by nang kha yea on 15.11.2012
ကဖင္းဓာတ္နည္းနည္း၊ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္း မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့
လက္ဖက္စိမ္း (Green Tea) ဟာ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုးရဲ႕က်န္းမာေရးကို
ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္း
(Green Tea) မွာ ပိုလီဖီေနာလို႔ေခၚတဲ့ အစြမ္းထက္ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္
မ်ားမ်ားနဲ႔ ကတီခ်င္လို႔ေခၚတဲ့ ဖေလဗိုးႏြိဳက္ ပါဝင္လို႔ပါ။
ဒီအင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ထဲက မေကာင္းတဲ့ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို
တြန္းလွန္ဖယ္ရွားေပးၿပီး ဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏုိင္ပါတယ္။ တကယ္လို႔
ဒီလိုဆိုးက်ဳိးေတြကို မတြန္းလွန္ႏိုင္ရင္ အရြယ္မတိုင္ခင္ အိုမင္းတာ၊
ကင္ဆာျဖစ္တာနဲ႔ တျခားေရာဂါေတြကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို
တြန္းလွန္ႏိုင္တဲ့ လက္ဖက္စိမ္း (Green Tea) မွာ ေအာက္ပါအက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀
မ်ဳိး ရွိေနပါတယ္။
၁) ကိုလက္စထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္
အေမရိကန္ အာဟာရဂ်ာနယ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ ေန႔စဥ္ လက္ဖက္စိမ္း (Green Tea)
တစ္ခြက္ေသာက္တာက ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာအဆင့္ကို အနည္းငယ္
ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ တျခားေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ ေန႔စဥ္ ၃၇၅ မီလီဂရမ္
ပါဝင္တဲ့ လက္ဖက္စိမ္းေဆးေတာင့္ကို ၁၂ ပတ္ၾကာ မွီဝဲတာက ေသြးထဲက မေကာင္းတဲ့
ကိုလက္စထေရာအဆီ (LDL) အဆင့္ကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။
လက္ဖက္စိမ္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ကက္တီခ်င္ဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ကို
လက္စထေရာစုပ္ယူမႈကို ကာကြယ္တားဆီးႏိုင္ၿပီး ေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ (HDL)
စုပ္ယူမႈကို သိသိသာသာ တိုးေစတာေၾကာင့္ ျဖစ္တယ္လို႔ ေလ့လာသူေတြက
ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။
၂) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေနသူျဖစ္တယ္ဆိုရင္ သင္စားတဲ့ အစားအေသာက္ထဲကို
လက္ဖက္စိမ္းထည့္သင့္ပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းဟာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ခ်က္ခ်င္းေတာ့
မေလ်ာ့က်ေစေပမယ့္ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစာေတြနဲ႔
တြဲဖက္စားေသာက္မယ္ဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီႏိုင္တယ္လို႔
ေလ့လာမႈမ်ားစြာက သက္ေသျပထားပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းဟာ
စြမ္းအင္သံုးစြဲမႈနဲ႔ အဆီေခ်ဖ်က္မႈတို႔ကို တိုးေစတာေၾကာင့္ပါ။
၃) အ႐ိုးက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
အ႐ိုးက်ဳိးလြယ္တဲ့ အ႐ိုးပါးေရာဂါဟာ အမ်ဳိးသားေရာ အမ်ဳိးသမီးပါ
အသက္ႀကီးလာရင္ ျဖစ္တတ္တဲ့ က်န္းမာေရး အေျခအေနပါ။ လက္ဖက္စိမ္းဟာ
အ႐ိုးသန္စြမ္းေရးအတြက္ ထိေရာက္မႈရွိပါတယ္။ အာဟာရ
သုေတသနဂ်ာနယ္ရဲ႕ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ အသက္ ၆၅ ႏွစ္နဲ႔ ၇၅ ႏွစ္ၾကား လက္ဖက္စိမ္း
ေသာက္သူေတြဟာ မေသာက္သူေတြထက္ အ႐ိုးသိပ္သည္းဆ ၅ ရာခိုင္ႏႈန္းပိုမ်ားတာကို
ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းေသာက္တာက အ႐ိုးသိပ္သည္းဆကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး
အ႐ိုးက်ဳိးတဲ့ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းမွာပါတဲ့
ဓာတ္ပစၥည္းေတြဟာ အ႐ိုးျဖစ္ေပၚေရးကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး အ႐ိုးထိခိုက္မကို
ေႏွးေကြးေစတယ္လို႔ ေဟာင္ေကာင္မွ ေလ့လာသူေတြက ဆိုပါတယ္။
၄) ခံတြင္းက်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္
ဂ်ပန္အမ်ဳိးသား ၉၄၀ ကို ေလ့လာမႈအရ လက္ဖက္စိမ္းကို မွန္မွန္ေသာက္သူေတြဟာ
ခံတြင္းက်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္မႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။
အေၾကာင္းကေတာ့ လက္ဖက္စိမ္းမွာပါတဲ့ ကက္တီခ်င္ဟာ ခံတြင္းထဲက
ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြကို ေသေစႏိုင္လို႔ပါ။ ခံတြင္းထဲက
ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြဟာ အစားအေသာက္ထဲက သၾကားဓာတ္ကို သြားေခ်းဖတ္ေတြ
