သင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘာကို ေရြးစားသင့္သလဲ
by Nang Kha Yea 29,10, 2012
အစားအေသာက္
စားတဲ့အခါ က်န္းမာေရး ေကာင္းဖို႔နဲ႔ အာဟာရ ျပည့္ဝဖို႔ အတြက္ ဘာကို
ေရြးခ်ယ္ စားသင့္တယ္ ဆိုတာကို သိႏိုင္ေအာင္ ေရးသား လိုက္ရပါတယ္။
(၁)ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္
သၾကားထည့္ထားတဲ့ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြနဲ႔ မတူတာက ဆိုဒီယမ္ နည္းပါးတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး အာဟာရဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အလံုအေလာက္ မစားျဖစ္ဘူးဆိုရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ကို ေရြးခ်ယ္တာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ၿပီး ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားမ်ား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္လို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂) လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးႏွင့္ သစ္သီးေျခာက္
သစ္သီးေျခာက္ေတြဟာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္ဝဝ ပါဝင္ေပမယ့္ အေလးခ်ိန္အားျဖင့္ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြထက္ ကယ္လိုရီ ႏွစ္ဆေက်ာ္ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရပါဝင္မႈ နည္းတာေၾကာင့္ သင့္အေနနဲ႔ သစ္သီးေျခာက္ စားတဲ့အခါ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရေအာင္ မ်ားမ်ား စားေပးရပါတယ္။ အလတ္စား လိေမၼာ္သီး တစ္လံုးမွာ ၆၂ ကယ္လိုရီ၊ သၾကား ၁၂ ဂရမ္နဲ႔ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ သံုးဂရမ္တို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ လိေမၼာ္ရည္ တစ္ခြက္မွာေတာ့ ၁၁၀ ကယ္လိုရီ၊ သၾကား ၂၂ ဂရမ္ ပါဝင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ လံုးဝမပါဝင္ပါ။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီးအမ်ားစုက သစ္သီးေဖ်ာရည္၊ သစ္သီးေျခာက္ အမ်ားစုထက္ အာဟာရဓာတ္ ပိုၿပီး ျပည့္ဝေနတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သစ္သီးကို မစားျဖစ္ခဲ့ရင္ေတာ့ သစ္သီးေျခာက္ကို စားေပးတာက အေကာင္းဆံုးပါ။
(၃) ဝက္ေပါင္ေျခာက္ႏွင့္ ၾကက္ဆင္သားေျခာက္
ၾကက္ဆင္သားဟာ ဝက္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ ယွဥ္ရင္ေတာ့ အဆီနည္း အသားျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဆင္သားဟာ ရာႏႈန္းျပည့္ ေကာင္းတဲ့ အသားေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္ဆင္သား ေျခာက္ဟာ ပံုမွန္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္လိုပဲ ဆိုဒီယမ္ေတြ အျပည့္ပါဝင္ၿပီး ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈက သိပ္ကြာျခားမႈ မရွိပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အသားေျခာက္ေတြကို စားမယ္ဆိုရင္ အသင့္အတင့္သာ စားသင့္ပါတယ္။
(၄) ဒိန္ခဲမာႏွင့္ ဒိန္ခဲေပ်ာ့
ဒိန္ခဲေတြရဲ႕သက္တမ္းက ရင့္လာတဲ့အခါ အစိုဓာတ္ ဆံုး႐ႈံးသြားၿပီး ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီဓာတ္ေၾကာင့္ ပိုမို သိပ္သည္း လာတတ္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔အတြက္ ႏွစ္ခ်ဳိ႕ေနတဲ့ ဒိန္ခဲ (ဒိန္ခဲမာ) ကို စားတဲ့အခါ နည္းနည္းပဲ စားပါ။
(၅) ပံုမွန္ ေျမပဲေထာပတ္ႏွင့္ အဆီေလွ်ာ့ ေျမပဲ
ေထာပတ္အဆီ ေလွ်ာ့ထားတဲ့ ေျမပဲေထာပတ္မွာ ႐ိုး႐ိုးေျမပဲ ေထာပတ္ထက္ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ပိုနည္းတာေၾကာင့္ ေျမပဲေထာပတ္ စားမယ္ဆိုရင္ အဆီ ေလွ်ာ့ထားတာကို စားတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။
