Tuesday, 16 October 2012

ပဲႏုိ႔ေသာက္လွ်င္ ဤေလးခ်က္ကုိ ေရွာင္ေစခ်င္

ပဲႏုိ႔ေသာက္လွ်င္ ဤေလးခ်က္ကုိ ေရွာင္ေစခ်င္

by NANG KHA YEA on 17.10.2012

ပဲႏုိ႔သည္ ကေလးေရာ လူႀကီးပါ ႀကိဳက္ေသာ အစားအေသာက္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။ ထုိေၾကာင့္ ပဲႏုိ႔ကုိ ေသာက္ရာတြင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဖာ္ျပပါ အခ်က္ေလးခ်က္ကုိ  သတိျပဳ ေရွာင္ရွားသင့္ပါသည္။

၁။ ၾကက္ဥႏွင့္ အတူ ေဖ်ာ္ေသာက္ရန္ ေရွာင္ရပါမည္

ၾကက္ဥထဲတြင္ ေစးကပ္ေသာ ဥအကာသည္ ႏုိ႔ထဲက ထရစ္ပဆင္(Trypsin)ႏွင့္ ေပါင္းစပ္ မိေသာအခါ လခႏၶာကိုယ္မွ စုပ္ယူႏုိင္ေသာ အရာဝတၱဳ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ေစတတ္၍ ပဲႏုိ႔၏ အာဟာရဓာတ္ကုိ ဆုံး႐ႈံး သြားေစတတ္ပါသည္။

၂။ ႀကံသကာႏွင့္ အတူ ေဖ်ာ္ေသာက္ရန္ ေရွာင္ရပါမည္

ႀကံသကာ အတြင္းရွိ ၾသဂဲနစ္ အက္စစ္သည္ ပဲႏုိ႔ထဲက ပ႐ုိတင္းဓာတ္ႏွင့္ ေပါင္းစပ္မိေသာအခါ အႏွစ္သာရေျပာင္းကာ အနည္က် ပစၥည္း ျဖစ္ေပၚ လာေစတတ္သည္။ သၾကားႏွင့္ ပဲႏုိ႔ ေဖ်ာ္ပါက ထုိသုိ႔ ဆုိးက်ဳိး သက္ေရာက္မည္ မဟုတ္ပါ။

၃။မက်က္တက်က္ ျပဴတ္ၿပီး မေသာက္သင္

ပဲႏုိ႔ထဲတြင္ ထရစ္ပဆင္ တားဆီးသည့္ အရာဝတၳဳရွိ၍ က်က္ေအာင္ မျပဳတ္ဘဲ ေသာက္သုံးပါက ေအာ္ဂလီ ဆန္တတ္သည္။ ေအာ့အန္ တတ္သည္။ ေနာက္ဆုံး ဝမ္းေလွ်ာတတ္ပါသည္။

၄။ဓာတ္ဘူးနဲ႔ မတည့္

ပဲႏုိ႔တြင္ပါေသာ အေစးမ်ားသည္ ဓာတ္ဘူးထဲက ေရေခ်းကုိ ခၽြတ္ႏုိင္သျဖင့္ အခ်ိန္ၾကာလွ်င္ ပဲႏုိ႔တြင္ ေရာဂါပုိးမ်ာ ျပန္႔ပြားေစတတ္၍ က်န္းမာေရးက အထူး ထိခုိက္ေစပါသည္။
   ေမာင္လွေက်ာ္ (သရဲသမိန္)Ref: Good Health
 Source: http://www.yatanarpon.com.mm/news/news-8113

No comments:

Post a Comment