Wednesday, 21 November 2012

ဗီတာမင္ဓာတ္မ်ား ရဲ႕စြမ္းေဆာင္မူ႕နဲ႔စားရမဲ႔အစားအစာမ်ား

by nang kha yea on 21.11.2012

အသားအေရႏုပ်ိဳလွပ က်န္းမာေစရန္ အတြက္ မရွိမျဖစ္လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္ ဓာတ္မ်ားႏွင့္ ပ႐ိုတိန္းမ်ား ျပည့္စံု ကုံလံု ေနရန္ လိုအပ္သည္။ ကိုယ္တြင္းအဂၤါမ်ား သန္စြမ္းမွသာ အသားအေရသည္လည္း ဆက္စပ္လ်က္ဖြံ႕ၿဖိဳး တိုးတက္လာမည္ ျဖစ္ေပရာ အသားအေရအတြက္ သာမက၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ပါ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ ဓာတ္မ်ားကို ေဖာ္ျပလိုက္ရေပသည္။

ဗီတာမင္ေအစြမ္းေဆာင္ခ်က္

 -အသားအေရ ေသြးသစ္ ေလာင္းရန္၊ ဖြံ႕ၿဖိဳးရန္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ဓာတ္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ အသား အေရဆဲလ္မ်ား ျပန္လည္ေမြးဖြားေပးျခင္း၊ အသားအေရတစ္သွ်ဴးမ်ားအား ေကာင္းမြန္စြာ ထိန္းသိမ္းေပးျခင္း၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားႏွင့္ ကိုယ္တြင္း အဂၤါက်န္းမာေစရန္ စြမ္းေဆာင္ ေပးသည္။
ယင္းအျပင္ အသားအေရကို ညီညာေခ်ာေမြ႕ေစျခင္း၊ ႏူးည့ံေစကာ ပိုၿပီး ေပ်ာ့ေပ်ာင္း ေစျခင္းတို႔ အစြမ္းလည္းရွိသည္။

ရရွိႏိုင္သည့္ ေနရာမ်ား

- ၾကက္ဥအႏွစ္၊ ႏြားႏို႔ႏွင့္ တျခားႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ငါးႀကီးဆီႏွင့္ အသည္းအျမစ္တို႔၌ ဗီတာမင္ေအကို ရရွိႏိုင္သည္။


ဗီတာမင္ဘီစြမ္းေဆာင္ခ်က္

- ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္မ်ားအတြက္၊ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ား ျဖစ္တည္ဖို႔ အတြက္၊ ေဟာ္မုန္းမ်ား ညီၫြတ္ပံုမွန္ ျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ လိုအပ္သည့္ဓာတ္ ျဖစ္သည္။ ေခၽြးေပါက္ အတြင္းရွိ အဆီဓာတ္ ထုတ္လုပ္မႈကို သင့္တင့္မွ်တေစၿပီးမွဲ႔ေျခာက္မ်ား ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးေပးသည္။

ရရွိႏိုင္သည့္ ေနရာမ်ား

- ၾကက္၊ ဝက္၊ ဘဲ၊ ငါး၊ ဂ်ဳံ၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ အသား၊ ႏို႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ားႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားတြင္ ဗီတာမင္ကို ရရွိ စားသံုးႏိုင္သည္။


ဗီတာမင္စီစြမ္းေဆာင္ခ်က္

- collagen ထုတ္လုပ္မႈတြင္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ဗီတာမင္ျဖစ္သည္။ အမာရြတ္ တစ္သွ်ဴးမ်ားအား ကုသေပးၿပီး ထိခိုက္ဒဏ္ရာ၊ ပြန္းပဲ့ဒဏ္ရာတို႔ ျဖစ္လွ်င္ အမာရြတ္မထင္ေအာင္၊ မက်န္ရစ္ေအာင္ ဗီတာမင္စီမ်ား ျဖည့္တင္းထားရန္ လိုအပ္သည္။

ရရွိႏုိင္သည့္ေနရာမ်ား
 
-ေရွာက္သီး၊ သံပရာသီး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဘယ္ရီသီးမ်ား၊ ဖရဲသီးမ်ား၊ င႐ုတ္ေကာင္းႏွင့္ အာလူးတို႔တြင္ ဗီတာမင္စီကို ရရွိႏိုင္သည္။


