Tuesday, 18 December 2012

သက္သက္လြတ္စားတိုင္း က်န္းမာေရးေကာင္းႏိုင္ပါသလား

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Tuesday, December 18, 2012 at 11:18am 

သက္သက္လြတ္စားသူေတြဟာ အခြံမာသီး (Nuts)၊ ထမင္းေၾကာ္၊ အာလူးေၾကာ္နဲ႔ အေၾကာ္စံုေတြလို အဆီမ်ားတဲ့ အစာစားတတ္ၾကပါတယ္ ။ ဟင္းအခ်ိဳ႕မွာ ပါဝင္တဲ့ အုန္းဆီနဲ႔ စားအုန္းဆီေတြဟာျပည့္ဝဆီေတြျမင့္မားစြာ ပါ႐ွိၿပီး ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကုိ ျမင့္တက္ ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ႏြားႏို႔ကိုပါ စားသံုးတဲ့သူေတြ Lactoovo vegetariansဟာလည္း က်န္းမာေရးနဲ႔ မညီၫြတ္တဲ့ အဆီေတြစားသံုးမိေနၾကပါတယ္လို ။ တစ္ပတ္ကို ဥသံုးလံုးထက္ ပိုမစားသင့္ပါ။


မလိုင္အျပည့္ပါဝင္တဲ့ ႏြားႏို႔အစား အဆီမပါဝင္တဲ့ ႏြားႏို႔နဲ႔ ဒိန္ခ်ဥ္ကို စားသံုးသင့္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုေကာင္းတာ ဒါမွမဟုတ္ ပိုဆိုးတာျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ အသားနဲ႔ အ႐ြက္ေတြ ႏွစ္မ်ိဳးစလံုးစားသံုးမယ့္ အစား ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ပဲစားဖို႔ မလိုအပ္ဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ အေရးႀကီးဆံုးက အာဟာရ ညီၫြတ္ဖို႔ပဲ လိုပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္သာစားတဲ့ ေရာဂါတခ်ိဳ႕႐ွိသူေတြဟာ ဆရာဝန္နဲ႔ျပသၿပီး အႀကံဥာဏ္ ယူသင့္ပါတယ္။

ဥပမာ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ႐ွိသူေတြဟာ ပိုတက္စီယမ္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဒူးရင္းသီးနဲ႔ အစိမ္းေရာင္ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို သတိထားၿပီးစားရပါမယ္။ ေက်ာက္ကပ္ ပ်က္စီးေနတဲ့အတြက္ ပိုတက္စီယမ္အဆင့္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေနေအာင္ မထိန္းထားႏိုင္တဲ့အတြက္ ေသြးတြင္းပိုတက္စီယမ္အဆင့္ေတြ ျမင့္တက္ေနရင္ ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းစည္းခ်က္မမွန္တာေတြ ျဖစ္တတ္လို႔ပါ။

ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ႐ွိသူေတြ အေနနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္ေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္မွာ သူတို႔မွာပါဝင္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ေလ်ာ့သြားေအာင္ နာရီအနည္းငယ္ခန္႔ ေရစိမ္ ထားသင့္တယ္လို႔ ကၽြမ္းက်င္သူေတြက ေျပာၾကပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္း႐ြက္၊ အေစ့နဲ႔ အသီးေတြကို အစိမ္းစားမယ္ဆိုရင္လည္း အစာမွအဆိပ္သင့္တာမခံရေလေအာင္ ဘံုပိုင္ေအာက္မွ ထြက္လာတဲ့ ေရနဲ႔စင္ေအာင္ေဆးေၾကာၿပီးမွ စားသင့္ပါတယ္။ သက္သက္လြတ္စားေလ့ ႐ွိသူေတြမွာ ေအာက္ပါ အာဟာရဓာတ္ေတြခ်ိဳ႕တဲ့ ႏိုင္ပါတယ္။

သံဓာတ္

အပင္မွရ႐ွိတဲ့ သံဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္က ေကာင္းေကာင္းမစုပ္ယူႏိုင္တဲ့အတြက္ ေသြးအားနည္း ေရာဂါရရွိႏိုင္ပါတယ္။ သံဓာတ္ဟာ အစိမ္းေရာင္ဟင္း႐ြက္မ်ား၊ သဖန္းသီး၊ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီမွာ ပါဝင္ပါတယ္။

ကယ္လ္စီယမ္

ကယ္လ္စီယမ္ဟာ တိုဟူး၊ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ၊ အေစ့၊ အခြံမာသီး၊ ကိုက္လန္နဲ႔ ပဲေတြမွာ ပါဝင္ပါတယ္။

အသားဓာတ္

အပင္ေတြမွာ ခႏၶာကုိယ္တည္ေဆာက္ဖို႔အေရးႀကီးတဲ့ အခ်ိဳ႕ Amino acids ေတြ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ အသားဓာတ္ဟာ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အခြံမာသီး၊ အေစ့နဲ႔ ပဲပိစပ္တို႔မွာ ပါဝင္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ B12

အပင္စာအမ်ားစုမွာ ဇီဝ႐ုပ္ျဖစ္ပ်က္ဖို႔လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ B12 ေတြ မပါဝင္တတ္ပါဘူး။ ဗီတာမင္ B12 ခ်ိဳ႕တဲ့ရင္ ဦးေႏွာက္ပ်က္စီးေရာဂါ (Dementia) ရတတ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 ပါဝင္တဲ့ အားျဖည့္ေဆးေသာက္ပါ။

Omega- 3 Fatty Acids

ႏွလံုးေရာဂါျပႆနာျဖစ္ႏိုင္ေျခနဲ႔ ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။ သီဟုိဠ္ေစ့၊ ပဲပိစပ္မွ Omega- 3 Fatty Acids ကုိ ရ႐ွိႏိုင္ပါတယ္။
Mg Mandalay
source>>>http://www.facebook.com/mg.mandalay

No comments:

Post a Comment