Sunday 28 October 2012

ႏုပ်ဳိကာ အရြယ္တင္မဲ႔ သဘာဝရဲ႕ အာဟာရမ်ား

ႏုပ်ဳိကာ အရြယ္တင္မဲ႔ သဘာဝရဲ႕ အာဟာရမ်ား

by Nang Kha Yea on 28.10.2012

  ႏုပ်ဳိကာ လွပေစဖို႔အတြက္ အစားအေသာက္ေတြကလည္း အေရးပါေနပါတယ္။
သုေတသနေတြအရ ေလ့လာထားတဲ့ ေအာက္ပါ သဘာဝ အစားအစာေတြဟာ အနာက်က္ေစတဲ့ အာနိသင္ကို ေပးစြမ္းႏိုင္ၿပီး မ်က္ႏွာ အသားအေရကို ႏုပ်ဳိကာ အရြယ္တင္ လွပေစပါတယ္။


(၁) ဖရဲသီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ဖရဲသီး စတဲ့ နီဝါေရာင္ သစ္သီးေတြဟာ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ လိုင္ကိုပင္းဓာတ္ ေပါႂကြယ္ဝၿပီး အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ ခရမ္းလြန္ ေရာင္ျခည္ဒဏ္ မခံရေအာင္ ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒီအာဟာရဓာတ္ ႏွစ္မ်ဳိးစလံုးဟာ အေရျပားရဲ႕ အျပင္လႊာမွာ ရွိေနၾကတာေၾကာင့္ သူတို႔ထဲမွာ ပါဝင္ေနတဲ့ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ဓာတ္ဟာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အေရျပားဆဲလ္ေတြရဲ႕ ထိခိုက္ ပ်က္စီးမႈကိုလည္း ျပန္လည္ ျပဳျပင္ ေပးပါတယ္။ ျပင္သစ္ ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္အရ ဖရဲသီးစားေပးတာဟာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေၾကာင့္ အေရျပား ထိခိုက္မႈကို ၂ဝရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစေၾကာင္း သိရပါတယ္။

(၂) ဖ႐ံုေစ
အစြမ္းထက္တဲ့ အေရျပား ကာကြယ္ ဗီတာမင္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္အီးဟာ ေရႊဖ႐ံုေစ့၊ ေနၾကာေစ့နဲ႔ သီဟိုဠ္ေစ့ေတြမွာ အမ်ားအျပား ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးဓာတ္ ဆံုး႐ႈံးရင္ အေရျပားရဲ႕အရည္အေသြးနဲ႔ တင္းရင္းလွပမႈတို႔ကို ေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ ဗီတာမင္အီးဟာ အေရျပားဆဲလ္ အေျမႇးပါးေတြေပၚမွာ အမ်ားအျပား ရွိေနရင္ ဆဲလ္ထဲကို ဝင္ေရာက္လာမယ့္ ဖရီးရယ္ဒီကယ္လ္ေတြကို တိုက္ခိုက္မႈ ေပးေနတာေၾကာင့္ပါ။

(၃) သခြားသီး
ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါးလွတဲ့ သခြားသီးမွာ အေရျပား တင္းရင္းေစကာ အေရးေၾကာင္း ထင္ျခင္း ကင္းေစတဲ့ ဆီလီကာေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။ သခြားသီးကို အစိမ္းလိုက္ စားတဲ့အခါ ေရနဲ႔စင္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး အစိမ္းေရာင္ အခြံကိုပါ စားေပးပါ။

(၄) ခ်ဥ္ေသာ သစ္သီးမ်ား
သံပရာသီး၊ လီမြန္သီး၊ လိေမၼာ္သီးနဲ႔ စပ်စ္သီးတို႔လို အခ်ဥ္ အရသာရွိတဲ့ သစ္သီးေတြမွာ အစြမ္းထက္ အင္တီ ေအာက္ဆီးဒင့္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့  d-limonene ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ အေရျပား ကင္ဆာ ျဖစ္ႏႈန္းကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခ်ဥ္တဲ့ သစ္သီးေတြကို အစာစားၿပီးမွ စားပါ။

(၅)ပန္းေဂၚဖီစိမ္း

ဂၽြန္ေဟာ့ကင္း တကၠသိုလ္ရဲ႕ ေလ့လာသူေတြက ပန္းေဂၚဖီစိမ္း စားထားတဲ့အခါ အေရျပားဟာ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈ ရွိေနရင္ေတာင္ အေရျပား နီျမန္းျခင္း၊ ေရာင္ရမ္းျခင္းနဲ႔ ေဖာေရာင္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ႏႈန္းကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္း မစားထားသူနဲ႔ ယွဥ္ပါက ၃၈ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်မႈ ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာ ပါဝင္တဲ့
 Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းဟာ ဆဲလ္ေတြထဲက အကာအကြယ္ အင္ဇိုင္းေတြရဲ႕ လုပ္ေဆာင္မႈကို အားေပးတာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။

ဇြန္ခိုင္ဦး (ေဆးဝါးတကၠသိုလ္)
Ref: Good Health on Yatanarpon news-621

No comments:

Post a Comment