ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းတို႔လည္း ျဖစ္ပြားႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
“ႏြားႏို႔ျဖစ္ျဖစ္၊ ႏို႔မႈန္႔ျဖစ္ျဖစ္ မတည့္ရင္ ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ႏြားႏို႔ Allergy ျဖစ္တဲ့သူေတြကို Lactose Intolarance လို႔ေခၚတယ္။ Lactose နဲ႔ လူေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္မတည့္ရင္ ဝမ္း ဝမ္းပ်က္၊ ဝမ္းေလွ်ာျဖစ္ႏိုင္တယ္။ ကမာၻေပၚမွာရွိတဲ့ လူဦးေရသံုးပံုတစ္ပံုဟာ Lactose Intolarance ရွိတတ္တယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏို႔နဲ႔ မတည့္တဲ့ သူေတြကို ပဲႏို႔အစားထိုးၿပီး သံုးႏိုင္တယ္” ဟု အာဟာရဆိုင္ရာ ဆရာဝန္ႀကီး ေဒါက္တာ ေဒၚဝင္းဝင္းျမင့္က ဆိုသည္။
ထို႔ျပင္ ေမြးစမွ ေျခာက္လအရြယ္ထိ ကေလးမ်ားကို မိခင္ႏို႔တစ္မ်ဳိးတည္းသာ တိုက္ေကၽြးသင့္ေၾကာင္း၊ မိခင္ႏို႔သည္ အပူအေအးမွ်တၿပီး အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းစြာဖံြ႕ၿဖိဳးေအာင္ ေဆာင္ရြက္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း၊ အာဟာရဓာတ္လည္း မွ်တစြာပါရွိၿပီး ေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
source>>>http://www.facebook.com/mg.mandalay?fref=ts
No comments:
Post a Comment