by nang kha yea on 21.11.2012
ၾကက္သြန္နီ
ေရွးထံုးစဥ္လာ
အယူအဆအရ ၾကက္သြန္နီဟာ ၉၆ ပါးေဝဒနာကို ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္ဆိုၿပီး
ႏိုင္ငံအႏွံ႔မွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ အေရွ႕အလယ္ပိုင္း တိုင္းရင္းေဆး ဆရာေတြက
ၾကက္သြန္နီကို ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ကုသရာမွာ အသံုး ျပဳၾကပါတယ္။ ၂၀ ရာစုႏွစ္
အေစာပိုင္း ကာလေတြ မွာလည္း အေမရိကန္မွ ဆရာဝန္ Willian Boericke က
ၾကက္သြန္နီကို အသက္ရွဴလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြမွာ အသံုးျပဳခဲ့ပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီဟာ
အားကစားသမားေတြကို လုပ္ေဆာင္ခ်က္ ေကာင္းေအာင္ကူညီ ႏိုင္တယ္လို႔လည္း
ယံုၾကည္ၾကၿပီး ေရွးေခတ္ဂရိအိုလံပစ္ ကစားသမားေတြဟာ အားကစားၿပိဳင္ပြဲ
မယွဥ္ၿပိဳင္ခင္ အခ်ိန္မွာ ၾကက္သြန္နီကို ခႏၶာကိုယ္မွာ သုတ္လိမ္းၿပီး
ၾကက္သြန္နီအရည္ကို ေသာက္သြားၾကပါတယ္။ သုေတသနျပဳသူေတြက ေလ့လာမႈ အသစ္ေတြ
အမ်ားအျပားျပဳလုပ္ၿပီး ေရွးေခတ္က ၾကက္သြန္နီ အသံုးျပဳတာကို ေထာက္ခံမႈေပး
ၾကပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီမွ
အန႔ံထြက္ေစတဲ့ Thiosulfinates ေတြဟာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ လကၡဏာကို သက္သာေစၿပီး
ႏွလံုးေၾကာ ေရာဂါမွ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ Flavonoid
Quercetin ဟာလည္း ဓာတ္မတည့္မႈနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို
ကာကြယ္ႏုိင္ၿပီး အစာအိမ္၊ အူမႀကီး၊ အစာမ်ိဳႁပြန္နဲ႔ သားျမတ္ကင္ဆာ
မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္ International Journal of
Sports Nutrition အရ အႏွစ္ဟာ ခံႏုိင္ရည္ရွိမႈ ျမင့္မားတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
အက်ိဳးေက်းဇူးရေအာင္
ၾကက္သြန္နီဟာ
ပန္းသီးထက္ကို ဆရာဝန္ေတြ ေခၚဖို႔ မလိုအပ္ေအာင္ အစြမ္း ထက္ပါတယ္။
သင့္ခႏၶာကိုယ္က ၾကက္သြန္နီမွာ ပါဝင္တဲ့ quercetin ကို ပန္းသီးမွ ရတဲ့
quercetin ထက္ သံုးဆပိုၿပီး စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။ Thiosulfinates အမ်ားဆံုး
ရရွိေအာင္ အနီေအာင္ ဒါမွမဟုတ္ အဝါေရာင္ ၾကက္သြန္နီကို ေရြးခ်ယ္ပါ။
အေရာင္စံုေလ ပိုေကာင္းေလပါ။
“အပူခ်ိန္ေၾကာင့္
Thiosulfinates ေတြေလ်ာ့နည္းသြားႏုိင္တာမို႔ ၾကက္သြန္နီကို
အစိမ္းလိုက္စားပါ။ ဒါမွမဟုတ္ မက်က္တက်က္စားပါ။ ၾကက္သြန္နီ အမ်ိဳးအစား
မ်ားစြာရွိၿပီး ခ်က္ျပဳတ္နည္းေတြလည္း ကြဲျပားတာမို႔ ဘယ္ေလာက္စားရမလဲ ဆိုတာ
ေျပာရခက္ပါတယ္။ ေန႔စဥ္စားေနက် အစာအျဖစ္ ပံုမွန္စားသင့္တယ္” လို႔
သုေတသနျပဳ သူေတြက ဆိုပါတယ္။
င႐ုတ္သီး
ေရွးလူႀကီးေတြက columbus ဟာ င႐ုတ္သီး ကုန္ကူးရာမွာ နာမည္ေက်ာ္သူလို႔ ဆိုပါတယ္။ င႐ုတ္သီးဟာ စိုက္ပ်ိဳးရ လြယ္ကူတဲ့ အတြက္ ကမာၻတစ္ဝန္း ေဆးကုသရာမွာ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ေရွးလူႀကီးေတြဟာ င႐ုတ္သီးကို နာက်င္မႈ ေဝဒနာ သက္သာေအာင္မွ အစျပဳၿပီး ကာမရာဂ ႏုိးႂကြေစတဲ့ ေဆးအျဖစ္ ေရာဂါ အားလံုး အတြက္ အသံုးျပဳၾကပါတယ္။
