သင့္ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္က်ဖုိ႔ အတြက္ အမွန္တကယ္ ႐ုန္းကန္ေနရပါသလား။ အဆီစာေတြ အမ်ားႀကီးစားလုိက္ပါလုိ႔ သုေတသီေတြက အႀကံေပးထားၾကပါတယ္။ ေလ့လာမႈအသစ္အရ မွန္ကန္တဲ့ အဆီအမ်ဳိးအစားကို ေရြးခ်ယ္ၿပီး စားသံုးတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းႏႈန္း ႏွစ္ဆပိုမ်ားႏုိင္ၿပီး အဲဒီအေလးခ်ိန္အတုိင္း ဆက္လက္ ထိန္းထားႏိုင္တယ္လုိ႔ သက္ေသျပႏုိင္ခဲ့ပါတယ္။ ေအာက္ပါတုိ႔ကို ျပဳလုပ္ပါ။
၁) ဆာေလာင္မႈကို ဟန္႔တားႏိုင္ေအာင္ ငါးစားပါ
ဆယ္လမြန္၊ ပုစြန္ ဒါမွမဟုတ္ တျခားငါးဟင္းကို စားသူေတြဟာ ပင္လယ္စာကို ေရွာင္သူေတြထက္ အခ်ိန္ႏွစ္နာရီ ပုိရွည္ၾကာၿပီး ဗိုက္ျပည့္တင္းမႈ ရရွိႏိုင္ကာ တစ္ပတ္မွာ ၁၂ ေအာင္စ စားသံုးသူေတြဟာ တစ္လအတြင္း ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ကုိးေပါင္ခန္႔ ေလ်ာ့က်ႏိုင္တယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ငါးမွာ ပါဝင္တဲ့ အုိမီဂါ-၃ အဆီေတြဟာ ဆာေလာင္မႈကို ျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း Leptin ထုတ္လုပ္မႈကို ျမင့္မားေစတာေၾကာင့္ပါလုိ႔ မက္ဆာခ်ဴးဆက္ျပည္နယ္ ေရာင္ရမ္းမႈကို သုေတသနျပဳလုပ္တဲ့ အဖြဲ႕မွ ဥကၠ႒ဘယ္ရီက ဆုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အုိမီဂါ-၃ ဟာ အေရျပားမွာ အေရးေၾကာင္း ျဖစ္ေပၚမႈကို ေႏွးေကြးေစၿပီး သံုးလအတြင္း အေရးေၾကာင္းငယ္ေတြကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။
၂) အစာခ်င္ျခင္းတပ္မက္မႈ ေပ်ာက္ကင္းေအာင္ ေထာပတ္သီးစားပါ
ေထာပတ္သီးမွာ ပါဝင္တဲ့ အုိမီဂါ-၉ အဆီေတြဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္အတြင္း အလုပ္လုပ္ၿပီး အစာစားခ်င္စိတ္ လြန္ကဲမႈမျဖစ္ေအာင္ တားျမစ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အုိမီဂါ-၉ အဆီဟာ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္ေတြကို အာဟာရျဖစ္ေစၿပီး စိတ္ဓာတ္က်မႈ ေဝဒနာကို ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ပါတယ္။
၃) အဆာေျပအစာအျဖစ္ အေစ့အဆန္ စားပါ
ေနၾကာေစ့ ဒါမွမဟုတ္ ဖ႐ံုေစ့ကို ေန႔စဥ္ ႏွစ္ေအာင္စ စားသံုးတာေၾကာင့္ ေျခာက္လအတြင္း ခါးအတုိင္းအတာ ေျခာက္လက္မ က်ဆင္းႏုိင္တယ္လုိ႔ သိရပါတယ္။ အဲဒီအေစ့အဆန္မွာ ပါဝင္တဲ့ အဆီေတြဟာ ေလာင္စာအျဖစ္ အဆီကို ေလာင္ကၽြမ္းေစတဲ့ မ်ဳိး႐ိုးဗီဇဂ်င္းကို ႏိႈးဆြႏိုင္လုိ႔ပါ။ ဒါ့အျပင္ အေစ့အဆန္မွာ ပါဝင္တဲ့ အဆီေတြဟာ ေသြးေၾကာပ်က္စီးမႈကို ေလ်ာ့က်ေအာင္ ကူညီႏုိင္ၿပီး ႏွလံုးေရာဂါ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ပါတယ္။
၄) ဇီဝ႐ုပ္ ျဖစ္ပ်က္မႈ ေကာင္းမြန္ေအာင္ အုန္းသီးအဆီနဲ႔ ဟင္းခ်က္ပါ
အုန္းသီးအဆီဟာ အသည္းကို တိုက္႐ိုက္သြားႏုိင္တဲ့ အဆီအမ်ဳိးအစားေကာင္း (Medium chain fatty acid, MCFAs) တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အသည္းမွာ ကယ္လုိရီ ေလာင္ကၽြမ္းႏိုင္မႈဟာလည္း ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းထိ ျမင့္တက္ႏုိင္တယ္လို႔ ေလ့လာမႈအရ သိရပါတယ္။ အုန္းသီးဆီကို ထမင္းစားဇြန္း ႏွစ္ဇြန္းစာ ေန႔စဥ္ စားသံုးပါ။ ဒါ့အျပင္ အုန္းသီးဆီမွာ ပါဝင္တဲ့ MCFAs ေတြဟာ ကင္ဆာအႀကိဳ ဆဲလ္ေတြကိုလည္း ေသေစႏုိင္ပါတယ္။
ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Ref: Good Health Originally posted on Yatanarpon - cp/goodhealth/news-64946
No comments:
Post a Comment