Thursday, 22 November 2012

က်န္းမာေစရန္ စားသံုးသင့္ေသာ သစ္သီးသံုးမ်ဳိး

by nang kha yea on 22.11.2012
Photo: က်န္းမာေစရန္ စားသံုးသင့္ေသာ သစ္သီးသံုးမ်ဳိး

ဗီတာမင္ စီ၊ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ႂကြယ္ဝၿပီး ကယ္လိုရီ အနည္းသာ ရရွိေစတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစလို႔ ေအာက္ပါ သစ္သီးေတြကို စားသံုးသင့္တယ္လို႔ University of Pittsburgh Medical Centre က ေျပာထားပါတယ္။

ေစာင္းလ်ားသီး

ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးတယ္

ေစာင္းလ်ားသီးမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈနည္းၿပီး ဗီတာမင္ ေအ၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းမႈကို တြန္းလွန္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေဇာင္းလ်ားသီးရဲ႕ အရသာက ဘာနဲ႔မွ မတူဘဲ တစ္မူထူးျခားပါတယ္။ အခြံႏႊာစရာ မလိုဘဲ လွီးစားပါက ၾကယ္ပံုသဏၭာန္ ေလးေတြ ရွိပါတယ္။ ေစာင္းလ်ားသီး တစ္လံုးကေန ၂၈ ကယ္လိုရီ၊ ဗီတာမင္ေအ ၅၆ အိုင္ယူ၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၂ ဒသမ ၅ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၂၁ မီလီဂရမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

သေဘၤာသီး

အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစတယ္

သေဘၤာသီးကေန ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးတဲ့ ပက္ပိန္းအင္ဇိုင္းကုိ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးကေန အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ေအေတြ မ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔လည္း ေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီး တစ္ျခမ္းကေန ၅၉ ကယ္လိုရီ၊ ဗီတာမင္ ေအ ၁၆၆၃ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၉၃ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၃ ဂရမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ၃၉၁ မီလီဂရမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

မာလကာသီး

ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစတယ္

မာလကာသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝ႐ံုသာမက ေန႔စဥ္စားသံုးေပးပါက ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးတဲ့ ကယ္႐ိုတီးႏြိဳက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ မာလကာသီး အေနေတာ္ တစ္လံုးမွာ ၃၇ ကယ္လိုရီ၊ ဗီတာမင္ေအ ၃၄၃ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၁၂၆ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၃ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၂၂၉ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။

အလင္း(ေဆးဝါး)

By Good Health

ဗီတာမင္ စီ၊ ပိုတက္စီယမ္ေတြ ႂကြယ္ဝၿပီး ကယ္လိုရီ အနည္းသာ ရရွိေစတာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ေစလို႔ ေအာက္ပါ သစ္သီးေတြကို စားသံုးသင့္တယ္လို႔ University of Pittsburgh Medical Centre က ေျပာထားပါတယ္။


ေစာင္းလ်ားသီး

ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးတယ္

ေစာင္းလ်ားသီးမွာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈနည္းၿပီး ဗီတာမင္ ေအ၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ေတြ မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ပိုလီဖီေနာနဲ႔ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ေတြ ပါဝင္ၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ေသြးေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းမႈကို တြန္းလွန္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ ေဇာင္းလ်ားသီးရဲ႕ အရသာက ဘာနဲ႔မွ မတူဘဲ တစ္မူထူးျခားပါတယ္။ အခြံႏႊာစရာ မလိုဘဲ လွီးစားပါက ၾကယ္ပံုသဏၭာန္ ေလးေတြ ရွိပါတယ္။ ေစာင္းလ်ားသီး တစ္လံုးကေန ၂၈ ကယ္လိုရီ၊ ဗီတာမင္ေအ ၅၆ အိုင္ယူ၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၂ ဒသမ ၅ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၁၂၁ မီလီဂရမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

သေဘၤာသီး

အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ပံုမွန္ျဖစ္ေစတယ္

သေဘၤာသီးကေန ပ႐ိုတင္းဓာတ္ကို ေခ်ဖ်က္ေပးတဲ့ ပက္ပိန္းအင္ဇိုင္းကုိ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးကေန အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ ေဖာလိတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ ေအေတြ မ်ားစြာ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီးကို ႀကိတ္ေျခၿပီး ေဖ်ာ္ရည္အေနနဲ႔လည္း ေသာက္သံုးႏုိင္ပါတယ္။ သေဘၤာသီး တစ္ျခမ္းကေန ၅၉ ကယ္လိုရီ၊ ဗီတာမင္ ေအ ၁၆၆၃ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၉၃ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၃ ဂရမ္နဲ႔ ပိုတက္စီယမ္ ၃၉၁ မီလီဂရမ္ကို ရရွိႏုိင္ပါတယ္။

မာလကာသီး

ခႏၶာကိုယ္ခုခံအားစနစ္ကို ေကာင္းေစတယ္

မာလကာသီးမွာ ဗီတာမင္စီနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝ႐ံုသာမက ေန႔စဥ္စားသံုးေပးပါက ခႏၶာကိုယ္ ခုခံအားကို ျမႇင့္တင္ေပးတဲ့ ကယ္႐ိုတီးႏြိဳက္မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ မာလကာသီး အေနေတာ္ တစ္လံုးမွာ ၃၇ ကယ္လိုရီ၊ ဗီတာမင္ေအ ၃၄၃ အိုင္ယူ၊ ဗီတာမင္စီ ၁၂၆ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္ ၃ ဂရမ္၊ ပိုတက္စီယမ္ ၂၂၉ မီလီဂရမ္ ပါဝင္ပါတယ္။

အလင္း(ေဆးဝါး)
By Good Health

No comments:

Post a Comment