ဗီတာမင္ဒီစြမ္းေဆာင္ခ်က္-

အေရျပားဆဲလ္မ်ား၏ တိုးတက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈ အတြက္ မရွိမျဖစ္ေသာ ဗီတာမင္ျဖစ္သည္။ ကယ္လ္စီယမ္ဓာတ္ စုပ္ယူႏိုင္စြမ္းအား တိုးျမင့္ေပးႏိုင္စြမ္းသည့္ သတၱိရွိသည္။ အသားအေရကို စိုျပည္ရႊန္းလဲ့ေစၿပီး တစ္သွ်ဴးမ်ား၏ လုပ္ေဆာင္မႈအား တိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစသည္။

ရရွိႏိုင္သည့္ေနရာမ်ား

-ၾကက္ဥအႏွစ္၊ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ အသည္းအျမစ္မ်ားတို႔တြင္ ဗီတာမင္ဒီကို ရရွိႏိုင္သည္။

ဗီတာမင္အီးစြမ္းေဆာင္္ခ်က္-

တစ္သွ်ဴးမ်ား၏ ဖြံ႕ထြားမႈအတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္သည္။ အသား အေရကို စိုျပည္ေစၿပီး အဆီဓာတ္ေျခာက္ခမ္းျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ ေနေလာင္ ဒဏ္လည္း ကာကြယ္ေပးၿပီး အသားရည္နီရဲျခင္း၊ ယားယံျခင္းတို႔ကိုလည္း တားဆီးေပးသည္။

ရရွိႏိုင္သည့္ ေနရာမ်ား-

အခြံမာသီးမ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ဆီ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ႏွင့္ ဂ်ဳံတို႔တြင္ ရရွိႏိုင္သည္။


ဗီတာမင္အက္ဖ္စြမ္းေဆာင္ခ်က္

- အေရျပားအား အစိုဓာတ္မေျခာက္ခမ္းေစရန္ စြမ္းေဆာင္ေပးၿပီး ဝက္ၿခံထြက္မႈကို တားဆီးေပးသည္။ ကုသေပးသည့္ ဗီတာမင္ ျဖစ္သည္။ ဗီတာမင္အက္ဖ္ ခ်ိဳ႕႔တဲ့လွ်င္ကား ဆံပင္ကၽြတ္ျခင္း၊ ယားနာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ႏိုင္သည္။ ထုိ႔ျပင္ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္းႏွင့္ ႏွလံုးကိုလည္း ေဘးဥပါဒ္မ်ား ျဖစ္ပြားေစႏိုင္သည္။

ရရွိႏိုင္သည့္ ေနရာမ်ား

- ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ အဆီမ်ား၊ သစ္ေစ့ဆီမ်ားမွ ရရွိႏိုင္သည္။


အိုမီဂါ - ၃ ဖက္တီအက္ဆစ္စြမ္းေဆာင္ခ်က္

- ဝက္ၿခံအား ကုသေပးသည္။

ရရွိႏိုင္သည့္ ေနရာမ်ား

- ငါးႀကီးဆီ၊ ဇင့္တို႔မွ ရရွိႏိုင္သည္။

ဇင့္စြမ္းေဆာင္ခ်က္-

အမ်ိဳးသား သိပၸံစာၾကည့္တိုက္မွ ဝက္ၿခံအားကုသရာတြင္ ထိေရာက္မႈ ရွိေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳး ျဖစ္သည္ဟု အသိအမွတ္ ျပဳထားသည္။

ရရွိသည့္ေနရာမ်ား-

အမဲသားတြင္ အမ်ားဆံုးရရွိႏိုင္သည္။ သိုးသား၊ ဝက္သား၊ ၾကက္ဆင္သား၊ ၾကက္သားႏွင့္ ေဆာ္လမြန္ငါး တို႔တြင္လည္း ရရွိႏိုင္သည္။ သက္သက္လြတ္ သမားျဖစ္ပါက ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ ပဲ၊ ဂ်ဳံ၊ အာလူးတို႔ကို စားသံုး ႏိုင္သည္။ ေက်ာက္ဖ႐ုံသီးတြင္လည္း ဇင့္ဓာတ္ပါဝင္သည္။
Ref: 8 Days

No comments:

Post a Comment