Sunday 16 September 2012

ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ အာနိသင္မ်ား

ၾကက္ဟင္းခါးသီး၏ အာနိသင္မ်ား

by nang kha yea


ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို အာရွ တိုင္းျပည္ေတြမွာ ေရွးႏွစ္ေပါင္း မ်ားစြာကတည္းက သိရွိကာ အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။  ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ လူ႔ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ဳိးျပဳႏိုင္တဲ့ မရွိမျဖစ္ အာဟာရဓာတ္ အျပည့္အဝ ပါဝင္ပါတယ္။ သံဓာတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္ B1၊ B2၊ B3 နဲ႔ စီတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈ မရွိပါဘူး။ ဒီလို အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေနတဲ့ ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို အသင့္အတင့္ စားေပးရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။


၁) ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ အေရျပားေရာဂါေတြ၊ အေရျပားပိုးဝင္တဲ့ ျပႆနာ၊ ႏွင္းခူနဲ႔ အေရျပား အနာေတြကို ကုသေရးမွာ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

၂) ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ ဗိုင္းရပ္စ္ဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိၿပိး ေရယုန္ဗိုင္းရပ္စ္ကို ကုသရာမွာ အသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္။

၃) ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ တိက်တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးတစ္ခုက ဆိုးရီးေယးစစ္ေရာဂါကို ကုသႏိုင္တာ ျဖစ္ပါတယ္။

၄) အစာမေၾကတာ၊ လိပ္ေခါင္းျဖစ္တာေတြ ျဖစ္ခဲ့ရင္ ၾကက္ဟင္းခါးသီးက သက္သာေစပါတယ္။ သူ႔မွာ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ရွိလို႔ပါ။

၅) ၾကက္ဟင္းခါးသီးမွာ အဆိပ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ေပးၿပီး သန္႔စင္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိ ရွိပါတယ္။

၆) ေသြးဖိအား၊ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ ခႏၶာကိုယ္အပူခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

၇) ၾကက္ဟင္းခါးသီးစားရင္ HIV လူနာေတြမွာ HIV ေဆးရဲ႕ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။

၈) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို စားေပးပါက ကင္ဆာေဝဒနာရွင္ေတြမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ေကာင္းမြန္ေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။

၉) ၾကက္ဟင္းခါးသီးရဲ႕ အေရးပါတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးတစ္ခုက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ကုသေရးမွာ အသံုးဝင္တာပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ ရွိသူေတြဟာ ေသြးထဲက သၾကားဓာတ္ကို စြမ္းအင္အျဖစ္ သံုးႏိုင္စြမ္း မရွိပါ။ ၾကက္ဟင္းခါးသီးဟာ ေသြးထဲက ဂလူးကို႔စ္အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးခ်ဳိရွိသူေတြ စားသင့္တဲ့ အာဟာရလို႔ ဆိုၾကတာပါ။

၁၀) ၾကက္ဟင္းခါးသီးကို ေသြးသန္႔စင္ေစတဲ့ အရာ၊ လိင္ဆႏၵ အားေကာင္းေစတဲ့အရာ၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္ကို ျမင့္တက္ေစတဲ့အရာနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ ေဟာ္မုန္းေတြကို ဟန္ခ်က္ညီေစတဲ့အရာအျဖစ္ တင္စားၾကပါတယ္။ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္လည္း အမ်ားအျပား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာဂါျဖစ္ေစတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးပါတယ္။

ၾကယ္စင္
By Good Health Originally posted 22/11/2011 12:27PM
Source>> http://www.facebook.com/notes/health-articles

No comments:

Post a Comment