Wednesday, 31 October 2012

ပ်ဳိပ်ဳိေမတို႕အတြက္ အထူး အဟာရ သဘာဝအစားအစာ

 ပ်ဳိပ်ဳိေမတို႕အတြက္ အထူး အဟာရ သဘာဝအစားအစာ
by NANG KHA YEA on 31.10.2012















အရြက္မ်ားေသာ အသီးအရြက္မ်ားကုိ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ အရြက္မ်ားတဲ့ အသီးအရြက္မ်ာကုိ ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစားအစာမ်ား စာရင္းထဲမွာ ထည့္သြင္း စားသံုးျခင္း မရွိပါက ခႏၶာကို အဟာရ လုိအပ္မႈကို လံုေလာက္စြာ ျဖည့္တင္း ေပးႏိုင္ျခင္း မရွိပါ။ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ပဲေတာင့္ရွည္၊ ကညႊတ္၊ ဆလတ္၊ ပဲနံ႔သာေစ့၊ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဘီ၊ စတာေတြက အလြယ္တကူ ေပါမ်ားစြာ ရရွိႏုိင္ၿပီး အမွ်င္ဓါတ္၊ ဗီတာမင္ စီ၊ ေကနဲ႔ ေဖာ္လစ္အက္ဆစ္ ၾကြယ္ဝတဲ့ အသီးအႏွံေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အျမင္အာ႐ံုကို ပိုမို အားေကာင္းလာေစၿပီး ကယ္လ္ဆီယံ၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ သံဓါတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္ စတဲ့ ဓါတ္ေတြလည္း ျပည့္ဝစြာ ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။
















အမွ်င္ဓါတ္ ၉၆% ပါဝင္ၿပီး လုိအပ္တဲ့ ဗီတာမင္၊ အဟာရဓါတ္ေတြ ျပည့္ဝစြာ ပါဝင္တဲ့ ေကာက္ႏွံဟာလည္း အမ်ဳိးသမီးမ်ား စားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါသည္။ ဂ်ံဳနဲ႔လုပ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ပီဇာ၊ ဆန္လံုးညိဳ စတာေတြဟာ လံုေလာက္တဲ့ အဟာရကို ေပးစြမ္း ႏိုင္တဲ့အျပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကုိလည္း မတက္ေစပါ။

















ပဲကုိ စားသံုးျခင္းျဖင့္ လုိအပ္တဲ့ ဓါတ္ေတြကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အသုပ္၊ မနက္ခင္းမုန္႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္ စတဲ့ အစားအစာ ေတြနဲ႔ ေရာၿပီး စားသံုးပါ။ ပဲမွာ ပ႐ိုတင္း၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ဘီတာမင္ ဘီနဲ႔ အီး စတဲ့ ဓါတ္ေတြ ေပါၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္းကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပဲမွာ ႏွလံုးကို ေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အဆီ ကယ္လုိရီေတြ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ေန႔လည္ေန႔ခင္း သြားေရစာ အျဖစ္လည္း စားသံုးေ ပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အလြန္အကြၽံေတာ့ မစားသင့္ပါတယ္။ တပတ္ကို လက္တဆုတ္ စာေလာက္ စားသံုးေပးရင္ပဲ အေတာ္ေလး လုံေလာက္ ေနပါၿပီ။


























မလုိင္ကင္းတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ဟာလည္း ဗီတာမင္၊ ပ႐ုိတင္း၊ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓါတ္ ေပါကြယ္ဝစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အမ်ဳိးသမီးမ်ား စားသံုးရမယ့္ အစားအစာ တမ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္မွာ ေရာဂါ ပိုးမႊားေတြကို တုိက္ဖ်က္ ေပးႏိုင္တဲ့ ဘက္တီးရီယားေတြ ပါဝင္ ေနပါတယ္။ တပတ္ကို သံုးေလးခြက္ေလာက္ ေသာက္သံုးေပးပါ။ ေသာက္တဲ့အခါမွာ သၾကားထည့္ မေသာက္ပဲ ဒီအတုိင္း ဒိန္ခ်ဥ္ခ်ည္းပဲ ေသာက္၊ ဒါမွမဟုတ္ အသီးတမ်ဳိးမ်ဳိးေရာၿပီး ေသာက္တာဟာ ပိုၿပီး ေကာင္းပါတယ္။




















ဘယ္ရီသီးဟာ အမွ်င္ေပါတဲ့ အစားအစာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာလည္း အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဘယ္ရီသီးမွာ ဓါတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ေပါၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီ ဓါတ္တုိးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းဟာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏိုင္မႈကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး၊ မွတ္သားႏုိင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္း လာမႈကိုလည္း အကာအကြယ္ ေပးပါတယ္။ တပတ္ကို အေနေတာ္ ပန္းကန္လံုး သံုးလံုးစာေလာက္ စားသံုးေပးပါ။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဘယ္ရီသီးပဲျဖစ္ျဖစ္၊ အေျခာက္ခံ၊ အေအးခံထားတဲ့ ဘယ္ရီးသီးပဲျဖစ္ျဖစ္ အာနိသင္က အတူတူပါပဲ။ ေကာင္းမြန္ အက်ဳိးျပဳေနဆဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 
POPO(သဘာဝရဲ႕အားအင္) 

Ref ..(အိႏၵိယတိုင္းမ္)

No comments:

Post a Comment