Monday, 17 December 2012

ကရေဝးရြက္၏ ေဆးဖက္ဝင္ စြမ္းပကား

 by ပိုပိုေဇာ္(သဘာဝအားအင္) on Tuesday, December 18, 2012 at 7:23am 

ကရေဝးရြက္၏ ေဆးဖက္ဝင္ စြမ္းပကားဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ေတြကို သဘာဝေဆးဝါးေတြလို့ တင္စားေခၚေဝၚ ၾကပါတယ္။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ႕ ကရေဝးရြက္ကို ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည္႕ခ်က္ရင္ ေအာက္ပါက်န္းမာေရးအစြမ္းေတြကို ရရွိေစပါတယ္။


(၁) အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုး ဆန့္က်င္ ပစၥည္းတစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္

ကရေဝးရြက္ကို ဟင္းလ်ာေတြထဲ ထည့္ခ်က္ရင္ ဟင္းနံ႔ကို သင္းပ်ံ႕ေစၿပီး အရသာတိုးေစပါတယ္။ ကရေဝးရြက္ကို ခ်က္လိုက္တဲ့အခါ ဟင္းလ်ာထဲမွာ အ စြမ္းထက္အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ပမာဏ ကို တိုးေစပါတယ္။ အဲဒီအင္တီေအာက္ ဆီးဒင့္ေတြက ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္အနာ နဲ႔ အဆစ္ေရာင္နာေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္ ပါတယ္။ ကရေဝးရြက္မွာပါတဲ့ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ဟာ အနာေတြကို ျမန္ျမန္ က်က္ေစၿပီး ျခင္ကိုက္ရာအနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။

(၂) ဗီတာမင္နဲ့ သတၲဳဓာတ္ေတြကို ရရွိေစပါတယ္

ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ ကရေဝးရြက္အ နည္းငယ္ကို ထည့္ခ်က္ရင္ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၲဳဓာတ္မ်ိဳးစံုပါဝင္တာေၾကာင့္ ဟင္း လ်ာရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးကို ပတိုးေစပါတယ္။ ကရေဝးရြက္မွာ ဗီတာ မင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနိစ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ မဂၢနီဆီ ယမ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။

(၃) အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္

ကရေဝးရြက္ႏွစ္ရြက္-သံုးရြက္ကို ေရတစ္ခြက္ထဲထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ျပဳတ္ လိုက္ပါ။ ၿပီးရင္ ၁၅ မိနစ္ေလာက္ အ ေအးခံထားၿပီး တစ္ခြက္ေသာက္ရင္ ေခြ်း ထြက္ေစကာ အဖ်ားက်ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ အျပင္ ေခ်ာင္းဆိုးတာ၊ အေအးမိတာနဲ႔ အသက္႐ွဴလမ္းေၾကာင္း ပိုးဝင္တာေတြ သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။

(၄) ေရာင္ရမ္းနာက်င္မႈ သက္သာေစ ပါတယ္

ကရေဝးရြက္အဆီအစက္အနည္း ငယ္ကိုလိမ္းၿပီး ႏွိပ္ေပးရင္ အဆစ္ေရာင္ တာ၊ ျြကက္သားနာတာ၊ အဆစ္လြဲတာ နဲ႔ အဆစ္မ်က္တာစတာေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ တဲ့ နာက်င္ကိုက္ခဲေရာင္ရမ္းမႈကို သက္ သာေစပါတယ္။ ကရေဝးရြက္အဆီကို နားထင္ေနရာမွာ လိမ္းၿပီး ႏွိပ္ေပးရင္ေခါင္းကိုက္တာနဲ႔ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကိုက္ တာကို သက္သာေစပါတယ္။

(၅) ေဗာက္ေပ်ာက္ေစပါတယ္

ကရေဝးရြက္ကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ဒါမွ မဟုတ္ ကရေဝးရြက္အဆီ ၁၀စက္ခန္႔ ကို ရွမ္ပူထဲထည့္ၿပီး ေခါင္းေလွ်ာ္ေပးပါ။ ေဗာက္ေပ်ာက္ေစပါတယ္။

(၆) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္း ေပးပါတယ္

ကရေဝးရြက္ကို အစာမစားခင္ စား တာက ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္း ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြအရ သိ ရပါတယ္။

(၇) ပိုးသတ္ အာနိသင္ ရွိပါတယ္

ကရေဝးရြက္ကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ေရေႏြး ထဲထည့္ကာ ပလုတ္က်င္းေပးတာ၊ ခ်ိဳးေရ ထဲထည့္ခ်ိဳးတာမ်ိဳး လုပ္ေဆာင္ေပးပါ။ က ရေဝးရြက္မွာEugenol ဓာတ္ပါဝင္တာ ေၾကာင့္ ေရာင္ရမ္းမႈေလ်ာ့က်ေစၿပီး ဘက္ တီးရီးယားနဲ႔ ဖန္းဂပ္စ္မိႈတို႔ကို ကင္းစင္ေစ တဲ့အစြမ္းသတၲိေတြလည္း ရွိပါတယ္။

(ဂ) အစာေျခလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္

ကရေဝးရြက္ပါတဲ့ ဟင္းနဲ႔ ထမင္း စားေပးရင္ အစာမေၾကတဲ့ေဝဒနာေတြ ကို သက္သာေစပါတယ္။ ကရေဝးရြက္ မွာပါတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက ပ႐ိုတင္းဓာတ္ ကို ေၾကညက္ေစတာေၾကာင့္ အသား ဟင္းေတြထဲမွာ ထည့္သင့္တဲ့ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္ပါတယ္။ က ရေဝးရြက္ဟာ ဆိတ္သားရဲ႕ အညႇီနံ႔ကို လည္းေလ်ာ့ေစတာေၾကာင့္ ဆိတ္သား ဟင္းထဲ ထည့္ခ်က္ေလ့ရွိပါတယ္။ ကရ ေဝးရြက္ဟာ ေလထတာကိုလည္း သက္ သာေစပါတယ္။

ၾကယ္စင္
by Good Health

No comments:

Post a Comment