Sunday, 16 September 2012

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၏ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

ခရမ္းခ်ဥ္သီး၏ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ က်န္းမာေရး စြမ္းပကား

by: nang kha yea


ခရမ္းခ်ဥ္သီးက အရည္ရႊမ္းၿပီး အရသာရွိပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက လူေတြအတြက္ အက်ဳိးရွိတယ္လို႔လည္း လူတိုင္း သိၾကပါတယ္။  အနီေရာင္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အမွည့္တစ္ခြက္စာ ပမာဏမွာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ ေက၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဆိုဒီယမ္၊ ျပည့္ဝဆီ၊ ကိုလက္စထေရာဓာတ္နဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈက ေလ်ာ့နည္းေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္
က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ သိုင္ယာမင္၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ဗီတာမင္ B6 ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ ေၾကးနီတို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့အျပင္ ေရဓာတ္လည္း အျပည့္အဝ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ အစာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလို အာဟာရဓာတ္ေတြ ျပည့္ဝေနတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အံ့အားသင့္ဖြယ္ရာ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရွိေနပါတယ္။

အသားအေရ က်န္းမာလွပ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အသားအေရက ၾကည့္ေကာင္းေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းဓာတ္ဟာ အသားအေရကို ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္လို႔ပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ဟာ အေရျပားကို ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ႏိုင္ေျခမွာ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး အေရးေၾကာင္း ျဖစ္တာနဲ႔ ပါးေရတြန္႔တာတို႔ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။

အ႐ိုးအဆစ္ သန္မာ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေကနဲ႔ ကယ္လ္စီယမ္တို႔ဟာ အ႐ိုးေတြက သန္စြမ္းေစၿပီး ျပန္လည္ ျပဳျပင္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ လိုင္ကိုပင္းဟာ အ႐ိုးထုက အားေကာင္းေစတဲ့အတြက္ အ႐ိုးပါးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။

ကင္ဆာကို တြန္းလွန္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးတဲ့ သဘာဝ အာဟာရပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ဟာ ဆီးက်ိတ္၊ သားအိမ္ေခါင္း၊ ခံတြင္း၊ လည္ေခ်ာင္း၊ အစာေရမ်ဳိႁပြန္၊ အစာအိမ္၊ အူမႀကီး၊ အစာေဟာင္းအိမ္၊ မမ်ဳိးဥအိမ္နဲ႔ ဆီးက်ိတ္အပါအဝင္ ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္ေအနဲ႔ စီေတြက ဆဲလ္ထိခိုက္မႈ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို တိုက္ခိုက္ေပးတာေၾကာင့္ပါ။

ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းခ်ဳပ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းထားႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ခ႐ိုမီယမ္ပမာဏ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ဟန္ခ်က္ညီေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးေနတာပါ။

အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစ

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဗီတာမင္ေအ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အျမင္အာ႐ံုကို ေကာင္းမြန္ေစ႐ံု သာမက ညဘက္မွာ မ်က္စိမျမင္တာကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေပးႏိုင္တယ္လုိ႔ လတ္တေလာ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။

ဆံပင္သား က်န္းမာသန္စြမ္း

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ေအဟာ ဆံပင္သားကို သန္စြမ္းေတာက္ပေစပါတယ္။ ဆံပင္ပါးတာကို ထူထဲ မလာေစႏိုင္ေပမယ့္ သင့္ဆံပင္သားကို အခုထက္ပိုၿပီး ၾကည့္ေကာင္းေစပါတယ္။

ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္းႏွင့္ သည္းေျခေက်ာက္တည္ျခင္း မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ဆီးေက်ာက္တည္တာနဲ႔ သည္းေျခေက်ာက္တည္တာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈ တခ်ဳိ႕အရ အေစ့မပါတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို စားတဲ့သူေတြမွာ ဆီးေက်ာက္တည္တာနဲ႔ သည္းေျခ ေက်ာက္တည္တာျဖစ္ႏႈန္း ပိုနည္းတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

နာတာရွည္ နာက်င္မႈကို ေလွ်ာ့ခ်

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ နာတာရွည္ နာက်င္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ဘိုင္အိုဖေလဗိုးႏြိဳက္နဲ႔ ကာ႐ိုတီးႏြိဳက္တို႔ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ ရွိေနပါတယ္။ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈနဲ႔ နာတာရွည္ နာက်င္မႈက ဆက္စပ္ေနတာေၾကာင့္ နာက်င္မႈ သက္သာေစတဲ့ ေဆးေတြက ေရာင္ရမ္းမႈပါ ေလ်ာ့က်ေအာင္ ထုတ္လုပ္ထားတာပါ။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းခ်ဳပ္

ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားေနလို႔ ေလွ်ာ့ခ်ေနတယ္ဆိုရင္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္တဲ့ အစာထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားမ်ား ထည့္သြင္း စားေသာက္သင့္ပါတယ္။ သေရစာ အေနနဲ႔ ခရမ္းခ်ဥ္သီးသုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ဆင္းဒ္ဝွစ္ခ်္တို႔ကို စားပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ေရဓာတ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီပိုေတြ အမ်ားႀကီး မရရွိေစဘဲ ဗိုက္ျပည့္ေစပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Ref:Good Health
Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/article-62530
                                                                                                                                 

 ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္တဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး
 
 ေသြးေၾကာေရာဂါမ်ား ကာကြယ္တဲ့ခရမ္းခ်ဥ္သီးဂ်ပန္ သုေတသီ မ်ားက ေသြးေၾကာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္း ကို ကာကြယ္ ႏိုင္တဲ့ အာဟာရ ဓာတ္မ်ား ခရမ္းခ်ဥ္သီး ထဲတြင္ ပါဝင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိခဲ့ၾက သည္။9-oxo-octade cadienoic အမည္ ရွိ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳးဟာ ေသြးတြင္း အဆီဓာတ္ ကေမာက္ကမျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး ေသြးတြင္း၌ပံုမမွန္ အဆီမ်ား ျဖစ္ေပၚမလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးျခင္းျဖစ္သည္။ ထို႔ျပင္ အဆီအက္ စစ္တိုးျခင္းကို အားေပးၿပီး အသည္းအတြင္းအဆီမ်ား ၿဖိဳခြဲျခင္း လုပ္ငန္းကို ပံုမွန္ အတိုင္း ျဖစ္ေစသည္။

ေမာင္
Ref: Natural Health, Feb 2011.
By Health Digest


 

No comments:

Post a Comment