Saturday, 10 November 2012

ငွက္ေပ်ာသီးစားလို႔ ဝ ေစသလား လွ ေစမွာလား

by nang kha yea on 07.11.2012

 













တျခား သစ္သီးေတြနဲ႔ယွဥ္ရင္ ငွက္ေပ်ာသီး မွာ ကယ္လိုရီနဲ႔ ကာဗိုဟုိက္ဒရိတ္ ပါဝင္မႈ မ်ားတယ္လို႔ထင္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးစားရင္ ဝေစတယ္လို႔ ထင္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ အဲဒီအယူအဆဟာ မမွန္ပါဘူး။ တကယ္ေတာ့ ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ေကာင္းက်ဳိး ေတြ အမ်ားႀကီး ရွိပါတယ္။


(၁) ငွက္ေပ်ာသီးအပါအဝင္ ဘယ္သစ္သီးမဆို သူတို႔ကို သဘာဝအတိုင္း စားရင္ မဝေစ ပါဘူး။

(၂) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ကိုလက္စထေရာ၊ ဆိုဒီယမ္နဲ႔ အဆီေတြမပါဝင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ငွက္ေပ်ာသီးက လူကိုဝေစတယ္ဆိုတာ မမွန္ပါဘူး။

(၃)ငွက္ေပ်ာသီးကို ဒီအတိုင္း အစိမ္းစားတာကသာ အေကာင္းဆံုးပါ။ ငွက္ေပ်ာသီးကို ႏို႔၊ ေရခဲမုန္႔၊ သၾကားစတာေတြနဲ႔အတူ ေရာစားရင္ေတာ့ သင့္ကိုဝေစပါလိမ့္မယ္။

(၄)ငွက္ေပ်ာသီးက စြမ္းအင္ခ်က္ခ်င္းရရွိေစတာေၾကာင့္ အားကစားသမားေတြအတြက္ နံပါတ္တစ္အေကာင္းဆံုး အသီးျဖစ္ပါတယ္။

(၅)ငွက္ေပ်ာသီးမွာ သဘာဝသၾကားဓာတ္ေတြ ျဖစ္တဲ့ Sucrose, Fructose နဲ႔ Glucose ေတြပါဝင္ၿပိး အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေပါင္းကာ ခႏၶာကိုယ္ကို အားအင္ျဖစ္ေစပါတယ္။

(၆)ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္အဆင့္ကို ထိန္းသိမ္းရာမွာ ကူညီေပးတဲ့ ဗီတာမင္ B6 ပါဝင္ပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္မွာ ပ႐ိုတင္းေတြ တည္ေဆာက္ဖို႔၊ အာ႐ံုေၾကာနဲ႔ ခုခံအားဆဲလ္ေတြ အတြက္လည္း B6 ကုိ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ပါတယ္။

(၇) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္လည္း ပါဝင္ၿပီး ဝမ္းခ်ဳပ္တာကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။

(၈)ငွက္ေပ်ာသီးမွာ ပိုတက္စီယမ္ ပါဝင္မႈလည္းမ်ားတဲ့အတြက္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို ထိန္းညႇိ ေပးၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ရာသီမလာခင္ ခံစားရတဲ့ ေဝဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာ ေစပါတယ္။

(၉)ငွက္ေပ်ာသီးဟာ ေသြးနီဥထဲမွာပါတဲ့ ေဟမိုဂလိုဘင္ ထုတ္လုပ္မႈကို လႈံ႔ေဆာ္ေပးတဲ့ အတြက္ ေသြးအားေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၀) ငွက္ေပ်ာသီးမွာ သဘာဝအက္ဆစ္ ဆန္႔က်င္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့အတြက္ ရင္ပူတာကို ခံစားေနရသူေတြဟာ ေလေဆးမေသာက္ဘဲ ငွက္ေပ်ာသီးစားေပးႏိုင္ပါတယ္။
Ref : Good Health

No comments:

Post a Comment