သင့္မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက အသားအေရ အက်ိဳးျပဳ အစာမ်ား
by Nang Kha Yea on 30/10/2012
သင့့္္အ့အသားအေရ
လွပဖုိ႔ရာ အတြက္ သင့္အိမ္ မီးဖိုေခ်ာင္ ထဲက အစားအစာ တခ်ိဳ႕က အေရးပါပါတယ္။
အသား အေရအတြက္ ေန႔စဥ္ ဘယ္လုိ အစားအစာေတြ ပါဝင္ေအာင္ ထည့္စားသင့္ တယ္ဆုိတာ
ေလ့လာ ၾကည့္ရေအာင္။
ခ်ဥ္ေသာ သစ္သီးမ်ား
အဓိကပါဝင္ေသာ အရာ - ဗီတာမင္စီ
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ ေစၿပီး တင္းရင္းေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အိုမင္းမႈတားခရင္မ္ ေတြထဲမွာ အဓိက ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာ မင္စီက အေရျပားမွ ေကာ္လာဂ်င္ထုတ္ လုပ္ေရးအတြက္ ကူညီပါတယ္။ အသက္ ၃၅ႏွစ္အရြယ္မွာ ေကာ္လာဂ်င္အားနည္း လာၿပီး အေရျပားေလ်ာ့တြဲလာတတ္ပါ တယ္။ ဒီအခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္စီမ်ားမ်ား ပါတဲ့ လိေမၼာ္သီး၊ စပ်စ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးစတာေတြကိုစားေပးရင္ အေရးေၾကာင္း ကင္းၿပီး အေရျပား တင္းရင္းေစပါတယ္။
ပင္လယ္စာ
အဓိကပါဝင္ေသာအရာ - အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ ေတာက္ေျပာင္ကာ ၾကည္လင္ေစပါ တယ္။ ငါးဟာ ေျမထဲပင္လယ္ေဒသအ စာမွာ အဓိက ပါဝင္တဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ၿပီး သက္ရွည္က်န္းမာေစပါတယ္။ ငါး၊ ကမာ၊ ဆယ္လ္မြန္နဲ႔ ပုစြန္လို ပင္လယ္စာေတြက အေရျပားကို လွပေစပါတယ္။ အသား အေရအက်ိဳးျပဳ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္ စစ္နဲ႔ ဇင့္(သြပ္)တို႔ ပါဝင္လို႔ပါ။ အိုမီဂါ ၃ မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈဟာ အေရ ျပားကို ျမန္ျမန္အိုမင္းလြယ္ေစပါတယ္။ ပင္လယ္စာကရတဲ့ ဇင့္(သြပ္)ဓာတ္ဟာ ဆဲလ္သစ္ထုတ္လုပ္ေပးၿပီး အေရျပား ဆဲလ္ေသေတြကို ကြာက်ေစကာ အေရ ျပားကို ၾကည္လင္ေတာက္ပေစပါတယ္။
အနီေရာင္ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
အဓိကပါဝင္ေသာ အရာ - ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရ ေတာက္ေျပာင္ၿပီး ေခ်ာမြတ္ေစပါတယ္။ အေရျပားဟာ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုး ကို ဖံုးအုပ္ထားတဲ့ အႀကီးမားဆံုး အဂၤါ ႀကီးျဖစ္ပါတယ္။ အေရျပား က်န္းမာလွ ပဖို႔ အတြက္ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ဟင္း ႏုနယ္ရြက္တို႔လို အနီေရာင္နဲ႔ အစိမ္း ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို စားေပး သင့္ပါတယ္။ ဒီအထဲမွာပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာ မင္ေအအျဖစ္ ေျပာင္းၿပီး အရြယ္မတိုင္ ခင္ အိုမင္းမႈနဲ႔ ဆဲလ္ထိခိုက္မႈမျဖစ္ေစဖို႔ ကူညီပါတယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ တျခားအစိမ္း ေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ ေအဟာ ဆဲလ္သစ္ေတြ ထြက္ရွိေစၿပီး ဆဲလ္ေဟာင္းေတြကို ကင္းစင္ေစတဲ့အ တြက္ အေရျပားေျခာက္ေသြ႕မႈေလ်ာ့က် ကာ ငယ္ရြယ္ႏုပ်ိဳတဲ့ အသြင္ကို ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္။ သရက္သီးမွာလည္း ဗီတာ မင္ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
