by Nang Kha Yea on 06,11, 2012
၁။ ဓာတ္တုိးဆန့္က်င္ပစၥည္း အမ်ားအျပားပါဝင္ေသာ ေကာ္ဖီေသာက္ပါ
ေန႔စဥ္ ေကာ္ဖီသံုးခြက္ ေသာက္တာေၾကာင့္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းခန္႔ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း ဗင္ဒါဗစ္ တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ခႏၶာကုိယ္တြင္း ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြဟာ ေကာ္ဖီမွ Chlorogenic နဲ႔ Caffeic အက္စစ္ကုိ စုပ္ယူခဲ့ရင္ ကင္ဆာဆဲလ္အျဖစ္ မေျပာင္းလဲခင္မွာပင္ ႀကီးထြားမႈ ရပ္တန္႔သြားတာေၾကာင့္လုိ႔ ဆိုပါတယ္။
၂။ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအစာမ်ားကုိ နံနက္စာအျဖစ္ စားသံုးပါ
မနက္တုိင္း ေကာက္ႏွံတစ္ခုလံုး ပါဝင္တဲ့ ေကြကာ (Bran Cereal) ကုိ ခြက္တစ္ဝက္စာ စားသံုးတာေၾကာင့္ အူမႀကီးအတြင္း ပံုမွန္မဟုတ္တဲ့ ဆဲလ္ႀကီးထြားမႈ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေၾကာင္း USDA ရဲ႕ ေလ့လာမႈအရ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ အူအေျမႇးပါးေတြကုိ ပ်က္စီးေစႏုိင္တဲ့ သည္းေျခ အက္စစ္ေတြနဲ႔ ပူးေပါင္းလုိက္တာေၾကာင့္ပါ။ ဒါ့အျပင္ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခနဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ဝမ္းခ်ဳပ္တာ မျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ထားႏုိင္လုိ႔ပါ။
၃။ ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၃၈ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ေအာင္ သစ္သီးမ်ားမ်ားစားပါ
ေန႔စဥ္ ခြက္ႏွစ္ခြက္ခဲြစာ သစ္သီးစားသံုးသူေတြဟာ ကင္ဆာအႀကိဳ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ အူမႀကီးအတြင္း အသားပုိ (Polyp) ထြက္ႏႈန္း ၃၈ ရာခုိင္ႏႈန္း ေလ်ာ့နည္းသြားႏုိင္ပါတယ္။ Polyp ရွိသူေတြဟာ ငါးႏွစ္မွ ၁၀ အတြင္း ကင္ဆာျဖစ္သြားတတ္လုိ႔ပါ။ သစ္သီးေတြမွာ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဓာတ္တုိးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အမ်ားအျပား ပါဝင္လုိ႔ပါ။
၄။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား အသံုးျပဳပါ
နႏြင္းကုိ အဝါေရာင္ျဖစ္ေစတဲ့ ကာကူမင္ျဒပ္ေပါင္းဟာ ၂၄ နာရီအတြင္း အူမႀကီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြရဲ႕ ၂၅ ရာခုိင္ႏႈန္းကုိ ဖ်က္ဆီးပစ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ လူစီယားနား တကၠသုိလ္မွ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေန႔စဥ္ ဟင္းခ်က္တုိင္း နႏြင္း အသံုးျပဳေပးပါ။
၅။ အရက္ပမာဏ ေလွ်ာ့ေသာက္ပါ
ဝီစကီ၊ ဂ်င္မ္၊ ဒါမွမဟုတ္ ေဗာ္ဒကာကုိ အပတ္စဥ္ ကုိးခြက္ထက္ ပုိေသာက္သူေတြဟာ အူမႀကီးကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ သံုးဆ ပုိမ်ားတယ္လုိ႔ သုေတသီေတြက ဆုိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေန႔စဥ္ ဝုိင္အနီ တစ္ခြက္ ေသာက္တာဟာ ေရာဂါျဖစ္ႏုိင္ေျခကုိ ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ပါတယ္။ ကင္ဆာကုိ တြန္းလွန္ႏုိင္တဲ့ ဖေလဗုိးႏိြဳက္ေတြ ပါဝင္လုိ႔ပါ။
ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး
Ref: Good Health Originally posted on Yatanarpon.com.mm - good health - news-68142
shared by >>>http://www.facebook.com/notes/health-articles/
No comments:
Post a Comment