ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အစာ
၁။ အခြံမာသီး
အခြံမာသီးမွာ
အဆီဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားေပမယ့္ ႏွလံုးအက်ဳိးျပဳ မျပည့္ဝဆီပါ။ ဒါေၾကာင့္
ႏွလံုးေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ အကာအကြယ္ ေပးႏိုင္တဲ့ အခြံမာသီး
မ်ားမ်ားစားေပးဖို႔ လိုပါတယ္။
၂။ အညိဳေရာင္ ေခ်ာကလက္
ဆန္းဘလပ္စ္ကၽြန္းမွာ
ေနထုိင္သူေတြဟာ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ႏႈန္း နည္းပါးရတာဟာ
ေခ်ာကလက္စားသံုးမႈ မ်ားတာ ေၾကာင့္လို႔ သုေတသီေတြက ယူဆၾကပါတယ္။
အညိဳရင့္ေရာင္ ေခ်ာကလက္မွာ ပါဝင္တဲ့ ပုိလီဖီေနာဓာတ္ဟာ ေသြးဖိအားက်ေစၿပီး
ႏွလုံးက်န္းမာေစပါတယ္။
၃။ ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးႏွင့္ ျပဳလုပ္ထားေသာအစာ
ကယ္လုိရီပါဝင္မႈနည္းၿပီး
အာဟာရတန္ဖုိးမ်ားစြာ ပါဝင္တဲ့ ဆန္လံုးညိဳ၊ ေခါက္ဆြဲညိဳ၊ အညိဳေရာင္
ေပါင္မုန္႔နဲ႔ ဘာလီစတာေတြဟာ ေရာဂါကိုလည္း တုိက္ခိုက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးနဲ႔ အသီးအႏွံမ်ားမ်ား စားသံုးသူေတြဟာ အသားနဲ႔ အဆီမ်ား
အစားအစာ စားသူေတြနဲ႔ယွဥ္ရင္ ႏွလံုးေရာဂါ အႏၲရာယ္ကို ထက္ဝက္ခန႔္ ေလ်ာ့က်
ႏိုင္ေၾကာင္း တက္ဆက္ က်န္းမာေရးတကၠသုိလ္က ဆိုပါတယ္။
၄။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ သစ္သီးမ်ား
အပင္ထြက္
အစားအစာေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္မႈမ်ားပါတယ္။
ကယ္လိုရီပါဝင္မႈနည္းတဲ့အတြက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္မွာလည္း ပူစရာမလိုေတာ့ဘူး။
ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အသီးအႏွံေတြဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြကို က်န္းမာေစပါတယ္။
ဦးေႏွာက္ က်န္းမာေရးအတြက္ အစာ
၁။ ငါး
အိုမီဂါသရီး
ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ ငါးနဲ႔ အခြံမာ ပင္လယ္စာေတြဟာ
ႏွလံုးခုန္ႏႈန္း ပံုမမွန္ျဖစ္မႈနဲ႔ ႏွလံုးေရာဂါတို႔ကို
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ငါးအဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ DHA နဲ႔ EPA ဟာ
အသက္ႀကီးခ်ိန္မွာ မွတ္ဥာဏ္ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔ စိတ္ဓာတ္က်ျခင္း မျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
၂။ ဆားနည္းေသာ အစာ
ဆားနည္းတဲ့အစာဟာ
ေသြးဖိအား က်ေစတဲ့အတြက္ ေသြးဖိအားပံုမွန္ရွိတာဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြ
မပ်က္စီးေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆားနည္းတဲ့ အစာေတြစားရင္
အသက္အရြယ္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ မွတ္ဥာဏ္ဆံုး႐ႈံးမႈနဲ႔ ေၾကာင္းက်ဳိး
ဆင္ျခင္ႏိုင္စြမ္းအားနည္းျခင္းေတြကို ေလ်ာ့နည္းေစပါတယ္။
၃။ စပ်စ္သီး
စပ်စ္သီး၊
ဘလူးဘယ္ရီသီးေတြလို ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာ ေတြဟာ
အသက္ႀကီးလာတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ထဲမွာ အေျပာင္းအလဲျဖစ္ျခင္း ေလ်ာ့ပါး
ေစၿပီး မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းမြန္ေနေစပါတယ္။
အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္ အစာ
၁။ အဆီနည္းႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း
ခႏၶာကိုယ္ကေန
ကယ္လစီယမ္ စုပ္ယူဖို႔ ဗီတာမင္ဒီ လုိအပ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ခႏၶာကုိယ္ ထဲမွာ
အသားဓာတ္ အလံုအေလာက္ ရွိတာဟာလည္း အ႐ိုးေတြ သန္မာေစဖုိ႔အတြက္
အေရးႀကီးပါတယ္။ အ႐ိုးအတြက္ အေရးပါတဲ့ အဲဒီဓာတ္ေတြရေအာင္ ႏြားႏုိ႔၊ ပဲႏို႔၊
ဒိန္ခ်ဥ္ စတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းေတြကို မ်ားမ်ားေသာက္ေပးပါ။
၂။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
ရြက္လိပ္မုန္ညင္း၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းေတြမွာ ကယ္လစီယမ္ဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
၃။ တုိဟူး
ကယ္လ္စီယမ္ ဆာလ္ဖိတ္ အမ်ားအျပား ပါဝင္တဲ့ တုိဟူး (Tofu) စားေပးပါ။
Ref : Good Health
No comments:
Post a Comment