အခြံမာေသာ အေစ့အဆန္မ်ား
အဓိကပါဝင္သာ အရာ - ဗီတာမင္အီး
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရကို ႏုပ်ိဳ စိုျပည္ေစပါတယ္။ ဗာဒံေစ့လို အခြံမာသီးေတြမွာ အင္ တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္အီး မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားကို ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမျဖစ္ ေအာင္ တြန္းလွန္ေပးၿပီး အေရျပားကို ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးဟာ အေရ ျပားကို စိုျပည္ေစၿပီး တင္းရင္းလွပေစပ တယ္။
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးႏွင့္ လုပ္ထားေသာ အစာ
အဓိက ပါဝင္ေသာအရာ - ႐ူတင္ ဓာတ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စု
အက်ိဳးေက်းဇူး- အသားအေရကုိ ၾကည္ လင္စိုျပည္ေစပါတယ္။ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ အညိဳေရာင္ ေပါင္ မုန္႔လို အစာေတြမွာ အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္ ႐ူတင္ဓာတ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ ရမ္းမႈေၾကာင့္ အေရျပားထိခိုက္မႈ မျဖစ္ ေအာင္ တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ဗီတာ မင္ဘီ ဘိုင္အိုတင္လည္း ပါဝင္တဲ့အ တြက္ အဆီျပဳလုပ္ရာမွာ ဆဲလ္ေတြကို ကူညီပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health Posted on Yoyarlay/health/beauty/31151-2012-10-03-04-10-39
ခ်ဥ္ေသာ သစ္သီးမ်ား
အဓိကပါဝင္ေသာ အရာ - ဗီတာမင္စီ
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ ေစၿပီး တင္းရင္းေစပါတယ္။ ဗီတာမင္စီဟာ အိုမင္းမႈတားခရင္မ္ ေတြထဲမွာ အဓိက ပါဝင္ပါတယ္။ ဗီတာ မင္စီက အေရျပားမွ ေကာ္လာဂ်င္ထုတ္ လုပ္ေရးအတြက္ ကူညီပါတယ္။ အသက္ ၃၅ႏွစ္အရြယ္မွာ ေကာ္လာဂ်င္အားနည္း လာၿပီး အေရျပားေလ်ာ့တြဲလာတတ္ပါ တယ္။ ဒီအခ်ိန္မွာ ဗီတာမင္စီမ်ားမ်ား ပါတဲ့ လိေမၼာ္သီး၊ စပ်စ္သီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္ သီးစတာေတြကိုစားေပးရင္ အေရးေၾကာင္း ကင္းၿပီး အေရျပား တင္းရင္းေစပါတယ္။
ပင္လယ္စာ
အဓိကပါဝင္ေသာအရာ - အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္၊ ဇင့္(သြပ္)
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ ေတာက္ေျပာင္ကာ ၾကည္လင္ေစပါ တယ္။ ငါးဟာ ေျမထဲပင္လယ္ေဒသအ စာမွာ အဓိက ပါဝင္တဲ့ ဟင္းလ်ာျဖစ္ၿပီး သက္ရွည္က်န္းမာေစပါတယ္။ ငါး၊ ကမာ၊ ဆယ္လ္မြန္နဲ႔ ပုစြန္လို ပင္လယ္စာေတြက အေရျပားကို လွပေစပါတယ္။ အသား အေရအက်ိဳးျပဳ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္ စစ္နဲ႔ ဇင့္(သြပ္)တို႔ ပါဝင္လို႔ပါ။ အိုမီဂါ ၃ မ်ားမ်ားစားတာေၾကာင့္ အသားအေရ ေျခာက္ေသြ႕မႈနဲ႔ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့ က်ေစပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈဟာ အေရ ျပားကို ျမန္ျမန္အိုမင္းလြယ္ေစပါတယ္။ ပင္လယ္စာကရတဲ့ ဇင့္(သြပ္)ဓာတ္ဟာ ဆဲလ္သစ္ထုတ္လုပ္ေပးၿပီး အေရျပား ဆဲလ္ေသေတြကို ကြာက်ေစကာ အေရ ျပားကို ၾကည္လင္ေတာက္ပေစပါတယ္။