သုေတသနျပဳသူေတြက
င႐ုတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ ပူစပ္တဲ့ အရသာရွိတဲ့ capsaicin ဟာနာက်င္မႈ
သက္သာေစတာေၾကာင့္ ႂကြက္သား နာက်င္တာ၊ ခြဲစိတ္အၿပီး နာက်င္တာနဲ႔ အဆစ္ေရာင္
ေရာဂါေတြ သက္သာ ေစတာကို ယေန႔အထိ လူသိမ်ားေနဆဲလို႔ ဆိုပါတယ္။
ေလ့လာမႈေတြ
အရ င႐ုတ္သီးဟာ ဦးေႏွာက္အတြင္း နာက်င္မႈေဝဒနာကို သယ္ေဆာင္ ေပးတဲ့
chemical messages ေတြကို တားဆီးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေနာက္ဆံုး
ေလ့လာမႈအရ င႐ုတ္သီးဟာ ကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းသိမ္းရာမွာ ကူညီႏုိင္တယ္လို႔
သိရပါတယ္။ ၂၀၀၉ ခုႏွစ္ American Journal of Clinical nutrition မွာ
Caspsaicin နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြဟာ ဝမ္းဗိုက္ အဆီေလ်ာ့က်ေအာင္
ကူညီႏုိင္တယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
င႐ုတ္သီးဟာ
ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကိုလည္း ထိန္းေပးႏုိင္ပါတယ္။ င႐ုတ္သီးပါဝင္တဲ့
ေန႔လယ္စာ စားသူေတြမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္း
(Insulin) ျမင့္တက္ေနၿပီး အစာဆာေလာင္စိတ္မ်ားတဲ့ ေဟာ္မုန္း
(Ghrelin)က်ဆင္းေနတာကို ေတြ႕ရွိရပါတယ္လို႔ သုေတသနျပဳသူေတြက ဆိုပါတယ္။
အက်ိဳးေက်းဇူးရေအာင္
နာက်င္မႈ
ေဝဒနာ သက္သာေအာင္ Capsaicin ointment နဲ႔ Cream ကို လိမ္းေပးပါ။
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းဖို႔ င႐ုတ္သီးေဆးေတာင့္ မေပၚေသးပါဘူး။ သင့္ရဲ႕
အစားအစာထဲမွာ င႐ုတ္သီးအစိမ္း လိုက္ထည့္စားတာ ဒါမွမဟုတ္ အသုပ္ေတြထဲမွာ
င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ထည့္စားတာ၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔နဲ႔ ဟင္းခ်က္ၿပီး စားတာေတြ လုပ္ပါ။
နံနံပင္
ေရွးလူႀကီးေတြက
နံနံပင္အျမစ္ကို ဆီးလမ္းေၾကာင္း ဆုိင္ရာ ျပႆနာေတြ ကုသရာမွာ
အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ၁၆၂၉ ခုႏွစ္ကတည္းက အဂၤလန္ဘုရင္မအတြက္
အသံုးျပဳခဲ့ၾကပါတယ္။ ၁၈ ရာစု အလယ္မွ စၿပီး ၁၉ ရာစု အေစာပိုင္းကာလ အထိ
အေမရိကန္မွ ဆရာဝန္ေတြက နံနံပင္ကို အသံုးျပဳရာမွာ နာမည္ေက်ာ္ၾကား ၾကပါတယ္။
ၾကက္သြန္နီေၾကာင့္ အနံ႔နံတာကို နံနံပင္ စားတာနဲ႔ ေျဖေဖ်ာက္ႏုိင္တယ္လို႔လည္း ဆိုပါတယ္။ ၂၀၀၂ ခုႏွစ္က ဆီးလမ္းေၾကာင္း ဆိုင္ရာ ဂ်ာနယ္ေလ့လာမႈ အမ်ားအျပားကို စိစစ္ၿပီး ေဖာ္ျပထားခ်က္ အရ နံနံပင္အျမစ္ဟာ ဆီးထြက္အားေကာင္း ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ နံနံပင္ကို ဆီးအိမ္ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းဆိုင္ရာ ျပႆနာေတြမွာ အသံုးျပဳႏုိင္တယ္လို႔ သုေတသန ျပဳသူေတြက ေထာက္ခံၾကပါတယ္။
အက်ိဳးေက်းဇူးရေအာင္
ဆီးလမ္းေၾကာင္း ျပႆနာျဖစ္ေနရင္ နံနံပင္ ႏွစ္ဂရမ္စီနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို တစ္ေန႔သံုးခြက္ေသာက္ေပးပါ။
Ref: Good Healthsource >>> http://myanmarnewszone.com/health/
No comments:
Post a Comment