Thursday, 22 November 2012

က်န္းမာစြာ ဝိတ္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ဖို႔ စားေသာက္နည္းမ်ား

by nang kha yea on 22.11.2012


က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔ အစာအုပ္စုႀကီး ငါးခုကေန အစားအစာေတြကို စားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြကို အခ်ိဳးညီညီ စားေပးတာဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းထားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ားေနလို႔ ခ်သင့္ပါတယ္။ အဲဒီလိုျဖစ္ဖို႔ဆိုရင္ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြအစား အဆီနည္းတဲ့ အသီးအႏွံ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စတာေတြ စားေပးတာလိုမ်ိဳး လြယ္ကူတဲ့ နည္းလမ္းေတြကို လိုက္နာရမွာပါ။


အစာအုပ္စု (၁)
အသား၊ ငါးႏွင့္ တျခားအသားဓာတ္
အသား၊ ငါး၊ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ ပဲအမ်ိဳးမ်ိဳးေတြဟာ ႀကီးထြားဖို႔နဲ႔ ျပန္လည္ျပဳျပင္ဖို႔အတြက္ အသားဓာတ္ကို ေပးပါတယ္။ အသားလို အသားဓာတ္ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြမွာ သံဓာတ္၊ ဆီလီနီယမ္ဓာတ္၊ သြပ္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဘီမ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အသားဓာတ္ဟာ စားခ်င္တဲ့ဆႏၵကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ အသားဓာတ္ရယူတဲ့အခါ အဆီကေန ကယ္လိုရီရယူမႈေလ်ာ့နည္းေအာင္ အေရခြံမပါတဲ့ ၾကက္သား၊ အဆီမပါတဲ့ ဝက္နဲ႔ အမဲသား စတာေတြကိုစားပါ။ တစ္ပတ္မွာ ငါးကို ႏွစ္ႀကိမ္စားပါ။ ေန႔တုိင္း အသားဓာတ္ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာကို ႏွစ္ႀကိမ္စားေပးသင့္ပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္ဟာ ဖဲခ်ပ္အရြယ္အသား ဒါမွမဟုတ္ ငါး၊ ဒါမွမဟုတ္ ဥႏွစ္လံုး၊ ဒါမွမဟုတ္ ပဲထမင္းစားဇြန္း ေလးဇြန္းနဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္။

အစာအုပ္စု (၂)
ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာႏွင့္ အာလူး
ေပါင္မုန္႔၊ အာလူး၊ ထမင္းနဲ႔ နံနက္စာေကြကာလို ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ေပါႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာေတြဟာ သံဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဘီ အပါအဝင္ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ေန႔စဥ္စြမ္းအင္လိုအပ္ခ်က္ရဲ႕ သံုးပံုတစ္ပံုေက်ာ္ ပါဝင္ပါတယ္။ အေရးႀကီးတာက အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရြးဖို႔ပါ။ ဒါဆိုရင္ ၾကာရွည္ဗိုက္ျပည့္ေနၿပီး ဆာေလာင္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ မွ်တတဲ့အစားအေသာက္မွာ တစ္ေန႔ကို ကစီဓာတ္မ်ားတဲ့အစာ ငါးႀကိမ္စားဖို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္ဟာ နံနက္စာေကြကာ ထမင္းစားဇြန္းသံုးဇြန္း ဒါမွမဟုတ္ ေပါင္မုန္႔ႀကီးတစ္ခ်ပ္ ဒါမွမဟုတ္ ေခါက္ဆြဲ ထမင္းစားဇြန္းသံုးဇြန္းအျပည့္ ဒါမွမဟုတ္ ထမင္း ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္းအျပည့္နဲ႔ ညီပါတယ္။

အစာအုပ္စု (၃)
အသီးအႏွံႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္
အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြပါဝင္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အမ်ားႀကီး အေထာက္အကူျပဳပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ လူတိုင္းဟာ ေန႔စဥ္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲမွာ အသီးအႏွံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို ငါးႀကိမ္ စားႏိုင္ေအာင္ ႀကိဳးစားသင့္ပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္ဟာ ပဲသီး၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ထမင္းစားဇြန္းႏွစ္ဇြန္း ဒါမွမဟုတ္ သစ္ေတာ္သီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ပန္းသီး စတဲ့ အသီးတစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ဖန္ခြက္ ဒါမွမဟုတ္ သစ္သီးေျခာက္ လက္တစ္ဆုပ္စာနဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္။


အစာအုပ္စု (၄)
ႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား
ႏြားႏို႔၊ ဒိန္ခဲ၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြမွာ အသားဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြ အျပင္ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ သင့္အစားအစာထဲမွာ ကယ္လိုရီပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ေအာင္ အဆီနည္းတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းကိုေရြးပါ။ တစ္ေန႔မွာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း အနည္းဆံုးတစ္ႀကိမ္ေတာ့ ပါဝင္သင့္ပါတယ္။ တစ္ႀကိမ္ဟာ ႏြားႏို႔ဖန္ခြက္အလတ္ တစ္ခြက္ ဒါမွမဟုတ္ ဒိန္ခ်ဥ္အိုးေသးတစ္လံုး ဒါမွမဟုတ္ ဒိန္ခဲမီးျခစ္ဆံဘူးေသး တစ္ဘူးစာနဲ႔ ညီမွ်ပါတယ္။


အစာအုပ္စု (၅)
အဆီႏွင့္ သၾကားပါ အစားအစာ
ကိတ္မုန္႔၊ ဘီစကြက္မုန္႔၊ ခရင္မ္ပါမုန္႔ေတြ၊ ဆီေတြ၊ သၾကားပါတဲ့ အခ်ိဳရည္ေတြနဲ႔ အရက္ေတြဟာ ကယ္လိုရီပမာဏမ်ားစြာ ပါဝင္ၿပီး ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္လို အာဟာရပါဝင္မႈနည္းပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြကိုေတာ့ ခႏၶာကိုယ္သြယ္လ်လိုသူတို႔ အေနနဲ႔ တတ္ႏိုင္သမွ် ေလွ်ာ့စားသင့္ပါတယ္။ သၾကားနဲ႔ အဆီအအိမ့္ပါတဲ့ မုန္႔ေတြအစား သစ္သီး၊ အဆီမပါဒိန္ခ်ဥ္၊ ေပါင္မုန္႔ညိဳတစ္ခ်ပ္ကို စားပါ။ အခ်ိဳရည္အစား ေရနဲ႔ အဆီနည္း ႏြားႏို႔ေသာက္ပါ။ အစားအေသာက္ေတြ ျပင္ဆင္တဲ့အခါ အဆင္သင့္အစားအေသာက္ေတြ ဝယ္တဲ့အခါ ဆားပမာဏနည္းတာကို ေရြးခ်ယ္ပါ။
Ref: Good Health

No comments:

Post a Comment