အနီေရာင္ႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား
အဓိကပါဝင္ေသာ အရာ - ဗီတာမင္ေအ၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရ ေတာက္ေျပာင္ၿပီး ေခ်ာမြတ္ေစပါတယ္။ အေရျပားဟာ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုး ကို ဖံုးအုပ္ထားတဲ့ အႀကီးမားဆံုး အဂၤါ ႀကီးျဖစ္ပါတယ္။ အေရျပား က်န္းမာလွ ပဖို႔ အတြက္ မုန္လာဥနီ၊ ကန္စြန္းဥ၊ ဟင္း ႏုနယ္ရြက္တို႔လို အနီေရာင္နဲ႔ အစိမ္း ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို စားေပး သင့္ပါတယ္။ ဒီအထဲမွာပါတဲ့ ဘီတာ ကယ္႐ိုတင္းဟာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာ မင္ေအအျဖစ္ ေျပာင္းၿပီး အရြယ္မတိုင္ ခင္ အိုမင္းမႈနဲ႔ ဆဲလ္ထိခိုက္မႈမျဖစ္ေစဖို႔ ကူညီပါတယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္နဲ႔ တျခားအစိမ္း ေရာင္ ဟင္းရြက္ေတြမွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ ေအဟာ ဆဲလ္သစ္ေတြ ထြက္ရွိေစၿပီး ဆဲလ္ေဟာင္းေတြကို ကင္းစင္ေစတဲ့အ တြက္ အေရျပားေျခာက္ေသြ႕မႈေလ်ာ့က် ကာ ငယ္ရြယ္ႏုပ်ိဳတဲ့ အသြင္ကို ျဖစ္ေပၚ ေစပါတယ္။ သရက္သီးမွာလည္း ဗီတာ မင္ေအ မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။
အခြံမာေသာ အေစ့အဆန္မ်ား
အဓိကပါဝင္သာ အရာ - ဗီတာမင္အီး
အက်ိဳးေက်းဇူး - အသားအေရကို ႏုပ်ိဳ စိုျပည္ေစပါတယ္။ ဗာဒံေစ့လို အခြံမာသီးေတြမွာ အင္ တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဗီတာမင္အီး မ်ားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားကို ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ထိခိုက္မႈမျဖစ္ ေအာင္ တြန္းလွန္ေပးၿပီး အေရျပားကို ႏုပ်ိဳေစပါတယ္။ ဗီတာမင္အီးဟာ အေရ ျပားကို စိုျပည္ေစၿပီး တင္းရင္းလွပေစပ တယ္။
ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုးႏွင့္ လုပ္ထားေသာ အစာ
အဓိက ပါဝင္ေသာအရာ - ႐ူတင္ ဓာတ္ႏွင့္ ဗီတာမင္ ဘီအုပ္စု
အက်ိဳးေက်းဇူး- အသားအေရကုိ ၾကည္ လင္စိုျပည္ေစပါတယ္။ အခြံခြ်တ္မထားတဲ့ အညိဳေရာင္ ေပါင္ မုန္႔လို အစာေတြမွာ အင္တီေအာက္ဆီး ဒင့္ ႐ူတင္ဓာတ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရာင္ ရမ္းမႈေၾကာင့္ အေရျပားထိခိုက္မႈ မျဖစ္ ေအာင္ တြန္းလွန္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ဗီတာ မင္ဘီ ဘိုင္အိုတင္လည္း ပါဝင္တဲ့အ တြက္ အဆီျပဳလုပ္ရာမွာ ဆဲလ္ေတြကို ကူညီပါတယ္။
ၾကယ္စင္
Ref: Good Health Posted on Yoyarlay/health/beauty/31151-2012-10-03-04-10-39
No comments:
Post a Comment