Thursday, 22 November 2012

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ၏ က်န္းမာေရးႏွင့္ အာဟာရ

by nang kha yea on 22.11.2012

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥေတြက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ျမင့္တက္ေစတယ္ဆိုတဲ့ အယူအဆေၾကာင့္ စားရမွာ ခပ္လန္႔လန္႔ ျဖစ္ေနတတ္ၾကပါတယ္။  တကယ္ေတာ့ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥေတြကို အသင့္အတင့္ စားေပးမယ္ဆိုရင္ ေအာက္ပါ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။


မ်က္စိက်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစပါတယ္

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥစတဲ့ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ လူတင္နဲ႔ ဇီဇန္သင္းစတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္တို႔မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ မက္ကူလာ ယိုယြင္းပ်က္စီးမႈ (Macular Degeneration) နဲ႔ အတြင္းတိမ္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

ႏွလံုးေသြးေၾကာစနစ္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းေစပါတယ္

တစ္ေန႔မွာ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥ တစ္လံုးစားေပးရင္ ႏွလံုးအထူးကု ဆရာဝန္နဲ႔ ေဝးေဝးမွာ ေနႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္က ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥကို ပံုမွန္ တစ္ေန႔တစ္လံုး စားတာေၾကာင့္ ေသြးခဲႏႈန္း၊ ႏွလံုးေရာဂါ ထတာနဲ႔ ေလျဖတ္တာတို႔ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္လို႔ပါ။

ဦးေႏွာက္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြက ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥအႏွစ္မွာ ဗီတာမင္ ဘီကိုလင္းဓာတ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ဥအမ်ဳိးမ်ဳိးကို ဦးေႏွာက္အတြက္ အစာလို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ နာ့ဗ္ေၾကာေတြရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာနဲ႔ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကုိ အားေကာင္းေစတာေၾကာင့္ပါ။ ကိုလင္းဓာတ္ဟာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ မိခင္မွာလည္း မရွိမျဖစ္ အေရးပါပါတယ္။ သေႏၶသား ဦးေႏွာက္ ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈအတြက္ အေရးပါလို႔ပါ။

ရင္သားကင္ဆာ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥစားတာက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ တျခားေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ တစ္ပတ္မွာ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥႏွစ္လံုးေအာက္ ေလ်ာ့နည္းၿပီး စားတာက ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းေစတယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆုိပါတယ္။

ဆံေကသာ၊ လက္သည္းနဲ႔ အသားအေရကို က်န္းမာလွပေစပါတယ္

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥမွာ ဆာလဖာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အသည္းရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ေကာင္းေစတာ၊ ဗီတာမင္ဘီ စုပ္ယူအား ေကာင္းေစတာ စတဲ့ အာနိသင္တို႔ကို ရရွိေစႏိုင္ပါတယ္။ ဆာလဖာဟာ ေကာ္လာဂ်င္နဲ႔ ကီရာတင္တို႔ ထုတ္လုပ္မႈ ေကာင္းေစတာေၾကာင့္ အသားအေရကို လွပေစတာ၊ လက္သည္းေတြကို သန္စြမ္းေစတာနဲ႔ ဆံေကသာကို ေတာက္ပေစတာစတဲ့ အစြမ္းသတၱိေတြကို ေပးစြမ္းႏိုင္ပါတယ္။

ႂကြက္သားကို ဖြံ႕ၿဖိဳးေစပါတယ္

ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥထဲမွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ႂကြက္သား တည္ေဆာက္မႈကို အားေကာင္းေစပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္

နံနက္စာအေနနဲ႔ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥကို စားေပးတာက အဝလြန္ေနသူနဲ႔ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မ်ားေနသူေတြကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေပးႏိုင္ေၾကာင္း လူဝီစီးယားနား ျပည္နယ္ တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ နံနက္စာ အေနနဲ႔ ၾကက္ဥ၊ ဘဲဥစားတဲ့သူေတြက ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ အစာေတြကို ေလွ်ာ့စားျဖစ္ကာ ၾကာၾကာဗုိက္ျပည့္ေစလို႔ ျဖစ္တယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။     

ဇြန္
Ref:  Good Health 
source>>> http://www.yatanarpon.com.mm/ha/goodhealth/news-56555


No comments:

Post a Comment