Ref: Good Health Originally posted on Yatanarpon /good health/article-8209
http://www.facebook.com/myatsunhealtharticles
(၁)ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္
သၾကားထည့္ထားတဲ့ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြနဲ႔ မတူတာက ဆိုဒီယမ္ နည္းပါးတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးၿပီး အာဟာရဓာတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားပါတယ္။ သင့္အေနနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို အလံုအေလာက္ မစားျဖစ္ဘူးဆိုရင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ကို ေရြးခ်ယ္တာက ပိုေကာင္းပါတယ္။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္ၿပီး ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းမ်ားမ်ား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစၿပီး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ မုန္လာဥနီ ေဖ်ာ္ရည္လို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ေဖ်ာ္ရည္ကို ေသာက္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
(၂) လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးႏွင့္ သစ္သီးေျခာက္
သစ္သီးေျခာက္ေတြဟာ အာဟာရဓာတ္ ျပည့္ျပည့္ဝဝ ပါဝင္ေပမယ့္ အေလးခ်ိန္အားျဖင့္ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးေတြထက္ ကယ္လိုရီ ႏွစ္ဆေက်ာ္ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရပါဝင္မႈ နည္းတာေၾကာင့္ သင့္အေနနဲ႔ သစ္သီးေျခာက္ စားတဲ့အခါ စိတ္ေက်နပ္မႈ ရေအာင္ မ်ားမ်ား စားေပးရပါတယ္။ အလတ္စား လိေမၼာ္သီး တစ္လံုးမွာ ၆၂ ကယ္လိုရီ၊ သၾကား ၁၂ ဂရမ္နဲ႔ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ သံုးဂရမ္တို႔ ပါဝင္ေနပါတယ္။ လိေမၼာ္ရည္ တစ္ခြက္မွာေတာ့ ၁၁၀ ကယ္လိုရီ၊ သၾကား ၂၂ ဂရမ္ ပါဝင္ၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ လံုးဝမပါဝင္ပါ။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီးအမ်ားစုက သစ္သီးေဖ်ာရည္၊ သစ္သီးေျခာက္ အမ်ားစုထက္ အာဟာရဓာတ္ ပိုၿပီး ျပည့္ဝေနတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သစ္သီးကို မစားျဖစ္ခဲ့ရင္ေတာ့ သစ္သီးေျခာက္ကို စားေပးတာက အေကာင္းဆံုးပါ။
(၃) ဝက္ေပါင္ေျခာက္ႏွင့္ ၾကက္ဆင္သားေျခာက္
ၾကက္ဆင္သားဟာ ဝက္ေပါင္ေျခာက္နဲ႔ ယွဥ္ရင္ေတာ့ အဆီနည္း အသားျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဆင္သားဟာ ရာႏႈန္းျပည့္ ေကာင္းတဲ့ အသားေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ၾကက္ဆင္သား ေျခာက္ဟာ ပံုမွန္ ဝက္ေပါင္ေျခာက္လိုပဲ ဆိုဒီယမ္ေတြ အျပည့္ပါဝင္ၿပီး ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈက သိပ္ကြာျခားမႈ မရွိပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အသားေျခာက္ေတြကို စားမယ္ဆိုရင္ အသင့္အတင့္သာ စားသင့္ပါတယ္။
(၄) ဒိန္ခဲမာႏွင့္ ဒိန္ခဲေပ်ာ့
ဒိန္ခဲေတြရဲ႕သက္တမ္းက ရင့္လာတဲ့အခါ အစိုဓာတ္ ဆံုး႐ႈံးသြားၿပီး ကယ္လိုရီနဲ႔ အဆီဓာတ္ေၾကာင့္ ပိုမို သိပ္သည္း လာတတ္ပါတယ္။ ကယ္လိုရီ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ဖို႔အတြက္ ႏွစ္ခ်ဳိ႕ေနတဲ့ ဒိန္ခဲ (ဒိန္ခဲမာ) ကို စားတဲ့အခါ နည္းနည္းပဲ စားပါ။
(၅) ပံုမွန္ ေျမပဲေထာပတ္ႏွင့္ အဆီေလွ်ာ့ ေျမပဲ
ေထာပတ္အဆီ ေလွ်ာ့ထားတဲ့ ေျမပဲေထာပတ္မွာ ႐ိုး႐ိုးေျမပဲ ေထာပတ္ထက္ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ ပိုနည္းတာေၾကာင့္ ေျမပဲေထာပတ္ စားမယ္ဆိုရင္ အဆီ ေလွ်ာ့ထားတာကို စားတာက ပိုေကာင္းပါတယ္။
Ref: Good Health Originally posted on Yatanarpon /good health/article-8209
http://www.facebook.com/myatsunhealtharticles
No comments:
Post a Comment