ျဖစ္ေစပါတယ္။ သြားေခ်းဖတ္ဟာ အက္ဆစ္ အထြက္တိုးေစၿပီး
သြားပိုးစားေစႏိုင္ပါတယ္။ ကက္တီခ်င္ေတြက ခံတြင္းအနံ႔ ဆိုးထြက္ေစတဲ့
ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြကို ေသေစပါတယ္။
၅) ပါကင္ဆန္ေရာဂါနဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါတို႔ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္
၂၀၁၂ ေလ့လာမႈအရ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြက အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို
သိသိသာသာ တိုးေစေၾကာင္းသိရပါတယ္။ အဲဒီ ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေတြကို လက္ဖက္စိမ္းထဲရွိ
ပိုလီဖီေနာက တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ပါ။ ပိုလီဖီေနာဟာ ဦးေႏွာက္ကို
ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္ တည္ေဆာက္မႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး
မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ႈံးမႈမျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။
၆) အသားအေရကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္
လက္ဖက္စိမ္း Green Tea) ကို ပံုမွန္ေသာက္တာနဲ႔ အေရျပားေပၚကို လက္ဖက္အိတ္
ကပ္ေပးတာက အေရျပားမွာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ ေနေလာင္ဒဏ္ရတာကို
ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ အာဟာရဂ်ာနယ္ရဲ႕ လတ္တေလာ
ေလ့လာမႈအရ တစ္ေန႔ လက္ဖက္စိမ္းကို တစ္ေန႔ေျခာက္ခြက္ေသာက္သူေတြဟာ
မေသာက္သူေတြထက္ အေရျပား နီျမန္းမႈျဖစ္ႏႈန္းကို သိသိသာသာ
ေလ်ာ့က်မႈရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရတယ္လို႔ ဂ်ာမန္သုေတသီေတြက ဆိုပါတယ္။
၇) ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ ့ကို တြန္းလွန္ႏိုင္ပါတယ္
ေလ့လာမႈမ်ားစြာအရ လက္ဖက္စိမ္းဟာ ကင္ဆာေရာဂါတခ်ဳိ႕ကို
ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ ေတြ႕ရွိရပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းမွာ မမ်ဳိးဥ အိမ္ကင္ဆာ၊
ဆီးအိတ္ကင္ဆာနဲ႔ အစာေရမ်ဳိႁပြန္ကင္ဆာတို႔ကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔
ေလ့လာသူ Moore က ရွင္းျပပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းနဲ႔ လက္ဖက္စိမ္းအႏွစ္ေတြက
ရင္သားကင္ဆာပ်ံ႕ႏွံ႔တဲ့ အႏၲရာယ္ကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏႈန္းကို
ေလွ်ာ့ခ် ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါတယ္။
၈) ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္
လက္ဖက္စိမ္းကို ေသာက္တာက ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိ ေရာဂါမျဖစ္ေအာင္
ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလ့လာမႈတစ္ရပ္အရ တစ္ေန႔မွာ လက္ဖက္စိမ္း ေျခာက္ခြက္နဲ႔
အထက္ေသာက္တဲ့ ဂ်ပန္လူမ်ဳိးေတြက တစ္ေန႔ တစ္ခြက္ေအာက္ေလ်ာ့ေသာက္တဲ့
သူေတြထက္ အမ်ဳိးအစား (၂)
ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေျခကို၃၃ရာခိုင္ႏႈန္းေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔
ေတြ႕ရပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းဟာ ဆီးခ်ဳိ အႀကိဳေရာဂါ ျဖစ္ေနသူေတြမွာ
ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔လည္း ေလ့လာမႈငယ္ေတြအရ သိရပါတယ္။
၉) ႏွလံုးေရာဂါထတာ (Heart Attack) မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္
လူဦးေရအမ်ားစုကို အေျခခံတဲ့ ေလ့လာမႈေတြအရ လက္ဖက္စိမ္း လက္ဖက္ရည္ကို
ေသာက္တာက ႏွလံုးေရာဂါထႏိုင္ေျခကို ၁၁ ရာခိုင္ႏႈန္းနဲ႔ အထက္
ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေမရီလန္းေဆးတကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ
လက္ဖက္စိမ္းဟာ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္း ေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာ မာေတာင့္မႈေတြ
မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။
၁ဝ) စြမ္းအင္ကို တိုးေစပါတယ္
လက္ဖက္စိမ္းဟာ စြမ္းအင္အဆင့္ကို တိုးေစႏိုင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈတခ်ဳိ႕က
ဆိုပါတယ္။ လက္ဖက္စိမ္းမွာ ကဖင္းဓာတ္အနည္းငယ္ ပါဝင္လို႔ပါ။
တစ္ေန႔လက္ဖက္စိမ္းေလးခြက္နဲ႔ ၁၂ ပတ္ၾကာေသာက္သံုးတဲ့ အားကစားသမားေတြ
မွာသက္လံုအဆင့္ ၈-၁၂ ရာခိုင္ႏႈန္း တိုးျမင့္မႈရွိတာကို ေတြ႕ရတယ္လို႔
ဂ်ပန္ေလ့လာသူေတြက ဆိုထားပါတယ္။
ဇြန္
Ref: Good Health
http://news.yatanarpon.com.mm/cp/goodhealth/article-50818
No comments:
Post a Comment