Saturday, 10 November 2012

ေရႊဖ႐ံုေစ့၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူး ၁၀ ရပ္

by nang kha yea on 11.11.2012


အေစ့အဆန္ေတြက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈရွိတယ္ဆိုတာ သိၿပီးျဖစ္မွာပါ။  အဲဒီအေစ့အဆန္ေတြထဲမွာ ပါဝင္တဲ့ ေရႊဖ႐ံုေစ့ရဲ႕ က်န္းမာေရး အာနိသင္ေတြကို သိရွိေစဖို႔ ေရးသားလိုက္ရပါတယ္။


(၁) ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ အိပ္ေမာက်ေစျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ အမိုင္ႏိုအက္စစ္ ထရစ္ပတိုဖန္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ ဆီ႐ိုတိုနင္အျဖစ္ ကူးေျပာင္းၿပီး ညဘက္မွာ ေကာင္းေကာင္း အိပ္ေမာက်ေစပါတယ္။

(၂) အပန္းေျပေစျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ ႏွလံုးကို အနာက်က္ေစတဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ သတၱဳဓာတ္ မ်ားစြာ ပါဝင္မႈေၾကာင့္ သဘာဝ အပန္းေျပေစတဲ့ အစြမ္းရွိပါတယ္။

(၃) ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္ကို ထိန္းႏိုင္ျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ အလြယ္တကူ အစာေၾကညက္ေစတဲ့ ပ႐ိုတင္းဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို တည္ၿငိမ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုေစ့ကို တစ္ေန႔တာအတြင္း သေရစာအေနနဲ႔ စားသင့္ပါတယ္။ ဒီလိုစားေပးတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေအာင္ ႀကိဳးစားေနသူေတြအတြက္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ထိန္းႏိုင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၄) ဆီးက်ိတ္ႀကီးမႈ မျဖစ္ေအာင္ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ အမ်ဳိးသားေတြမွာ ဆီးက်ိတ္ဂလင္း ႀကီးမားတဲ့ အေျခအေန (BPH) ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။

(၅) အမ်ဳိးသား က်န္းမာေရး ေကာင္းမြန္ေစျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ ဆီးက်ိတ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ဇင့္ (သြပ္) သတၱဳဓာတ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ အမ်ဳိးသား က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။

(၆) ေသြးအားေကာင္းေစျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ ေသြးအားေကာင္းေစၿပီး စြမ္းအင္တိုးေစတဲ့ သံဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္ေနပါတယ္။

(၇) ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစျခင္း

တိရစၧာန္ေတြကို ေလ့လာမႈေတြအရ ေရႊဖ႐ံုေစ့ကို အစားအေသာက္ထဲ ထည့္စားတဲ့အခါ ေရာင္ရမ္းမႈ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ အာနိသင္ေတြ ရရွိတာကို ေတြ႕ရၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈက်ေဆး အင္ဒိုမီသာစင္ရဲ႕ ထိေရာက္မႈနဲ႔ ယွဥ္ရင္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးမရွိဘဲ ထိေရာက္မႈရွိတာကို ေတြ႕ရပါတယ္။

(၈) ေသြးတြင္း မေကာင္းေသာ ကိုလက္စထေရာ က်ေစျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာပါတဲ့ ဖိုင္တိုစတီေရာျဒပ္ေပါင္းေတြက ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစတယ္လို႔ ယံုၾကည္ၾကပါတယ္။ အခြံမာသီးနဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြအနက္ ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ စတီေရာ (Sterol) ပါဝင္မႈ ဒုတိယ အျမင့္မားဆံုး (ေနၾကာေစ့နဲ႔ Pistachios တို႔က စတီေရာ ပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုး) ျဖစ္ပါတယ္။

(၉) ပံုမွန္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းေပးျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့မွာ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္မႈ အေကာင္းဆံုး ျဖစ္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။

(၁၀) ခႏၶာကိုယ္၏ pH ညီမွ်ေစျခင္း

ေရႊဖ႐ံုေစ့ဟာ ကိုယ္တြင္း pH ညီမွ်ေအာင္ ထိန္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ သေရစာ အမ်ားစုဟာ ခႏၶာကိုယ္တြင္းမွာ အက္စစ္ဓာတ္ကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ အက္စစ္ဓာတ္ဟာ ကိုက္ခဲနာက်င္မႈ၊ နာမက်န္းမႈနဲ႔ ကင္ဆာေရာဂါတို႔ကိုေတာင္ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

ၾကယ္စင္
Ref: Good Health posted on Yatanarpon - news/review-70048
Health Articles

No comments:

Post a Comment